Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιχθυοκαλλιέργειες: Τι αλλάζει στον κλάδο

Το σήμα για νέες εξελίξεις στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών έδωσε το χθεσινό deal στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ιχθυοκαλλιέργειες: Τι αλλάζει στον κλάδο
Το σήμα για νέες εξελίξεις στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών έδωσε το χθεσινό deal στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εξαγορά της Δίας από την Tethys Ocean B.V., ιχθυοκαλλιεργητικό βραχίονα της Linnaeus Capital Partners B.V., φέρνει πιο κοντά μια ευρύτερη συγχώνευση στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών με τουλάχιστον έναν εκ των δύο άλλων παικτών, αν και τίποτε, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, δεν είναι συμφωνημένο ακόμη.

Ωστόσο, εκτιμούν ότι η τοποθέτηση του τεχνοκράτη Χιώτη Στέφανου Μανέλλη στο τιμόνι της Δίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περιορίστηκε σημαντικά το ποσοστό του μέχρι πρότεινος βασικού μετόχου της Στέλιου Πιτάκα, έρχεται να διευκολύνει υπάρχουσες συζητήσεις μεταξύ της Tethys Ocean B.V. με τους υπόλοιπους του κλάδου.

Την εκτίμηση αυτήν τη στηρίζουν και στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τους δύο άλλους μεγάλους παίκτες του κλάδου από την Tethys Ocean B.V.

Το σίγουρο είναι ότι το χθεσινό deal δημιουργεί νέα δεδομένα στον κλάδο, ο οποίος για μία ακόμη φορά βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Γι' αυτές τις ξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες προφανώς θα ενημερωθούν και οι τράπεζες, των οποίων ο ρόλος παραμένει σημαντικός.

Την ίδια ώρα, μια γεύση για τις προθέσεις της Tethys Ocean, μετά το χθεσινό deal, έδωσε η Managing Partner της Linnaeus, Anita Hamilton, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά "ότι το κλειδί για τη μετάβαση σε μία ανταγωνιστική ιχθυοκαλλιεργητική οικονομία έγκειται στις στρατηγικές συνεργασίες". Στην ανακοίνωση της εταιρείας, εξάλλου, επισημαίνεται ότι "η πλειοψηφική συμμετοχή στη Δίας ενισχύει τη δέσμευση της Linnaeus για τη δημιουργία μιας ηγέτιδας εταιρείας στην αγορά λευκού ψαριού μέσα από τη συγκέντρωση του κλάδου της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας".

Σημειώνεται ότι το ιχθυοκαλλιεργητικό χαρτοφυλάκιο της Tethys Ocean περιλαμβάνει στρατηγικές συμμετοχές στις κορυφαίες εισηγμένες του κλάδου της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ευρώπη, όπως η Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες και η Σελόντα Α.Ε., και περιέχει μεταξύ άλλων πλειοψηφικές συμμετοχές σε συναφείς διεθνείς επιχειρήσεις τεχνολογίας ανακύκλωσης και έρευνας κι ανάπτυξης.

Τι προβλέπει το deal με τη Δίας

Την εξαγορά επιπλέον πακέτου 1.705.751 μετοχών της Δίας και την κατάθεση υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προβλέπει το deal μεταξύ της Δίας και της Tethys Ocean B.V. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Tethys Ocean B.V., η οποία κατείχε ήδη το 30,4% της Δίας, απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό αυτής μέσω της αγοράς 6.000.000 μετοχών από τους βασικούς μετόχους της. Συγκεκριμένα, απέκτησε 4.176.080 μετοχές από τον κ. Στέλιο Πιτάκα, 1.350.596 μετοχές από τον κ. Γιώργο Πιτάκα και 473.324 μετοχές από τον κ. Κωνσταντίνο Πιτάκα.

Η χθεσινή συναλλαγή στο Χ.Α. είναι το πρώτο σκέλος του deal, αφού έχει συμφωνηθεί ότι εντός των επόμενων 15 ημερών θα ακολουθήσει η μεταβίβαση επιπλέον 1.705.751 μετοχών από τους δύο πρώτους πωλητές στην εταιρία Tethys Ocean. Έτσι, μέσω της ολοκλήρωσης και του δεύτερου σκέλους του deal, το ποσοστό συμμετοχής της Tethys Ocean στη Δίας θα αυξηθεί στο 56% και ως εκ τούτου η Tethys Ocean θα καταθέσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση σύμφωνα με την ελληνική χρηματιστηριακή νομοθεσία. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, ο κ. Πιτάκας ορίστηκε μη εκτελεστικός πρόεδρος και ο κ. Στέφανος Μανέλλης, ο οποίος έχει διατελέσει για 22 χρόνια στέλεχος ελληνικών και ξένων τραπεζών στον χώρο του corporate και investment banking, εργαζόμενος στην Ελλάδα και στο Λονδίνο, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v