Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Έφαγε πόρτα" η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ

Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα τέλη χρήσης δικτύων μεταφοράς και διανομής, καθώς η ΡΑΕ θα αναμένει περισσότερα στοιχεία για την αιτιολόγηση των αυξήσεων που ζητά η ιδιοκτήτρια των δικτύων ΔΕΗ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Έφαγε πόρτα η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ
Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα τέλη χρήσης δικτύων μεταφοράς και διανομής, καθώς η ΡΑΕ θα αναμένει περισσότερα στοιχεία για την αιτιολόγηση των αυξήσεων που ζητά η ιδιοκτήτρια των δικτύων ΔΕΗ.

Πρόκειται για ρυθμιζόμενες χρεώσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο κόστος της κιλοβατώρας και διαμορφώνουν την τελική τιμή της.

Ωστόσο, επειδή είναι δραστηριότητες φυσικού μονοπωλίου, το ύψος τους και η ετήσια αύξησή τους θα πρέπει να αιτιολογούνται κάθε χρόνο από τον ακριβή υπολογισμό των επενδεδυμένων κεφαλαίων και το ποσοστό απόδοσής τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ΡΑΕ απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύων με το αιτιολογικό ότι: 

* Η ΔΕΗ υπέβαλε με σημαντική καθυστέρηση στη ΡΑΕ το σύνολο των ζητούμενων στοιχείων, ενώ εκκρεμούν ακόμη ουσιώδεις διευκρινίσεις. Έτσι, η ΡΑΕ δεν είχε τη δυνατότητα να επεξεργαστεί και να αναλύσει τα δεδομένα που παρουσίαζε η ΔΕΗ μέσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες.
 
* Η δραστηριότητα της ΔΕΗ στη μεταφορά και στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μεταφερθεί σε επιμέρους θυγατρικές εταιρίες με απόσχιση των σχετικών κλάδων, σε εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών και του Νόμου 4.001. Με το δεδομένο αυτό, η ΡΑΕ θα πρέπει να εκτιμήσει τις επιπτώσεις που έχει στο κόστος των δραστηριοτήτων η λειτουργία των δύο νέων εταιριών, ώστε ενδεχομένως να διαφοροποιήσει το ποσό που θα απαιτείται να καλυφθεί από τις χρεώσεις χρήσης που επιβάλλονται στους καταναλωτές. 

* Βρίσκεται σε διαδικασία επαναξιολόγησης η αξία των παγίων στοιχείων που έχουν σχέση με τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες της ΔΕΗ (μεταφορά, διανομή, επικουρικές υπηρεσίες κ.λπ.), ενώ η ΡΑΕ ζητά από τη ΔΕΗ να αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο μελέτη για τον υπολογισμό της εύλογης απόδοσης (WACC) επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων, που θεωρείται η κυριότερη παράμετρος για τη διαμόρφωση των εσόδων από τις δραστηριότητες στα δίκτυα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, με βάση το καθεστώς που ίσχυε μέχρι πέρυσι, οι χρεώσεις των ιδιοκτητών των δικτύων προς τους χρήστες τους ήταν ρυθμιζόμενες με υπουργική απόφαση, η οποία όριζε το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων και την ετήσια απόδοσή τους.

Μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Νόμου, σε εφαρμογή των οδηγιών του τρίτου ενεργειακού πακέτου, το καθεστώς άλλαξε.

Οι ιδιοκτήτες των δικτύων ενέργειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου) θα πρέπει να παραχωρούν στη ΡΑΕ αξιόπιστα στοιχεία για το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων και των δαπανών που πραγματοποιούν σε ετήσια βάση για τις δραστηριότητες αυτές, ώστε η Αρχή να αποφασίζει για το έσοδο που θα έχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v