Βιδάκης (Κορρές): Δε θα αφήσουμε καμιά ευκαιρία

Με στόχο να εκμεταλλευτεί την τάση υπέρ των φυσικών καλλυντικών σε Ελλάδα και εξωτερικό και να αναδείξει τη φίρμα Κορρές σε νέες προιοντικές κατηγορίες κινείται το νέο management του ομίλου, με επικεφαλής το Δ. Βιδάκη.

Βιδάκης (Κορρές): Δε θα αφήσουμε καμιά ευκαιρία
Με στόχο να εκμεταλλευτεί την τάση υπέρ των φυσικών καλλυντικών σε Ελλάδα και εξωτερικό και να αναδείξει τη φίρμα Κορρές σε νέες προιοντικές κατηγορίες κινείται το νέο management του ομίλου, με επικεφαλής το νέο διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Δημήτρη Βιδάκη.

«Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε καμιά ευκαιρία, να αναπτύξουμε τόσο τις εσωτερικές συνεργασίες και την παραγωγή νέων προιόντων όσο και τις διεθνείς εμπορικές συμπράξεις», αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος μετά τη θετική πορεία του εννεαμήνου εκτιμά ότι η τάση διατηρείται και για το δ΄ τρίμηνο της χρήσης.

Παρά την ύφεση που μαστίζει όλες τις καταναλωτικές κατηγορίες, η Κορρές κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2011 αύξηση κατά 10% στην εσωτερική αγορά, ανεβάζοντας μάλιστα το μερίδιο της στο κανάλι του φαρμακείου κατά 80 μονάδες βάσης, φθάνοντας πλέον το 9,2%.

Οι πωλήσεις εξωτερικού (οι οποίες προσεγγίζουν το 30% του συνολικού τζίρου) κινούνται με ρυθμό αύξησης του 5%, δεδομένου ότι το 2011 υπήρξε η μεταβίβαση της δραστηριότητας στις ΗΠΑ στην Jhonson &Jhonson.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πορεία αυτή επετεύχθει αφενός από την εισαγωγή νέων προιοντικών κατηγορίων, όπως η σειρά βιταμινών (σε συνεργασία με έλληνες παραγωγούς πρώτων υλών), η νέα σειρά περιποίησης μαλλιών και μια νέα κρεμική σειρά, αλλά και από την επανατοποθέτηση των βασικών προιόντων της Κορρές στα φαρμακεία της επικράτειας.

Οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων κινούνται δε πολύ πάνω από το μέσο όρο της αγοράς, όπου η μέση ετήσια αύξηση κινείται στο 1%-2%, ενώ ταυτόχρονα οι απαιτήσεις διατηρούνται σταθερές, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου, οπότε διαμορφώθηκαν στα 26,5 εκατ. ευρώ από 24,4 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2010.

Αναγνωρίζοντας ωστόσο το δυσμενές περιβάλλον όσον αφορά την κατανάλωση αλλά και τις πιέσεις από την αύξηση άλλων κοστολογικών στοιχείων, όπως το χρηματοοικονομικό κόστος, ο όμιλος στοχεύει το 2012 στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας του, και στην αξιοποίηση της ρευστότητας που απέκτησε πρόσφατα μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή (της εταιρίας Arneta Ltd συμφερόντων της κ. Α. Δαυίδ).

Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο εννεάμηνο διαμορφώνεται στα 31,4 εκατ. ευρώ όπου το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε μακροπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο, το οποίο αρχίζει να αποπληρώνεται από το τέλος του 2011.

Παρά τις κινήσεις περιορισμού του κόστους, όμως, ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει περίπου το 6% του τζίρου του στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης νέων προιόντων. Σύμφωνα δε με τον κ. Βιδάκη, στις αρχές του νέου έτους, τον Ιανουάριο του 2012, αναμένεται το λανσάρισμα μιας νέας προιοντικής σειράς κατ’ αρχάς στην εσωτερική αγορά.

Στο εξωτερικό η εμπορική διείσδυση του ομίλου επικεντρώνεται στις αγορές της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας καθώς και στην ανάπτυξη της συνεργασίας με την J&J. Σε ότι αφορά την Ισπανία, ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε 1.000 φαρμακεία αλλά και σε πολυκαταστήματα, στη Γερμανία εισήλθε το 2011 σε μεγάλη λιανική αλυσίδα ενώ στη Ρωσία, τοποθετήθηκε στις δύο μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, οι οποίες ελέγχουν το 73% της τοπικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Βιδάκη, οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν εφαλτήριο, ωστόσο, η καθιέρωση της φίρμας σε κάθε περίπτωση θα κριθεί από την επαναληψιμότητα των παραγγελιών και την εμπορική υποστήριξη από τους τοπικούς συνεργάτες.

Όσον αφορά τη συνεργασία με την πολυεθνική J&J ο όμιλος αναμένει από το 2011 έως το 2014 συνολικά κεφάλαια της τάξης των 12,7 εκατ. δολαρίων, μέρος των οποίων ήδη ενέγραψε το 2011 (2,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο).

Σύμφωνα με τον κ. Βιδάκη είναι πρώιμη κάθε εκτίμηση όσον αφορά τη μελλοντική απόδοση αυτής της συνεργασίας, δεδομένου του μεγέθους που καταλαμβάνει αυτή στο σύνολο της δραστηριότητας του πολυεθνικού κολοσσού. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι έως το 2019, όπου εκτείνεται η συμφωνία, η Κορρές έχει το περιθώριο να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v