ΠΕΙΡ: Ζημιές στο 9μηνο λόγω αυξημένων προβλέψεων

Στα €287 εκατ ανήλθαν οι ζημιές μετά από φόρους αναλογούσες στους μετόχους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς, εξαιρουμένης της επίπτωσης του PSI, λόγω των αυξημένων προβλέψεων δανείων.

ΠΕΙΡ: Ζημιές στο 9μηνο λόγω αυξημένων προβλέψεων
Στα €287 εκατ ανήλθαν οι ζημιές μετά από φόρους αναλογούσες στους μετόχους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς, εξαιρουμένης της επίπτωσης του PSI, λόγω των αυξημένων προβλέψεων δανείων.

Συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης του PSI (-€865 εκατ), τα αποτελέσματα μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αναλογούντα στους μετόχους -€1.153 εκατ.

Στα  €608 εκατ. διαμορφώθηκαν τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων της τράπεζας στο ίδιο διάστημα, καταγράφοντας άνοδο 30% ετησίως.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα ανήλθαν σε €916 εκατ, αυξημένα κατά 4% ετησίως.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €141 εκατ, ελαφρώς αυξημένα κατά 1% ετησίως, κυρίως από τις προμήθειες της εμπορικής τραπεζικής (+5%).

Η τράπεζα στο εννεάμηνο εμφάνισε άνοδο συνολικών καθαρών εσόδων λειτουργίας κατά 12% στα €1.202 εκατ., μείωση λειτουργικού κόστους κατά 4,4% ετησίως στα €576 εκατ, κυρίως λόγω μείωσης στην Ελλάδα (-6%), μείωση δαπανών προσωπικού Ομίλου 4% ετησίως στα €274 εκατ, -5% στην Ελλάδα και μείωση γενικών διοικητικών εξόδων Ομίλου 7% ετησίως στα €237 εκατ, -10% στην Ελλάδα.

Επίσης, ανακοινώθηκε βελτίωση του δείκτη κόστους προς έσοδα στο 48% από 56% πέρυσι.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την ελληνική οικονομία δείχνουν σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. ΑΕΠ 3ου 3μήνου ’11 -5,2%, ανεργία Αυγούστου 18,4%, δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης -84 μονάδες τον Οκτώβριο ’11 σε ιστορικό χαμηλό, πρόσθετα μέτρα λιτότητας που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Επιπρόσθετα, η διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε την εφαρμογή αυστηρότερης πολιτικής ρυθμίσεων δανείων, προσαρμοσμένη στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Ως επακόλουθο αυτών των εξελίξεων, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των νέων δανείων σε καθυστέρηση στο 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έναντι των 2 προηγούμενων 3μήνων, με αποτέλεσμα ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να διαμορφωθεί στο 11,7% από 9,5% τον Ιούνιο ’11. Αντίστοιχα, οι προβλέψεις αυξήθηκαν στα €909 εκατ στο 9μηνο ’11 από €402 εκατ πέρυσι (+126% ετησίως), αντιστοιχώντας σε 320 μ.β. ως προς το μέσο όρο δανείων (141 μ.β. το 9μηνο ’10). Έτσι, ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις διατηρήθηκε στο επίπεδο του Ιουνίου ’11 (46%).


Σε ότι αφορά το γ' τρίμηνο, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τα εξής στοιχεία:

- Δάνεια μετά από προβλέψεις €35,5 δισ, -4% από την αρχή του έτους.

- Καταθέσεις €24,5 δισ, -14% από την αρχή του έτους, καθώς συνεχίστηκαν οι εκροές από Ελλάδα στο 3ο 3μηνο, με χαμηλότερο ωστόσο ρυθμό έναντι του 2ου 3μήνου (-4% και -10% αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι η ελληνική αγορά καταθέσεων (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας – στοιχεία ΤτΕ) μειώθηκε κατά 14% ή - €32 δισ το 9μηνο ’11.

- Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν το Σεπτέμβριο ’11 στα €2,9 δισ, ενώ τα συνολικά εποπτικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα €3,1 δισ. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 8,8%, ο δείκτης Tier I στο 7,8%, ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I- ΕΒΑ ορισμός), στον οποίο περιλαμβάνονται οι προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, διαμορφώθηκε στο 7,4%.


Επιπτώσεις από το PSI+

Η σύνοδος κορυφής των κρατών μελών της Ε.Ε. της 26ης Οκτωβρίου 2011 αποφάσισε τις γενικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη συμφωνία που θα επιτευχθεί σε σχέση με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI+) στην αναδιάρθρωση του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, η μη εξειδίκευση μέχρι τώρα των βασικών όρων του PSI+ (επιτόκιο ομολόγων, διάρκεια, εγγυήσεις, μείωση ονομαστικής αξίας) δημιουργεί πολλές αβεβαιότητες αναφορικά με τις παραδοχές που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις εκτιμήσεις για την ανακτησιμότητα της αξίας των ΟΕΔ, με αποτέλεσμα να καθιστούν μη αξιόπιστη την οποιαδήποτε προσπάθεια υπολογισμού της επίπτωσης του PSI+ στα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου 2011 της Τράπεζας Πειραιώς. Οπως τονίζει η τράπεζα, η τελική επίπτωση του προγράμματος PSI+ θα υπολογιστεί και αποτυπωθεί στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 2011 της Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση ότι έως την ημερομηνία δημοσίευσης τους θα έχουν οριστικοποιηθεί οι επιμέρους παράμετροι και λεπτομέρειες του PSI+.

Σύμωνα με την Πειραιώς, στο 3ο 3μήνο 2011 υπήρξε επιπλέον επιβάρυνση από το PSI, από την «ανακύκλωση» του αρνητικού αποθεματικού του διαθεσίμου προς πώληση χαρτοφυλακίου ομολόγων, στα αποτελέσματα ύψους €75 εκατ.


Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας

«Στο 2ο 6μηνο του ’11 παρατηρείται σημαντική αύξηση της αβεβαιότητας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Η κρίση χρέους έχει εξαπλωθεί στον πυρήνα της ευρωζώνης, βάζοντας σε κίνδυνο τη συνοχή της και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και απαιτούνται σημαντικές και ταυτόχρονα γενναίες αποφάσεις από τους ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Στην θετική κατάληξη αυτών των συζητήσεων προσβλέπει η ελληνική οικονομία για την αποκατάσταση κλίματος σταθερότητας και την ταχύτερη επάνοδό της σε αναπτυξιακή τροχιά, αντιμετωπίζοντας έτσι και το οξύ πρόβλημα της ανεργίας. Η άμεση ενεργοποίηση των αναπτυξιακών μηχανισμών, όπως κονδύλια ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ, θα συμβάλει σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή.

Σε ό,τι αφορά την
Τράπεζα Πειραιώς, επικεντρώσαμε την πολιτική μας στη θωράκιση του ισολογισμού μέσω εφαρμογής αυστηρότερων κριτηρίων αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου δανείων και σημαντικής αύξησης των προβλέψεων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βελτίωση των λειτουργικών εσόδων και τη λήψη μέτρων δραστικής μείωσης του κόστους, που έχουν ήδη αποφασιστεί, θα οδηγήσουν σε βελτίωση των μεγεθών της Τράπεζας την επόμενη περίοδο».

Από την πλευρά του ο CEO της τράπεζας κ. Σταύρος Λεκκάκος, δήλωσε

«Μέσα σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, η προ προβλέψεων κερδοφορία του Ομίλου το 9μηνο 2011 παρουσιάζεται ανθεκτική. Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν σε €608 εκατ έναντι €468 εκατ το 1ο 9μηνο 2010, με άνοδο των καθαρών εσόδων κατά 12% και ουσιαστική μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 4% (-6% στην Ελλάδα). Η μείωση του κόστους είναι σύμφωνη με το στόχο που έχει τεθεί για το 2011 (-5%), ενώ για το 2012 έχουν ληφθεί μέτρα για σημαντικά μεγαλύτερη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Η επιδείνωση όλων των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας στο 3ο 3μηνο ’11 και η εφαρμογή αυστηρότερης πολιτικής ρυθμίσεων δανείων είχαν ως αποτέλεσμα ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση του Ομίλου να διαμορφωθεί στο 11,7% στις 30.9.11 (+2 π.μ. από τις 30.6.11). Παρά την αύξηση αυτή των δανείων σε καθυστέρηση, με τη σημαντική αύξηση των προβλέψεων στα €909 εκατ στο 9μηνο ’11 από €402 εκατ πέρυσι, ο δείκτης κάλυψης διατηρήθηκε στο 46% και οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν στο 5,3% του συνόλου των δανείων
».


Πειραιώς: Στα 21 δισ. ο δανεισμός από ΕΚΤ-ΤτΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου

Στα 21 δισ. ευρώ
διαμορφωνόταν ο δανεισμός της Τράπεζας Πειραιώς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΤτΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

"Η Πειραιώς εμφάνισε δανεισμό ύψους 21 δισ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τα 2/3 να προέρχονται από την ΕΚΤ και τα υπόλοιπα από τον ELA", δήλωσε ο αξιωματούχος της τράπεζας.


*** Τα αποτελέσματα της Πειραιώς δημοσιεύονται αναλυτικά στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v