ΟΤΕ: Ιστορική συμφωνία διοίκησης εργαζομένων

Μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 11% θα υποστούν οι μισθοί του προσωπικού στον ΟΤΕ στην τριετία 2012 – 2014 όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Διοίκηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

ΟΤΕ: Ιστορική συμφωνία διοίκησης εργαζομένων
Μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 11% θα υποστούν οι μισθοί του προσωπικού στον ΟΤΕ στην τριετία 2012 – 2014 όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από μακρά διαπραγμάτευση η Διοίκηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα με την μείωση των μισθών όμως θα μειωθούν και οι ώρες εργασίας με τον ΟΤΕ να υιοθετεί το 35ωρο, ενώ παράλληλα διατηρούνται ως έχουν οι ωριμάνσεις (μισθολογικά κλιμάκια, χρονοεπίδομα) που επίσης είχαν μπει στο στόχαστρο της διοίκησης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα υπάρξει επαναφορά του ισχύοντος σήμερα μισθολογίου και των ωρών εργασίας.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους εργαζόμενους, η διοίκηση του ΟΤΕ δεσμεύεται πως στο εν λόγω διάστημα κατά το οποίο ισχύει η μείωση των μισθών των εργαζομένων δεν θα προσφύγει στην υιοθέτηση συστήματος εκ περιτροπής εργασίας, πρόταση που έθεσε με έμφαση κατά την διαπραγμάτευση, αλλά ούτε και στην καταγγελία συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους για όσο διάστημα θα ισχύει η ως άνω μείωση.

Επιπλέον η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι για το διάστημα της τριετίας δεν υπάρξει καμία άλλη μείωση μισθών από εξωγενή αίτια.

Να σημειώσουμε ότι η συμφωνία των δύο πλευρών αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ ενώ και το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της συμφωνίας.

--- Όφελος 160 εκατομμύρια ευρώ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας θα είναι της τάξης των 160 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που υπολείπεται έναντι του στόχου που έχει τεθεί από την διοίκηση για μείωση της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα τριετίας. Ωστόσο μένουν ακόμη εκκρεμή και άλλα ζητήματα από τα οποία επίσης αναμένεται να προκύψει οικονομικό όφελος όπως πχ ο λογαριασμός νεότητας.

Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές εκτός από μακρά υπήρξε και σκληρή. Η διοίκηση από την αρχή της συζήτησης για την νέα συλλογική σύμβασης εργασίας είχε ζητήσει οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν ως το τέλος Αυγούστου όμως οι εμπλοκές που υπήρξαν με το κλείσιμο των καταστημάτων του ΟΤΕ και το μέλλον των εργαζομένων σε αυτά καθυστέρησαν την διαπραγμάτευση.

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι τον Οργανισμό κατέληξαν σε συμφωνία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και αφού είχαν προηγηθεί εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές το διακύβευμα θα ήταν σημαντικό, καθώς από την μία οι εργαζόμενοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο η διοίκηση να προχωρήσει μονομερώς στην υιοθέτηση δυσμενών αλλαγών ενώ θα διαταράσσονταν και η εργασιακή ειρήνη στον οργανισμό σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη που ο ΟΤΕ βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές απώλειες που προκαλεί όχι μόνο ο ανταγωνισμός αλλά και η προσπάθεια των νοικοκυριών να μειώσουν τις τηλεπικοινωνιακές τους δαπάνες.

Η ανακοίνωση του ΟΤΕ

Συμφωνήθηκε χθες, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Διοίκησης του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, το πλαίσιο σύναψης τριετούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι βασικότεροι όροι περιλαμβάνουν:

• Εξασφάλιση της εργασίας για το τακτικό προσωπικό του ΟΤΕ. Η εταιρεία δεσμεύεται να μην επιβάλει εκ περιτροπής εργασία ούτε να προχωρήσει σε απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους κατά το διάστημα ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης που θα υπογραφεί.

Μείωση κόστους προσωπικού. Οι μισθολογικές βαθμίδες θα είναι μειωμένες κατά 12% το 2012, κατά 11% το 2013 και κατά 10% το 2014 έναντι των σημερινών και επανέρχονται στα σημερινά επίπεδα από 1.1.2015.

• Μείωση εβδομαδιαίου ωραρίου. Το ωράριο πλήρους απασχόλησης διαμορφώνεται σε 35 ώρες εβδομαδιαίως και επανέρχεται στις 40 ώρες από 1.1.2015.

Η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση στα αρμόδια όργανα των μερών.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε:

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας διασφαλίζοντας την ομαλή της λειτουργία. Βρήκαμε κοινό τόπο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τη μείωση του κόστους προσωπικού χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε απολύσεις. Η συμφωνία αυτή είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε μία ανταγωνιστική και αποδοτική εταιρεία, εξασφαλίζοντας τις μελλοντικές επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ώστε να προσφέρουμε ποιοτικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, να συμβάλλουμε στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας και να ενισχύσουμε την αξία για τους μετόχους.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v