ΣΕΚΑΠ: Γιατί «ναυάγησε» το deal με τους Ινδούς

Η πιο ώριμη αποκρατικοποίηση κατέληξε σε ναυάγιο. Λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές, ο ινδικός όμιλος Bommidala Enterprises Ltd., υποψήφιος επενδυτής για την αγορά του 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ, απέσυρε την προσφορά του.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΣΕΚΑΠ: Γιατί «ναυάγησε» το deal με τους Ινδούς
Η πιο ώριμη αποκρατικοποίηση κατέληξε σε ναυάγιο. Λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές, ο ινδικός όμιλος Bommidala Enterprises Ltd., υποψήφιος επενδυτής για την αγορά του 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ, απέσυρε την προσφορά του, όπως ανακοίνωσε χθες η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της Ελλάδος.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την ΑΤΕ, η οποία εκτός από τον διαγωνισμό πώλησης της συμμετοχής της στη ΣΕΚΑΠ, έχει ανοιχτά μέτωπα τόσο στη Θεσσαλονίκη με την πώληση της ΕΒΖ όσο και στα Ιωάννινα με την πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Την ίδια ώρα, η τράπεζα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ένταξή της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφού στις 31 Μαρτίου θα δοθεί η επίσημη απάντηση από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών.

Η ζημία που αναμένεται να εγγράψει από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 3 και πλέον δισ. ευρώ και με βάση τις ίδιες πηγές η ανακεφαλαιοποίησή της θα πραγματοποιηθεί με κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές εξαιτίας του δημόσιου χαρακτήρα της.

Εν μέσω όλων αυτών των ανοιχτών μετώπων, τα πράγματα κυρίως για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ κρίνεται αμφίβολο και ενδεχόμενο η εταιρεία να οδηγηθεί σε «λουκέτο» εάν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη τις αμέσως προσεχείς ημέρες είναι πιο κοντά παρά ποτέ.

Η ουσία πάντως είναι ότι το deal για την πώληση της ΣΕΚΑΠ φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Και αυτό γιατί ο έταιρος βασικός μέτοχος, η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος), ο οποίος είχε αιτηθεί την αναβολή της κρίσιμης συνέλευσης της 6ης Μαρτίου, είναι για την ΑΤΕ κόκκινο πανί αφού φωτογραφίζεται από την ίδια ότι είναι υπεύθυνος για την αρνητική έκβαση του διαγωνισμού.

Τελευταίο επεισόδιο στο ανοιχτό μέτωπο μεταξύ της ΑΤΕ,  της ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) και του ινδικού ομίλου Bommidala Enterprises Ltd. το «μπλόκο» της ΣΕΚΕ στην τελευταία γενική συνέλευση, η οποία θα αποφάσιζε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ που θα άνοιγε τον δρόμο για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

Όπως αναφέρει άλλωστε στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΑΤΕ, η Bommidala Enterprises Ltd. απέσυρε την προσφορά της λόγω αδυναμίας λήψης απόφασης για πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. της 6ης Μαρτίου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν ουσιώδης προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Από την πλευρά της, η ΣΕΚΕ υποστηρίζει ότι η στρατηγική της τράπεζας στον σχετικό διαγωνισμό ήταν σαφέστατα λανθασμένη.

Σε επιστολή της είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η τράπεζα κινήθηκε με γνώμονα αποκλειστικά τα δικά της συμφέροντα και σε καμία περίπτωση με εκείνα των υπόλοιπων μετόχων της εταιρείας. Αποφάσισε να μεταφέρει το διαγωνιστικό στοιχείο της διαδικασίας στα δάνεια, έτσι ώστε ό,τι πληρώσει ο επενδυτής να το εισπράξει εκείνη, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους μετόχους».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την προσφορά της Bommidala για τις μετοχές που η ΣΕΚΕ κατέχει στη ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα με τη ΣΕΚΕ, αυτή περιελάμβανε μεταξύ άλλων την αγορά των μετοχών της σε τιμή που όμως θα οδηγούσε τη ΣΕΚΕ σε σημαντικά ζημιογόνα αποτελέσματα και ουσιαστικά σε διακοπή των εργασιών της, αφού εξαιτίας των ζημιών αυτών θα περιερχόταν σε σημαντική δυσκολία χρηματοδότησής της και θα κινδύνευε να μπει στις διατάξεις των άρθρων 47 και 48 του Ν. 2190/1920.

Το ναυάγιο στην πιο ώριμη αποκρατικοποίηση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους κόλπους των 270 εργαζομένων της εταιρίας, οι οποίοι, όντας απλήρωτοι για τον Φεβρουάριο βρίσκονται στον αέρα. Οι ίδιοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εύρεση νέου επενδυτή, ή ακόμη και στην επιστροφή των Ινδών στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι η ΣΕΚΑΠ, η οποία ιδρύθηκε το 1975, έχει την έδρα και τις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθη και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εμπορία και διάθεση τσιγάρων. Διαθέτει ευρύ φάσμα σημάτων στην ελληνική και στη διεθνή αγορά, όπως τα BF, Cooper, GR κ.ά., όμως το μερίδιό της έχει υποχωρήσει κάτω από 8%.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, το 2010 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της υποχώρησε στα 36 εκατ. ευρώ (53,2 εκατ. ευρώ το 2009), ενώ το απασχολούμενο προσωπικό της στις 31/12/2010 ήταν 296 εργαζόμενοι, μειωμένο κατά 79 άτομα σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2009.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό πώλησης της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, οι εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δημιουργούν κακό προηγούμενο. Αν και σημειώνουν ότι στην περίπτωση της Δωδώνης η ΑΤΕ αφενός ελέγχει σημαντικό ποσοστό, την καταστατική πλειοψηφία, και επίσης οι συνεταιριστές μέτοχοί της συμμετέχουν στη διαδικασία έχοντας εκδηλώσει ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v