Νηρέας: Αύξηση 55% στα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο

Αύξηση 55% παρουσίασαν τα κέρδη μετά φόρων της εταιρίας Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειας στο α' εξάμηνο του 2011, σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2010. Ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις την ίδια περίοδο.

Νηρέας: Αύξηση 55% στα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο
Αύξηση 55% παρουσίασαν τα κέρδη μετά φόρων της εταιρίας Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειας στο α' εξάμηνο του 2011, σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2010. Ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ΝΗΡΕΑ ανήλθαν στα € 96,9 εκ., καταγράφοντας οργανική άνοδο 4,5 % που βασίστηκε σε άνοδο των πωλήσεων ψαριών κατά 8,9% και των εξαγωγών κατά 10%. 

Οι πωλήσεις ψαριών ανήλθαν σε € 77 εκ. (αύξηση 8,9%), ενώ η μέση τιμή πώλησης λαβρακιού και τσιπούρας ήταν βελτιωμένη κατά 13% σε σχέση με το εξάμηνο του 2010. 

Οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας ανήλθαν στα € 74,4 εκ. σημειώνοντας αύξηση 10%. Οι δαπάνες προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε €70,3 εκ. (μείωση €5 εκ.). Oι υψηλότερες τιμές, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο έλεγχο των δαπανών, βελτίωσαν τα
λειτουργικά περιθώρια κέρδους (πριν τη συνεισφορά της αποτίμησης των βιολογικών αποθεμάτων) παρά την άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών για τροφές και
του κόστους μεταφοράς.

Τα κέρδη του Ομίλου προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και της επίδρασης της αποτίμησης των βιολογικών αποθεμάτων (λειτουργικό EBITDA) ανήλθαν σε € 11,41 εκ., έναντι €4,52 εκ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 152%. Τα αντίστοιχα κέρδη της μητρικής εταιρείας ανήλθαν σε € 10,7 εκ. (+196%).

Η υιοθέτηση της στρατηγικής βέλτιστης εναρμόνισης της παραγωγής με τις πωλήσεις, η οποία εφαρμόζεται από το 2010, είχε ως αποτέλεσμα τη περαιτέρω μείωση της εύλογης αξίας των βιολογικών αποθεμάτων κατά € 17,2 εκ.

Συνεπακόλουθα, και η επίπτωση της αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων στα κέρδη προ φόρων ήταν αρνητική € (2,5) έναντι θετικής συνεισφοράς € 8,1 εκ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε € 142 χιλ. έναντι € 93 χιλ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. Τα καθαρά κέρδη που αντιστοιχούν στους ιδιοκτήτες της μητρικής ανήλθαν σε € 9,77 εκ. (€ 0,1535 ανά μετοχή) από € 0,69 εκ. το εξάμηνο του 2010, λόγω θετικής επίπτωσης από ενδοομιλική μεταφορά βιολογικών αποθεμάτων.

Τον Αύγουστο του 2011, ο αριθμός των μετοχών αυξήθηκε κατά 1.922 μετοχές από τη
μετατροπή 877 ομολογιών αξίας € 8.568 (από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που
εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2007). Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαιρείται σε 63.631.645
κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €1,34, εκ των οποίων 22.390 είναι ίδιες
μετοχές.

Ο κ. Αριστείδης Μπελλές, πρόεδρος και CEO δήλωσε: “Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την αύξηση του λειτουργικού αποτελέσματος της εταιρείας που αντανακλά τόσο τις συνεχείς προσπάθειές μας για τη μείωση του κόστους, όσο και το ικανοποιητικό επίπεδο τιμών και ζήτησης για τα προϊόντα μας.

Παράλληλα, η αναμενόμενη διατήρηση των τιμών της τσιπούρας και του λαβρακιού σε ικανοποιητικά επίπεδα στο μέλλον δημιουργεί θετικές προοπτικές για την πορεία των οικονομικών μας επιδόσεων. Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας αποτέλεσε για μια ακόμη φορά στυλοβάτη των ελληνικών εξαγωγών, αποδεικνύοντας το πόσο μεγάλα περιθώρια έχει να προσφέρει στην οικονομία μας, σε μια δύσκολη συγκυρία όπως η τρέχουσα.”

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

o Οι καθαρές επενδύσεις σε θυγατρικές, πάγια και εξοπλισμό ανήλθαν σε €3,4 εκ. έναντι € 1,9 εκ. το εξάμηνο του 2010. Οι επενδύσεις κατά το 2011 αναμένεται να διατηρηθούν στα
επίπεδα του προηγούμενου έτους λόγω της εφαρμογής του επιχειρηματικού σχεδίου του
Ομίλου που προβλέπει τη συγκέντρωση των μονάδων σε μεγάλα παραγωγικά κέντρα.

o Ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε € 268,9 εκ., εκ του οποίων € 6,7 εκ. είναι πληρωτέα
στους επόμενους 12 μήνες. Στις 30 Ιουνίου 2011, ο Όμιλος είχε € 19,2 εκ σε μετρητά για την
αποπληρωμή υφισταμένων δανείων και για μελλοντικές επενδύσεις.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

* H ζήτηση για τα κύρια προϊόντα του Ομίλου, το λαβράκι και τη τσιπούρα, παραμένει ανθεκτική και παρουσιάζει σταθερή ή αυξανόμενη ζήτηση σε όλες τις αγορές.

* Η τιμή της τσιπούρας συνεχίζει την δυναμική της ανάκαμψη ενώ η τιμή του λαβρακιού
παρουσιάζει σταθερή βελτίωση από το Φεβρουάριο 2011. 

* Οι τιμές των πρώτων υλών για τις ιχθυοτροφές και το κόστος μεταφορών αναμένεται να είναι αυξημένα το 2011. 

* Η μείωση της παγκόσμιας συνολικής προσφοράς σε τσιπούρα και λαβράκι η οποία
παρατηρείται την τρέχουσα περίοδο έχει στο παρελθόν οδηγήσει σε καλύτερες τιμές, οι
οποίες, σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο του κόστους, δημιουργούν τις συνθήκες για
περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v