Aegean: Αυξημένα έσοδα για φέτος αλλά και ζημιές

Στα 700 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2011 τα έσοδα της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines, ωστόσο η εταιρία θα καταγράψει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ζημίες.

Aegean: Αυξημένα έσοδα για φέτος αλλά και ζημιές
Στα 700 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2011 τα έσοδα της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines.

Τα έσοδα της εταιρείας θα είναι αυξημένα κατά 15% έως 17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ως απόρροια της σημαντικής επέκτασης του διεθνούς δικτύου της εταιρείας.
 
Ωστόσο το 2011 η Aegean Airlines, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Βασιλάκης σε σημερινή εκδήλωση, θα καταγράψει την δεύτερη συνεχόμενη ζημιογόνα χρήση της.

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας η ζημιές οφείλονται στην πτώση της καταναλωτικής δυνατότητας, την σημαντική μείωση των ναύλων εσωτερικού σε ποσοστό 20 ως 25%, στην αύξηση του κόστους των καυσίμων το οποίο από τα 75 δολάρια την προηγούμενη χρονιά φέτος βρίσκεται, κατά μέσο όρο στα 111 δολάρια, αλλά κι στα υψηλά αεροδρομικά τέλη που η Aegean, και οι άλλες αεροπορικές εταιρείες, πληρώνουν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Αυξημένο το κόστος καυσίμου

Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος αεροπορικού καυσίμου αφορά στο 23 ως 27% του συνολικού λειτουργικού κόστους της εταιρείας ενώ την ίδια ώρα το κόστος προσωπικού και επίγειας εξυπηρέτησης καλύπτει το 20% του συνολικού κόστους. Το κόστος αεροδρομίων και οι δαπάνες για το Eurocontrol καλύπτουν το 20% του κόστους της εταιρείας ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό του συνολικού κόστους που δαπανάται για τα μισθώματα και την συνάντηση των αεροσκαφών.

Στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η Aegean μετέφερε στο σύνολο του δικτύου της 5,2 εκατομμύρια επιβάτες. Η κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού ήταν αυξημένη κατά 16% ενώ στο δίκτυο εσωτερικού ήταν μειωμένη κατά 4%. Στο σύνολο του 2011 η εταιρεία αναμένεται ότι θα μεταφέρει 6,7 εκατομμύρια επιβάτες.

Ακριβό το Ελ. Βενιζέλος

Ο κ. Βασιλάκης για μία ακόμη φορά, ενόψει της αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, επανέλαβε το αίτημα για μείωση των τελών που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Αθήνα έχει το 38% της συνολικής αεροπορικής κίνησης της χώρας ενώ την ίδια ώρα οι χρεώσεις που επιβάλει το αεροδρόμιο της πρωτεύουσα ανέρχονται στο 67% των χρεώσεων που επιβάλλουν τα αεροδρόμιο της Ελλάδας.

Ενδεικτικό της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι το γεγονός ότι στο μέσο ναύλο εσωτερικό το 54% του συνολικού κόστους αφορούν χρεώσεις του ΔΑΑ και φορολογίας του δημόσιου. Μάλιστα τελευταία χρόνια το κόστος αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς το 2008 ανέρχονταν στο 45% του μέσου ναύλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v