Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Τα σχέδια για Ελλάδα

«Η παρουσία μας στην Ελλάδα είναι μέρος του Ευρωπαϊκού μας DNA». Αυτό δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Jac van Herpen ο οποίος επεσήμανε με έμφαση «είμαστε εδώ για να μείνουμε».

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Τα σχέδια για Ελλάδα
«Η παρουσία μας στην Ελλάδα είναι μέρος του Ευρωπαϊκού μας DNA». Αυτό δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Jac van Herpen ο οποίος επεσήμανε με έμφαση "είμαστε εδώ για να μείνουμε".

Μπορεί λοιπόν η αγορά της μπύρας να έχει καταγράψει σημαντική συρρίκνωση, -η κατά κεφαλήν κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 26% μέσα σε μια τριετία- ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του market leader της αγοράς εμφανίσθηκε αισιόδοξος για το μέλλον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "μετά τη βροχή θα βγει το Ουράνιο Τόξο. Μετά την κρίση θα υπάρξει η ανάκαμψη. Και θέλουμε να βγούμε ισχυρότεροι από την κρίση».

Ο ίδιος εκτίμησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ότι από το β’ εξάμηνο του έτους θα ανακοπεί ο πτωτικός ρυθμός και από το 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αγορά της μπύρας έχει περιθώρια για ανάπτυξη.

Με γνώμονα αυτές τις εκτιμήσεις σε συνδυασμό και με τη δεδηλωμένη πρόθεση της εταιρείας να βγει ισχυρότερη από την κρίση, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό το επενδυτικό της πρόγραμμα το οποίο για την επόμενη τριετία υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 25 εκατ. ευρώ πρόκειται να επενδυθούν εντός του έτους.

Την ίδια ώρα και παρά τη μείωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, η διοίκηση της εταιρείας επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να μην προχωρήσει σε μειώσεις μισθών ούτε σε απολύσεις, αν και ενδεχομένως εξετάζονται προγράμματα εθελουσίας εξόδου για εργαζόμενους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.

Παράλληλα δεν σκοπεύει να κλείσει κάποιο από τα 4 εργοστάσια που διατηρεί στην Ελλάδα στα οποία απασχολεί 1.200 εργαζομένους. Ειδικότερα και σε ότι αφορά στο κομμάτι της παραγωγής ο Jac van Herpen απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day, σημείωσε «προς το παρόν πιστεύουμε ότι οι μονάδες μας είναι βιώσιμες.

Για το άμεσο μέλλον δεν υπάρχει σχέδιο μείωσης της παρουσίας μας». Για να συμπληρώσει ότι η εταιρεία προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς και παράγει λιγότερο.

Αναφορικά με το τι ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος από την Ελληνική Κυβέρνηση ο κ. Jac van Herpen σημείωσε ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι η αγορά χρειάζεται σταθερότητα και συνέπεια. Για να συμπληρώσει ότι στα επτά χρόνια που βρίσκεται σε αυτή τη θέση έχει γνωρίσει 8 διαφορετικούς υπουργούς Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της κατανάλωσης τους πρώτους μήνες του έτους ο Jac van Herpen σημείωσε ότι καταγράφεται «δραματική διψήφια μείωση». Για να συμπληρώσει ότι η εταιρεία του δεν προχώρησε σε αυξήσεις τιμών, αντιθέτως αύξησε τις προσφορές προς τον καταναλωτή, πρόγραμμα που θα το συνεχίσει και τη φετινή χρονιά προκειμένου να στηρίξει τη θέση της στην αγορά.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων κατά 13%, σε αντιστοιχία με τη συνολική πτώση της αγοράς μπίρας.

Αποτέλεσμα οι πωλήσεις της εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 389,3 εκατ. ευρώ, έναντι 440,8 εκατ. ευρώ το 2010, τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν στα 61,4 εκατ. ευρώ, έναντι 77,7 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, ενώ τα μετά φόρων κέρδη τα οποία διαμορφώθηκαν στα 48,6 εκατ. ευρώ από 29,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η εταιρεία επένδυσε 17,5 εκ. ευρώ, στην τακτική ανανέωση του εξοπλισμού των γραμμών παραγωγής, στα υλικά συσκευασίας, στην ασφάλεια και σε περιβαλλοντικά έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 85% των επενδύσεων καλύφθηκε από την ελληνική αγορά. Από έλληνες επενδυτές.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στον τομέα των εξαγωγών, ο οποίος αντιστοιχεί στο 9% της παραγωγικής της δραστηριότητας με αξία πωλήσεων 15 εκατ. ευρώ. Για το 2011, το σύνολο φόρων και τελών ανήλθε στα 190 εκ. ευρώ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο φόρων, τελών και εισφορών στην 5ετία (2007 – 2011) αντιστοιχεί σε 1 δις. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεχίζει, για 5η συνεχή χρονιά, τη στήριξη της ελληνικής αγροτικής και τοπικής οικονομίας μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, με στόχο να προμηθευτεί το 2012, 25.000 τόνους κριθάρι για την παραγωγή της μπίρας Amstel και ΑΛΦΑ, συνεργαζόμενη με περισσότερους από 1.100 έλληνες αγρότες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v