Alapis: Νέος CEO o κ. Κ. Αλατζάς

Η Alapis ανακοινώνει τον διορισμό του κ. Κ. Αλατζά ως Διευθύνοντος Συμβούλου. Η ανάληψη των νέων καθηκόντων από τον κ. Αλατζά έρχεται να προστεθεί στις τρέχουσες αρμοδιότητές του ως Γενικού Διευθυντή Ανασυγκρότησης.

Alapis: Νέος CEO o κ. Κ. Αλατζάς
Η εταιρεία Alapis A.B.E.E. ανακοινώνει τον διορισμό του κ. Κωνσταντίνου Αλατζά ως Διευθύνοντος Συμβούλου. Η ανάληψη των νέων καθηκόντων από τον κ. Αλατζά έρχεται να προστεθεί στις τρέχουσες αρμοδιότητές του ως Γενικού Διευθυντή Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπό τη διεύθυνση του κ. Αλατζά, η Alapis θα προετοιμάσει ένα θεμελιώδες σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων ως συνέπεια και της σημαντικής μείωσης τόσο του κύκλου εργασιών όσο και των περιθωρίων μεικτού κέρδους που καταγράφει ο Ελληνικός κλάδος υγείας. Επιπρόσθετα η Alapis θα προετοιμάσει μια μελέτη ρευστοποίησης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους συμμετόχους κατά την επαναδιαπραγμάτευση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alapis.

Η Alapis δεν αναμένει την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης έτσι ώστε να λάβει δράση και έχει ήδη ολοκληρώσει τα παρακάτω:

Ενέργειες μείωσης κόστους

Τον Οκτώβριο του 2011 η Alapis έλαβε μέτρα έτσι ώστε να επιτύχει τη μείωση του κόστος της κατά 10,1 εκατ. σε ετήσια βάση, μέσω της διακοπής μη απαραίτητων συμβάσεων συνεργασίας (4,4 εκατ.), της μείωσης αποδοχών και αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού (4,8 εκατ.) καθώς και μέσω του τερματισμού μίσθωσης δύο κτηρίων-γραφείων με υψηλό κόστος και τη μετεγκατάσταση του προσωπικού στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής (0,9 εκατ.).

Επιπρόσθετα, οι έως τώρα τρεις ξεχωριστές εμπορικές διευθύνσεις της εταιρείας ενοποιήθηκαν σε μία, υπό τον γενικό διευθυντή φαρμάκων. Υπό τη νέα αυτή δομή η διεύθυνση θα συνδυάζει τις επιχειρησιακές μονάδες των τομέων καρδιολογίας, νευρολογίας και άλλων σημαντικών θεραπευτικών ειδικοτήτων. Η ενέργεια αυτή θα επιτρέψει στον Όμιλο να μειώσει περαιτέρω το κόστος του, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας, καταργώντας πλεονάζουσες διαδικασίες και προσωπικό.

Ενέργειες ενίσχυσης ρευστότητας

Στις 24 Οκτωβρίου 2011 η Alapis κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99, σε συνέχεια των ενεργειών των πιστωτριών Τραπεζών του Ομίλου να περιορίσουν τις γραμμές χρηματοδότησης τους, η οποία σε μεγάλο βαθμό βασιζόταν σε απαιτήσεις της Εταιρείας έναντι πελατών της στον τομέα υγείας στην Ελλάδα. Η εν λόγω αίτηση ορίστηκε να συζητηθεί ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου την 16η Νοεμβρίου 2011. Η Alapis θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα και θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που διαθέτει έτσι ώστε να διασφαλίσει την υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης του Ομίλου.

Για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Εταιρείας κατά τη διάρκεια προστασίας της από το άρθρο 99, ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο ύψους 10 εκατ. ?, με τη βοήθεια του βασικού της μετόχου, Latemar Capital Limited. Εκπρόσωποι της Latemar Capital Limited επισκέφτηκαν την Εταιρεία πρόσφατα και είχαν συζητήσεις με τη διοίκηση και τις συνεργαζόμενες Τράπεζες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής.

Στις 31 Οκτωβρίου 2011 η Alapis άσκησε αγωγή εναντίον της Royal Bank of Scotland (”RBS”) με την οποία αιτείται (i) να ακυρωθεί σύμβαση βάσει της οποίας δεσμεύονται μελλοντικές απαιτήσεις της Εταιρείας κατά τρίτων, έναντι προηγούμενης χρηματοδότησης η οποία παρασχέθηκε από την RBS, κατά παράβαση του ελληνικού Αστικού Κώδικα και (ii) να υποχρεωθεί η RBS να επιστρέψει απαιτήσεις ύψους περίπου 50 εκατ. και μετρητά ύψους περίπου 10 εκατ. τα οποία έχει εισπράξει παρατύπως. Το γεγονός αυτό μείωσε σημαντικά τη δυνατότητα της Εταιρείας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της για πληρωμή μισθών, προμηθευτών και γενικά τη λειτουργία της. Η ενέργεια αυτή της RBS αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η Εταιρεία οδηγήθηκε στην κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99.

Χρονοδιάγραμμα

Η Alapis θα δημοσιεύσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της και την μελέτη ρευστοποίησης πριν το τέλος του έτους, προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση με τους πιστωτές της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v