PC Systems: Στο δρόμο του άρθρου 99

Το δρόμο πλειάδας άλλων εταιρειών που το τελευταίο διάστημα προσφεύγουν στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα ζητώντας προστασία έναντι των πιστωτών τους ακολούθησε η PC Systems.

PC Systems: Στο δρόμο του άρθρου 99
Το δρόμο πλειάδας άλλων εταιρειών που το τελευταίο διάστημα προσφεύγουν στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα ζητώντας προστασία έναντι των πιστωτών τους ακολούθησε η PC Systems η οποία χθες κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του εν λόγω άρθρου.

Αμέσως μετά την κατάθεση του σχετικού αιτήματος, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στις 25 Απριλίου, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αποφάσισε την προσωρινή διακοπή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της PC Systems ενώ από σήμερα, Πέμπτη, η μετοχή της εταιρείας μεταφέρεται στην κατηγορία της επιτήρησης.

Να σημειώσουμε ότι η μετοχή της εταιρείας τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 0,12 ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται περίπου στα 4,9 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς Χρηματιστήριο υποστηρίζει ότι με την επίτευξη της προστασίας έναντι των δανειστών θα μπορέσει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητά της. Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς η PC Systems το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες στην λειτουργία της κάτι που καταγράφηκε και με την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας στο προσωπικό της.

Μείωση πωλήσεων

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου του 2011 οι ενοποιημένες πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί στα 5,8 εκατ. ευρώ έναντι 6,4 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2010, το EBITDA ήταν αρνητικό κατά 1,1 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα αποτέλεσμα του 2011 επιβαρύνονται με 1 εκατομμύριο ευρώ μετά την συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens στην οποία προχώρησε η PC Systems, όταν για απαίτηση 1,5 εκατομμυρίων ευρώ συμφωνήθηκε η γερμανική εταιρεία να καταβάλει 507.000 ευρώ.

Οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 18,4 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια στα 6 εκατ. ευρώ.

Οι απαιτήσεις από πελάτες ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ. Στην εταιρεία, η οποία εδρεύει σε ιδιόκτητους χώρους στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, απασχολούνται περίπου 100 άτομα, αριθμός υποδιπλάσιος σε σχέση με την εποχή που η εταιρεία πέρασε στα χέρια του νυν ιδιοκτήτη πριν από πέντε χρόνια.

Από τον όμιλο Πουλιάδη στα χέρια του εφοπλιστή

Η PC Systems ιδρύθηκε το 1987 και 13 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2000 εισήχθη στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η εταιρεία ανήκε στον, άλλοτε κραταιό στο χώρο της πληροφορικής, όμιλο Πουλιάδη έως το 2006 οπότε, μετά την χρεωκοπία του τελευταίου, πέρασε στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη του εφοπλιστή Γ. Οικονόμου που ξεκίνησε ήδη από τότε ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.

Το πρόγραμμα αυτό φάνηκε να έχει αποτέλεσμα με την εταιρεία να επιστρέφει στην κερδοφορία τη χρήση του 2008, ωστόσο στη συνέχεια οι εξελίξεις δεν ήταν οι αναμενόμενες με αποτέλεσμα χθες η εταιρεία να οδηγηθεί στην κατάθεση αιτήματος υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 99.

Η PC Systems δραστηριοποιείται στο χώρο της υλοποίησης έργων πληροφορικής (system integration) και ιδίως στο χώρο της ιατρικής τηλεμετρίας και της ασφάλειας συστημάτων.

Στο ευρύ πελατολόγιο της περιλαμβάνονται μεγάλοι πελάτες του Δημοσίου (υπουργεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί) αλλά και ισχυρές εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα όπως τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εταιρείες από το χώρο των κατασκευών και της βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v