Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΡΝΑ: Πήρε άδεια προμήθειας φυσικού αερίου

Τις ευκαιρίες της spot αγοράς στο φυσικό αέριο θα μπορεί να αξιοποιεί η ΤΕΡΝΑ, που πήρε άδεια προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΡΑΕ. Έτσι, αποκτά το δικαίωμα να ασκεί και εμπορία φυσικού αερίου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΤΕΡΝΑ: Πήρε άδεια προμήθειας φυσικού αερίου
Την άδεια προμήθειας φυσικού αερίου εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η άδεια έχει διάρκεια 20 ετών και με αυτήν η ελληνική εταιρεία θα μπορεί να εισάγει φυσικό αέριο και να προμηθεύει μεγάλους καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ μέσω θυγατρικών της ελέγχει δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου. Την ΗΡΩΝ 1 με 3 αεριοστροβίλους ανοιχτού κύκλου, συνολικής ισχύος 145 μεγαβάτ, και την ΗΡΩΝ 2 σε κοινό σχήμα με την Gaz de France -Suez με μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 430 μεγαβάτ.

Η ΤΕΡΝΑ είναι η όγδοη εταιρεία που διαθέτει την άδεια αυτή, η οποία της επιτρέπει να ασκεί εμπορία φυσικού αερίου τροφοδοτώντας πελάτες, μεταξύ των οποίων και τις θυγατρικές της στην ηλεκτροπαραγωγή.

Έτσι αποκτά πλέον τη δυνατότητα να εισάγει ποσότητες αερίου, κυρίως υγροποιημένου, εκμεταλλευόμενη ευκαιρίες της αγοράς, και να μειώνει το κόστος καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή.

Εκτός από τη ΔΕΠΑ, άδεια προμήθειας φυσικού αερίου διαθέτουν οι εταιρείες: Προμηθέας Γκαζ, EGL, Μ+Μ, Hellas Power, Edison και ΕΝΙΜΕΧ. Από τους ανεξάρτητους προμηθευτές, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής δραστηριότητα ασκεί η Μ+Μ, μικτή εταιρεία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v