Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Απόφαση για πώληση του 35% της ΔΕΠΑ

Την από κοινού πώληση με το Ελληνικό Δημόσιο του 35% της ΔΕΠΑ, αποφάσισε πριν από λίγο το Δοικητικό Συμβούλιο του ομίλου ΕΛ.ΠΕ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΕΛΠΕ: Απόφαση για πώληση του 35% της ΔΕΠΑ
Την από κοινού πώληση με το Ελληνικό Δημόσιο του 35% της ΔΕΠΑ, αποφάσισε πριν από λίγο το Δοικητικό Συμβούλιο του ομίλου ΕΛ.ΠΕ.

Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ομίλου, επιβεβαίωσαν ότι κατά τη συνεδρίασή του το δ.σ. εκτιμώντας τις σημερινές συνθήκες και τη συγκυρία, ενέκρινε κατ΄αρχήν τη σύναψη μνημονίου για την από κοινού πώληση με το Δημόσιο της ΔΕΠΑ.

Η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμά ότι αυτή η προσέγγιση αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τον όμιλο και τους μετόχους του. Τελικές αποφάσεις θα λάβει η εταιρεία σε επόμενη γενική συνέλευση.

Ο όμιλος ΕΛ.ΠΕ. ελέγχει ποσοστό 35% στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, ενώ 65% ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο. Η εταιρεία φυσικού αερίου, στην οποία ανήκει κατά 100% και ο ΔΕΣΦΑ, δηλαδή ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος φυσικού αερίου (αγωγοί, τερματικός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, μετρητικοί σταθμοί κλπ) έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με πώληση από το Δημόσιο του 30% των μετοχών.

Στην περίπτωση των δύο εταιρειών, μετά και την δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ορίζει ως μοντέλο λειτουργίας του συστήματος φυσικού αερίου το ΙΤΟ (Independent Transmission Operator), θεωρείται δεδομένο ότι η ιδιωτικοποίηση του τομέα φυσικού αερίου θα γίνει απ΄ευθείας μέσω της μητρικής εταιρείας, δηλαδή της ΔΕΠΑ. Ας σημειωθεί ότι αρχικές σκέψεις μιλούσαν για ξεχωριστή πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v