Εμπορική: Καταργεί, αναδρομικά, 12 επιδόματα

Στην κατάργηση 12 επιδομάτων, που λάμβαναν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής Τράπεζας προχώρησε η διοίκηση της τράπεζας. Απεργία για τις 10 και 13 Φεβρουαρίου κήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων. Η επιστολή.

Εμπορική: Καταργεί, αναδρομικά, 12 επιδόματα
Στην κατάργηση 12 επιδομάτων, που λάμβαναν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής Τράπεζας, πέραν αυτών, που προβλέπει η κλαδική σύμβαση, προχώρησε η διοίκηση της τράπεζας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ο οποίος προκήρυξε ήδη απεργία για τις 10 και 13 Φεβρουαρίου.

Με μια λιτή επιστολή, που εστάλη, ηλεκτρονικά, σε όλους τους εργαζόμενους, και την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Euro2day, o διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής, κ Alain Strub, γνωστοποιεί ότι καταργούνται αναδρομικά (από 1/1/2012) τα ακόλουθα επιδόματα που είχαν προβλεφθεί από Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις:

1) Το επιχειρησιακό επίδομα που ανέρχεται σε 11,76 %.
2) Η προσαύξηση που καταβάλλονταν με το επίδομα ισολογισμού και ανέρχεται σε 770 ευρώ.
3) Οι πρόσθετες παροχές που καταβάλλονταν για τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
4) Οι προσαυξήσεις που προβλέπονταν επί των επιδομάτων ευθύνης / βαθμίδας για
ορισμένα καταστήματα (50%, 30% και 15% ανάλογα με το κατάστημα).
5) Το επίδομα δικτύου.
6) Το διαχειριστικό επίδομα και το επίδομα teller.
7) Το επίδομα καταμετρητών με μηχανή.
8) Το τουριστικό επίδομα.
9) Το επίδομα διπλής συγκοινωνίας.
10) Τα οδοιπορικά καθαριστριών, κλητήρων και τηλεφωνητών.
11) Το αντίτιμο ένδυσης και υπόδησης.
12) Το επίδομα επικινδυνότητας (χρηματαποστολών).

Εξ αυτών το σημαντικότερο είναι το επιχειρησιακό επίδομα το οποίο είχε παρασχεθεί στους εργαζόμενους ως αντιστάθμισμα, όταν υπήρξε ρύθμιση για το Επικουρικό Κεφάλαιο, και αντιστοιχεί στο 11,76% του βασικού μισθού. Αξιόλογη μείωση επέρχεται επίσης από την κατάργηση της προσαύξησης των 770 ευρώ στο επίδομα ισολογισμού.

Η διοίκηση της τράπεζας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναχορηγήσει μέρος των παραπάνω επιδομάτων στο προσωπικό, ως προσωπική διαφορά, επιδιώκοντας να φέρει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου το Σύλλογο εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος η διοίκηση της τράπεζας υπόσχεται να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Σύλλογο των Εργαζομένων για θεσμικά αιτήματα, και επιπρόσθετα, θα εκδώσει εντός μηνός εγκύκλιο με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία ρύθμισης των δανείων που έχουν λάβει οι υπάλληλοί της.

Παράλληλα δεν θα ασκήσει δικαιώματά της περί καταγγελίας συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για oικονομοτεχνικούς λόγους.

Απαντώντας στην απόφαση της διοίκησης, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα, αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας την Παρασκευή και τη Δευτέρα με προοπτική, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του, κ Γιώργος Κωσνταντινόπουλος, να προχωρήσουν σε μεγαλύτερης διάρκειας κινητοποιήσεις.

Η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ Εμπορικής και Συλλόγου Εργαζομένων έληξε πριν από ένα εξάμηνο χωρίς να υπάρξει συμφωνία για νέα σύμβαση.

Η διοίκηση της τράπεζας επιδίωξε να μειώσει τα πρόσθετα επιδόματα επικαλούμενη το σημαντικά αυξημένο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο, σε σχέση με τις υπόλοιπες Τράπεζες το οποίο διαμορφώνει ανταγωνιστικό μειονέκτημα και επιβαρύνει τα λειτουργικά αποτελέσματα.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας:

Η Διοίκηση της Τράπεζας σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του κλάδου και της Τράπεζας κρίση αυταρχισμού και περιφρόνησης των Ελληνικών νόμων και θεσμών προαναγγέλλει ανερυθρίαστα την πρόθεσή της να παρανομήσει και μάλιστα με αναδρομική ισχύ πετσοκόβοντας το σύνολο των Επιχειρησιακών Συμβάσεων από το 1994 έως και σήμερα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 48ωρης Απεργίας την Παρασκευή 10/2 και τη Δευτέρα 13/2 όπου θα γίνει συγκέντρωση έξω από το Κεντρικό της Εμπορικής (Σοφοκλέους 11) στις 9 το πρωΐ.

Τέλος, αποφάσισε να κλιμακώσει άμεσα τον αγώνα με όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέσα.

***Δείτε την επιστολή της διοίκησης στη στήλη συνοδευτικό υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v