Eurobank: Στα 76 εκατ. τα λειτουργικά κέρδη

Καθαρά λειτουργικά κέρδη €3εκ. το Β΄ τρίμηνο και €76εκ. το Α΄ εξάμηνο του 2011 σημείωσε η Eurobank, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Eurobank: Στα 76 εκατ. τα λειτουργικά κέρδη
Καθαρά λειτουργικά κέρδη €3εκ. το Β΄ τρίμηνο και €76εκ. το Α΄ εξάμηνο του 2011 σημείωσε η Eurobank, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Κύρια σημεία αποτελεσμάτων

* Σημαντική ενίσχυση κερδοφορίας από τις εργασίες στο εξωτερικό κατά 53% σε €20εκ. το Β΄ τρίμηνο 
* Συμμετοχή της Τράπεζας στο Πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής κρατικών ομολόγων ονομαστικής αξίας €5δισ. με εκτιμώμενη λογιστική απομείωση 16,7%. Εκτιμώμενη επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια €664εκ. 
* Μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 3,4% στο τρίμηνο και 4,3% στο εξάμηνο, που υπερβαίνει το στόχο για το 2011 

Δήλωση του κ. Νικόλαου Νανόπουλου - Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η ελληνική οικονομία στο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, η Eurobank EFG μαζί με την Alpha Bank αναλαμβάνουμε από κοινού μια σημαντική στρατηγική πρωτοβουλία συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Έχουμε την πεποίθηση ότι έτσι θα συμβάλλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας μέσα από την ενίσχυση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος ως κεντρικού πυλώνα ανάπτυξης. Η στρατηγική συμμετοχή του Κατάρ σηματοδοτεί την αξιοπιστία και τις προοπτικές της πρωτοβουλίας μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιδιωτικού τραπεζικού οργανισμού με ευρύτερη περιφερειακή εμβέλεια.

Μέσα στο εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον του Β τριμήνου του 2011, ο Όμιλός μας σημείωσε οργανική κερδοφορία, με σημαντική συμβολή από τις δραστηριότητές μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που παρουσιάζουν έντονα αυξητική τάση.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της 21ης Ιουλίου συνιστούν τη μόνη ρεαλιστική προοπτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής τους αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θεωρείται αυτονόητη, ενώ η επίπτωσή της στα αποτελέσματα του Ομίλου μας αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του Β΄ τριμήνου».

Ανάλυση Αποτελεσμάτων Β΄ Τριμήνου 2011

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε το Β΄ τρίμηνο του 2011.

Οι αρνητικές προσδοκίες των αγορών για τη βιωσιμότητα του δημοσιονομικού χρέους της χώρας κορυφώθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες του τριμήνου έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, όπου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Σε ένα εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον, η Eurobank EFG διατήρησε σημαντική επάρκεια κεφαλαίων και ικανοποιητική προ προβλέψεων κερδοφορία, ενώ συνέχισε με επιτυχία τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας της. Τα καθαρά λειτουργικά κέρδη παρέμειναν θετικά και διαμορφώθηκαν σε €3εκ. το Β΄ τρίμηνο του έτους, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στην εγχώρια οικονομία και τις αγορές.

Η ικανότητα της Eurobank να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε €749εκ. στο Α΄ εξάμηνο ή €324εκ. στο Β΄ τρίμηνο, μειωμένα μόλις κατά 3,5% έναντι του Α΄ τριμήνου 2011, λόγω χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εσόδων, αλλά υποστηριζόμενα από υψηλότερα έσοδα από τόκους και μειωμένες λειτουργικές δαπάνες.

Τα αποτελέσματα από τις εργασίες στο εξωτερικό κινήθηκαν σε θετική τροχιά για ακόμα ένα τρίμηνο, καθώς τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε €20εκ. το Β΄ τρίμηνο, από €13εκ. το Α΄ τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη αυτά προέρχονται σχεδόν εξολοκλήρου από επαναλαμβανόμενες πηγές, γεγονός που υποδηλώνει την υψηλή ποιότητά τους. Συνολικά τα κέρδη από τη «Νέα Ευρώπη» ανήλθαν σε €33εκ. στο εξάμηνο, ξεπερνώντας τα κέρδη του 2010 και επιβεβαιώνοντας το στόχο υπερδιπλασιασμού τους το 2011. Η «Νέα Ευρώπη»
αποτελεί σημαντικό άξονα της στρατηγικής ανάπτυξης του Ομίλου και οι πρόσφατα ανακοινωθείσες στρατηγικές κινήσεις στην Πολωνία και την Τουρκία έχουν στόχο την ανακατανομή πόρων για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των υφιστάμενων διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank EFG σε χώρες όπου κατέχει σημαντική παρουσία.

Εθελοντική Ανταλλαγή Κρατικών Ομολόγων

Η Eurobank EFG, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, θα συμμετάσχει στην εθελοντική ανταλλαγή κρατικών ομολόγων, στα πλαίσια της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου, ανταλλάσσοντας ομόλογα ονομαστικής αξίας €5δισ. Η μεσοσταθμική λογιστική απομείωση και η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια από την εν λόγω ανταλλαγή εκτιμώνται σε 16,7% προ φόρων και €664εκ. μετά από φόρους αντίστοιχα, και αποτυπώνονται στα αποτελέσματα του Β΄
τριμήνου. Μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, η εναπομένουσα έκθεση της Τράπεζας σε ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι σημαντικά μειωμένη και είναι κατά τι χαμηλότερη των €2δισ.

Κεφαλαιακή Επάρκεια

Οι πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει ο Όμιλος για την οργανική ενίσχυση των κεφαλαίων του έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς οι δείκτες βασικών κυρίων κεφαλαίων (Core Tier I) και κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Tier I) βελτιώθηκαν κατά 100 μονάδες βάσης από το τέλος του 2010 σε 10% και 11,6% αντίστοιχα. Μετά την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων στα πλαίσια της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάταξη του δημοσίου χρέους, οι δείκτες αυτοί μειώθηκαν κατά 1,5% και 1,4% αντίστοιχα.

Η Τράπεζα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης της κεφαλαιακής της θέσης, όπως μεταξύ άλλων, τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου της Eurobank Tekfen στην Τουρκία, την απομόχλευση του ισολογισμού και την υιοθέτηση της I.R.B. μεθοδολογίας για τον υπολογισμό του σταθμισμένου ενεργητικού σε χώρες εκτός Ελλάδος στα πλαίσια της δρομολογούμενης
συγχώνευσης.

Καταθέσεις & Ρευστότητα

Η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σημείωσε σημαντική επιδείνωση κατά το Β΄ τρίμηνο του 2011, εξαιτίας της περαιτέρω μείωσης των καταθέσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και της μείωσης της αξίας των στοιχείων ενεργητικού που δίνονται ως εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.
 
Οι συνολικές καταθέσεις της Eurobank EFG διαμορφώθηκαν κοντά στα €35δισ. στο τέλος του Β΄ τριμήνου, από €40,4δισ. το Α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σημαντικό μέρος της μείωσης των καταθέσεων οφείλεται στη μείωση των καταθετικών διαθεσίμων του δημόσιου τομέα. Είναι ενθαρρυντικό ότι μέρος της μείωσης των ιδιωτικών καταθέσεων έχει ήδη αναστραφεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα διαθέτει επαρκή στοιχεία ρευστότητας και αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών για τη σταδιακή μείωση της έκθεσής της από το ευρωσύστημα.

Εκτιμάται ότι η ρευστότητα τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί με τη διατήρηση της τάσης επιστροφής των ιδιωτικών καταθέσεων, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, την εντατικοποίηση των προσπαθειών ενίσχυσης της καταθετικής βάσης στη «Νέα Ευρώπη» και με την ολοκλήρωση των στρατηγικών κινήσεων στην Πολωνία και την Τουρκία.


Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς έκαναν λόγο για ζημιές ύψους 2,5 εκατ. ευρώ με τις προβλέψεις να ανέρχονται στα 332,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v