Βακάκης: Θέμα χρόνου οι καταρρεύσεις εταιριών

Ο επικεφαλής της Jumbo "καρφώνει" πολλούς managers ελληνικών εταιριών για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την κρίση. Εύκολες εποχές για να φορτώνεις σε άλλους τα λάθη σου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βακάκης: Θέμα χρόνου οι καταρρεύσεις εταιριών
Η Jumbo συγκαταλέγεται στις ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις που απαντούν με τόσο μεγάλη άνεση απέναντι στην κρίση. Αυξάνει τις πωλήσεις της διατηρώντας υψηλή κερδοφορία, έχοντας μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, συνεχίζοντας να επενδύει και αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της.

Έτσι, λοιπόν, αξίζει τον κόπο να ενημερωθεί κάποιος για τις απόψεις του βασικού της μετόχου και προέδρου της Απόστολου Βακάκη για μια σειρά καυτών θεμάτων γύρω από την πορεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

«Παραπαίουν οι οριακές και κακοδιοικούμενες εταιρίες που έχουν σχέση με το βερεσέ. Το πρόβλημα άρχισε να σκάει και θα μεγαλώσει. Βρισκόμαστε ημέρες, εβδομάδες, μήνες πριν από την κατάρρευση επιχειρήσεων. Η αγορά ακούει εδώ και καιρό τέτοια πράγματα χωρίς να τα έχει δει, αλλά τώρα δεν θα αργήσουν να έρθουν»…

Αυτά ανέφερε -μεταξύ πολλών άλλων- ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Απόστολος Βακάκης (παρουσίαση της εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών) για την κατάσταση στον χώρο των επιχειρήσεων, δίνοντας επίσης και κάποιο τόνο αισιοδοξίας για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Και αυτό γιατί ο βασικός μέτοχος της Jumbo μίλησε μεν για βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω, πρόσθεσε ωστόσο: «Δεν λειτουργούμε με την υπόθεση ότι θα πέσει λευκή πετσέτα. Υποθέτουμε πως θα υπάρξουν τα κακά απαραίτητα χρόνια προκειμένου να γίνει η αναδιάρθρωση και πως μετά τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται. Δεν προβλέπουμε πλήρη καταστροφή».

Ο κ. Βακάκης, όμως, άσκησε κριτική και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από την πλευρά των managers: «Είναι εύκολες εποχές για managers, καθώς παραπέμπουν όλα τα λάθη τους σε άλλους. Κάποιοι δηλώνουν καμαρώνοντας πως μείωσαν κατά 20% ή και κατά 30% τις τιμές των ενοικίων, αντί να παραδεχτούν πως επί τόσα χρόνια πλήρωναν ακριβά τα συγκεκριμένα ενοίκια».

Γενικότερα, σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης: Ο ένας που περιλαμβάνει περικοπές μισθών κ.λπ. Αυτός αποφέρει κάποια οφέλη μόνο σε βραχυπρόθεσμη βάση. Ο άλλος τρόπος -αυτός που προτείνεται και εφαρμόζεται στην Jumbo- είναι να διατηρούνται στάσιμες οι δαπάνες και να ζητείται από όλους αυξημένη παραγωγικότητα.

«Μια εταιρία σε περίοδο κρίσης είναι όπως ένα αεροπλάνο που αντιμετωπίζει προβλήματα στον αέρα. Τότε είναι που πρέπει ο πιλότος να κρατάει τη μηχανή στο μέγιστο των στροφών της σε πλήρη κίνηση»…

Ο κ. Βακάκης, τέλος, εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη δυσφορία του επιχειρηματικού κόσμου για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής, ισχυριζόμενος πόσο πιο εύκολη υπόθεση είναι για κάποιον να επιχειρεί στη Βουλγαρία…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v