Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπλοκή Ιntralot σε σκάνδαλο με ρουμανικό ΟΠΑΠ

Βαριές κατηγορίες που εμπλέκουν Intralot-Intracom σε απάτη και φοροδιαφυγή εις βάρος του ρουμανικού δημοσίου, σε σειρά δημοσιευμάτων από ΜΜΕ της χώρας. Τι απαντά η Intralot στην Ε.Κ. και τι αφήνει αναπάντητο.

Εμπλοκή Ιntralot σε σκάνδαλο με ρουμανικό ΟΠΑΠ
Βαριές κατηγορίες που εμπλέκουν την Intralot, τη ρουμανική θυγατρική της Lotrom αλλά και την Ιntracom σε απάτη εναντίον του ρουμανικού δημοσίου και φοροδιαφυγή περιλαμβάνει σειρά δημοσιευμάτων του ρουμανικού Τύπου, τα οποία δεν αποκλείεται να προετοιμάζουν «βόμβα μεγατόνων» σε σχέση με συμβάσεις των δύο εταιρειών με μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επαπειλείται απώλεια 350 εκατ. ευρώ.

Έως σήμερα, δεν είχε υπάρξει καμία ενημέρωση από την πλευρά των δύο ελληνικών εισηγμένων εταιρειών. Κατόπιν του σημερινού δημοσιεύματος του euro2day.gr και ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Intralot εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση περί απαίτησης από το ρουμανικό δημόσιο, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει στην ουσία του θέματος.  

Για την ακρίβεια, το μόνο που δεν αναφέρουν τα δημοσιεύματα είναι πως υπάρχει υφιστάμενη απαίτηση του ρουμανικού δημοσίου προς την Ιντραλότ,  αλλά ότι μπορεί να προκύψει στο άμεσο μέλλον. Επικαλούνται, ωστόσο, πληροφορίες και δηλώσεις υψηλά ιστάμενων προσώπων του κρατικού μηχανισμού της Ρουμανίας, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο ελληνικές εταιρείες και η θυγατρική Lotrom, αντί να εγκαταστήσουν δίκτυο βιντεολόττο, όπως προέβλεπαν οι συμβάσεις με την κρατική λοταρία, εγκατέστησαν δίκτυο κουλοχέρηδων, που παρουσιάζονταν ως μηχανήματα βιντεολόττο, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται οι αναλογούντες φόροι, ενώ η μερίδα του λέοντος των εσόδων (τουλάχιστον 70%) πήγαιναν στις ελληνικές εταιρείες.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι η οικονομική αστυνομία ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία της χώρας να ελεχθούν τα 6.273 μηχανήματα της Εθνικής Λοταρίας για το εάν είναι συσκευές βιντεολόττο, όπως αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα, ή κουλοχέρηδες, κι ότι με βάση αυτόν τον έλεγχο η οικονομική αστυνομία και η ANAF (Eθνική Υπηρεσία Οικονομικής διαχείρισης) κατέληξαν στο ότι οι απώλειες για το δημόσιο είναι 350 εκατ. ευρώ».

Όπως νωρίτερα αποκάλυψε το euro2day, προκαλώντας προφανώς και την ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στα δημοσιεύματα αυτά αναφέρεται σαφώς ότι η κρατική λοταρία LN, που αποτελεί τον ρουμανικό OΠΑΠ, απέφυγε να πληρώσει 350 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

To ρουμανικό Συμβούλιο Ανταγωνισμού κατηγορεί την LN ότι υπέγραψε συμβάσεις μη συμβατές με τον ανταγωνισμό με τις τρεις ελληνικές εταιρείες διότι, ενώ υποτίθεται ότι οι συμβάσεις αφορούσαν την ανάπτυξη δικτύου παιγνιομηχανών videolotto (τα έσοδα των οποίων δεν φορολογούνται), στην πραγματικότητα αναπτύχθηκε δίκτυο «κουλοχέρηδων», τα έσοδα από τους οποίους υπόκεινται σε φορολόγηση από το κράτος.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, η φορολογική ζημία που υπέστη το ρουμανικό δημόσιο υπολογίζεται από φορολογικούς επιθεωρητές ότι ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2009, με βάση το δίκτυο των 6.273 παιγνιομηχανών που φέρεται να αποδεικνύονται «κουλοχέρηδες».

Στην περίπτωση όπου τα ποσά αυτά γίνουν απαιτητά από την LN, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώχευση της εταιρείας.

Ωστόσο, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Bogdan Dragoi κατά τα δημοσιεύματα εμφανίζεται αποφασισμένος να στραφεί εναντίον των ελληνικών εταιρειών και της ρουμανικής θυγατρικής τους, απαιτώντας τα ποσά, εξαιτίας της σύμβασης που οι εταιρείες αυτές υπέγραψαν προνομιακά με την LN.

Tη συμφωνία αυτήν τη διαπραγματεύτηκε με την Intralot, την Intracom και τη -θυγατρική της Intralot- LOTROM o προηγούμενος πρόεδρος της ρουμανικής λοταρίας LN Nicolae Cristea.

H σύμβαση υπεγράφη την 1η Σεπτεμβρίου 2003, για την υλοποίηση του προγράμματος videolotto, και όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα επεκτάθηκε σε 10 χρόνια.

Με τη σημείωση ότι, ενώ επρόκειτο για συμβόλαιο αξίας πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, η εταιρεία δεν οργάνωσε διαγωνιστική διαδικασία ούτε δημοπρασία. Ουδέποτε διενήργησε αξιολόγηση και επιλογή προσφορών, απλώς υλοποίησε τη σύμβαση μετά από απευθείας διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η Intracom και η Intralot, με τον ρόλο των «πιστωτών», χρηματοδότησαν τη Λοταρία να αγοράσει εξοπλισμό και να εφαρμόσει το σύστημα videolottο. Η Lotrom, με τον ρόλο του προμηθευτή, ανέλαβε την εγκατάσταση του εξοπλισμού για την LN.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το EVZ.ro, η συνολική αξία των επενδύσεων για τον εξοπλισμό βιντεολοταρίας δεν είναι γραμμένη σε κανένα συμβόλαιο.

Αυτό σημαίνει ότι η LN αγόρασε εξοπλισμό και ένα σύστημα παιχνιδιών χωρίς να εγγράφεται η αξία στη σχετική σύμβαση.

Η εξήγηση, κατά την ίδια πηγή, έγκειται στον τρόπο με τον οποίο καθορίστηκε η αποπληρωμή της χρηματοδότησης των ελληνικών εταιρειών:

Με βάση την ίδια σύμβαση, τα τρία πρώτα έτη της σύμβασης η ρουμανική λοταρία καταβάλλει στους Έλληνες το 80% των εσόδων, για τα επόμενα τρία χρόνια καταβάλλει το 75% των εσόδων και για την περίοδο από το 2009 έως το 2013 καταβάλλει το 70% των εσόδων - των χρημάτων δηλαδή που λαμβάνονται από τους παίκτες.

Στο πρώτο τριετές συμβόλαιο, οι Έλληνες έλαβαν από την LN 130 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 43 εκατ. ευρώ ετησίως. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές εταιρείες λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από το δίκτυο παιγνιομηχανών.

Και το ρεπορτάζ του ΕVZ.ro συνεχίζει, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Ρουμανίας: «Τα 350 εκατομμύρια, τα οποία η LN θα πρέπει να αποδώσει στον κρατικό προϋπολογισμό ως φόρους επί των κουλοχέρηδω,ν θα χρεωθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αιτία είναι η σύμβαση μεταξύ της LN και των ελληνικών εταιρειών, όπου, ενώ οι εταιρείες κάνουν λόγο για την αγορά μηχανημάτων για videolottery, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παραδώσει μηχανήματα κουλοχέρηδων στην LN, για τα οποία το ρουμανικό κράτος επιβάλλει επιβαρύνσεις φόρων. Κατά συνέπεια, η ρουμανική πλευρά θεωρεί ότι εξαπατήθηκε στην παρούσα σύμβαση και γι' αυτόν τον λόγο θα ζητήσει από τις ελληνικές εταιρείες να πληρώσουν στο ρουμανικό κράτος τα εν λόγω τέλη και τους φόρους».

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας μάλιστα φέρεται να δήλωσε στο ίδιο μέσο ότι θα οργανώσει το επόμενο έτος διεθνείς δημοπρασίες (διαγωνισμούς) για τη διάθεση όλων των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών και προμηθειών της Εθνικής Λοταρίας, η διαχείριση και η λειτουργία της οποίας θα δοθούν σε ιδιώτες.

«Οι συμβάσεις μεταξύ της Εθνικής Λοταρίας της Ρουμανίας και των ελληνικών εταιρειών (Intracom, Intralot και Lotrom) δεν θα πρέπει να επεκταθούν όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια μέσω τροπολογιών. Μετά την ολοκλήρωση των τρεχουσών συμβάσεων, θα οργανώσουμε διεθνείς διαγωνισμούς για τις προμήθειες και συμβάσεις υπηρεσιών της Λοταρίας». Αυτό δήλωσε ο Bogdan Dragoi, για το EVZ.ro.

Σε άλλο δημοσίευμα (ziare.com) αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η οικονομική αστυνομία ζήτησε από τους εκπροσώπους της Μετρολογίας (από τη 15η Ιουνίου 2010) να ελεχθούν τα 6.273 μηχανήματα της Εθνικής Λοταρίας σχετικά με το αν είναι συσκευές βιντεολόττο, όπως αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα, ή κουλοχέρηδες, κι ότι με βάση αυτόν τον έλεγχο (εκ μέρους της Μετρολογίας, δηλαδή της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνιομηχανών) η οικονομική αστυνομία και η ANAF (Eθνική Υπηρεσία Οικονομικής διαχείρισης), που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, κατέληξαν στην απαίτηση ύψους 350 εκατ. ευρώ».

Το Euro2day.gr παραθέτει τα κατωτέρω links για επίμαχα δημοσιεύματα από ρουμανικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (ένας βατός τρόπος γρήγορης μετάφρασης είναι μέσω Google Translate στα αγγλικά ή και στα ελληνικά).

Σημειώνει δε ότι με βάση τις ημερομηνίες δημοσίευσης (αρχής γενομένης από τη 15η Μαρτίου!) αλλά και τα υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά πρόσωπα της Ρουμανίας, τα οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα αυτά, είναι απορίας άξιον πώς ούτε η Ιntralot ούτε η Ιntracom έκριναν σκόπιμο να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό και τους μετόχους τους για μια υπόθεση που αφορά τη σχέση τους με κρατική λοταρία (όπως δηλαδή ο OΠΑΠ στην Ελλάδα), και μάλιστα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι κατηγορίες που εκτοξεύονται είναι τόσο σημαντικές.

Τα links των δημοσιευμάτων:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/dragoi-sparge-buboiul-grecesc-de-la-loterie-971598.html

http://www.ziare.com/stiri/loto/loteria-nationala-suspectata-ca-a-fraudat-bugetul-cu-sute-de-milioane-de-euro-1156221

http://www.pesurse.ro/#/2012/3/15/loteria-nationala-suspectata-ca-a-fraudat-bugetul-/

http://www.ziare.com/stiri/loto/pacanelele-loteriei-romane-luate-la-puricat-1157645

http://www.replicaonline.ro/pacanelele-loteriei-din-nou-la-control-57555/


Η ανακοίνωση της Ιντραλότ

"Σχετικά με τα αναγραφόμενα σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, που αναπαράγει δημοσιεύματα ρουμάνικης εφημερίδας περί δήθεν απαίτησης του ρουμανικού δημοσίου από την Intralot, η εταιρεία δηλώνει, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ε.Κ., ότι ουδεμία σχετική ενημέρωση έχει από τις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να σχολιάσει δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v