Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά μηνύματα χρηματοδότησης της Πτολεμαΐδας 5

Αισιοδοξία για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Α. Ζερβός, στη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Θετικά μηνύματα χρηματοδότησης της Πτολεμαΐδας 5
Αισιοδοξία για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, στη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, στο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να συμμετάσχουν κατά 44% η γερμανική τράπεζα επενδύσεων KFW με τον γερμανικό οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων Hermes, κατά 38% η ΔΕΗ με ίδια κεφάλαια και κατά 18% η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αναφορικά με την εμπλοκή των γερμανικών οργανισμών στο σχήμα, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι μετά την προετοιμασία του φακέλου, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του χρόνου, το σχέδιο παρουσιάστηκε στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή στις 8 Μαρτίου, προκειμένου να εγκρίνει την ένταξή του στον οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων Hermes.

Όπως είπε, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι θα ληφθεί θετική απόφαση.
 
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο ίδιος, η δανειακή σύμβαση εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα υπογραφεί προς το τέλος του χρόνου.

Ο επόμενος 1,5 χρόνος θα απαιτηθεί για τη λήψη των αδειών, ενώ το κατασκευαστικό μέρος θα διαρκέσει 50 μήνες. Υπολογίζεται δηλαδή ότι η νέα λιγνιτική μονάδα ισχύος 600 μεγαβάτ θα λειτουργήσει στις αρχές του 2018.

Σε ερωτήσεις για το μέλλον των άλλων λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Ζερβός απάντησε ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα κλείσει η μονάδα Πτολεμαΐδα 2, που είναι η δεύτερη παλαιότερη μονάδα της ΔΕΗ και από τις πλέον ρυπογόνες (χαμηλός βαθμός απόδοσης, υψηλή εκπομπή ανά παραγόμενη κιλοβατώρα).

Επίσης, η ΔΕΗ θα διακόψει τις επενδύσεις στις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, στις οποίες απομένει μικρός χρόνος ζωής, όπως και στις 2 μονάδες του ΑΗΣ Αμύνταιου, οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση.

Έτσι, στρατηγικά, η ΔΕΗ θα επικεντρώσει τη δραστηριότητά της στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, στη νέα λιγνιτική μονάδα Μελίτη 2 και στην αναβάθμιση των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής από αυτές του ΑΗΣ Καρδιάς.

Σε ερωτήσεις για τη συζητούμενη συμμετοχή ιδιώτη στη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ο κ. Ζερβός απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα εξεταστεί μόνο στην περίπτωση όπου η ΔΕΗ δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την κατασκευή της.

Επίσης, για τη μονάδα Μελίτη 2, είπε ότι για τη ΔΕΗ είναι προτεραιότητα, αφού όμως προηγουμένως επιλυθεί το πρόβλημα εφοδιασμού της με λιγνίτη, δηλαδή η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την παραχώρηση και έναρξη παραγωγής από το δημόσιο λιγνιτωρυχείο της Βεύης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ανάδοχος κατασκευής της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 είναι η ελληνική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ, ως επικεφαλής κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες Hitachi Power Europe GmbH, Hitachi Ltd. Ιαπωνίας και Hamon Environmental GmbH.

Η ισχύς της μονάδας είναι 660 μεγαβάτ και θα έχει δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 μεγαβάτ για τηλεθέρμανση.

Η νέα μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v