Ο Γιώργος Κώτσαλος Manager of the Year 2011

Το βραβείο Manager of the Year 2011 απονεμήθηκε στον κ. Γιώργο Κώτσαλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Interamerican, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΕΕΔΕ.

Ο Γιώργος Κώτσαλος Manager of the Year 2011
«Το παράδειγμα δεν είναι το κυριότερο όπλο σου στην προσπάθεια να επηρεάσεις ανθρώπους. Είναι το μόνο όπλο σου». Τη ρήση αυτή του Αβραάμ Λίνκολν, θύμισε στους παρισταμένους, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Τελετή Απονομής του Βραβείου Manager of the Year 2011.
 
Το βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Γιώργο Κώτσαλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Interamerican. Τη 10η απονομή του καταξιωμένου πλέον στην ελληνική αγορά Βραβείου, που συμπίπτει με τα 50 χρόνια της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού, δημοσιογραφικού και πολιτικού χώρου.

«Είχα την τύχη στα δύσκολα –για τα οποία προφανώς αξιολογήθηκα ως επαρκής- να μην είμαι μόνος μου. Στην εταιρεία που διευθύνω, την Interamerican, είχα δίπλα μου στον τραχύ δρόμο της αγοράς το 2011 ένα στρατό αφοσιωμένων ανθρώπων, με κοινή πίστη ότι μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο. Και το καλύτερο είναι πάντα αυτό που σου χαρίζει έναν ήσυχο ύπνο τη νύχτα και την ημέρα σου δίνει το δικαίωμα μιας προσδοκίας», τόνισε ο κ. Κώτσαλος, παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Για να επισημάνει στη συνέχεια πως «στο ελληνικό επιχειρείν οι ζωτικοί θύλακες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μιλώντας ως στέλεχος μιας μεγάλης, πολυεθνικής εταιρείας, θέλω να τονίσω ότι πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Μίλησε ακόμα, ο Manager of the Year 2011 για την αναγκαιότητα της ευεργετικής αλλαγής. «Αποτελεί μονόδρομο το να γίνουμε από παθητικοί θεατές των συνεπειών της κρίσης, ενεργητικοί πρωταγωνιστές εξελίξεων που θα σηματοδοτήσουν την αναστροφή της κατάστασης, την ανάταξη του τόπου μας. Να καθορίζουμε εμείς τις εξελίξεις και όχι οι εξελίξεις εμάς» κατέληξε ο κ. Κώτσαλος. (Το βιογραφικό του σημείωμα θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.eede.gr/pdf/moty_kotsalos_cv.pdf και την ομιλία του στο http://www.eede.gr/moty_2011_speech.doc).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, αναφερόμενος στη σημερινή δεινή θέση της χώρας και της οικονομίας της είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «πιστεύω βαθειά σ’ αυτό που είπε ο Νίκος Καζαντζάκης «Δεν ζυγιάζω, δεν μετρώ, δεν βολεύομαι, ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι» και το βαθύ μου χτυποκάρδι ενώνεται με εκείνο όλων των υγειών στοιχείων της κοινωνίας μας, που είναι:
• Ναι μπορεί η Ελλάδα να πάει μπροστά,
• Ναι μπορούμε να κτίσουμε ένα καλύτερο κόσμο για μας και τις νέες γενιές,
• Ναι μπορούμε να ξαναέχουμε κοινωνική συνοχή,
• Όχι δεν θα παραδοθούμε και δεν θα γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται χρόνος, κόπος, άλλη νοοτροπία, χρειάζονται ουσιαστικές συμμαχίες, νέα αρχή και νέα πορεία. Πρέπει να φύγουμε άμεσα από το Εγώ της Ευμάρειας και να συναντηθούμε στο Εμείς της Κρίσης» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ. (Το πλήρες κείμενο της ομιλίας στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.eede.gr/moty_2011_speech_kl.doc).

Το Βραβείο Manager of the Year απονέμεται σε Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο ή Γενικό Διευθυντή Εταιρείας ή Οργανισμού, που έχει την έδρα του και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.

Μεγάλος Χορηγός της Τελετής Απονομής ήταν η εταιρία Coca Cola Τρία Έψιλον. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες: Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., Chivas, Edenred, Ασφάλειαι Μινέττα και SCA. Χορηγός Ταχυμεταφορών η εταιρία TNT. Υποστηρικτές οι: Οινοποιητική Μπουτάρη και Kandarakis. Χορηγοί Επικοινωνίας: Κέρδος, Ad Business, boussias communications, Daily Fax, Direction, HR Professional, Marketing Week, και Retail Business. Τηλεοπτικός χορηγός είναι το SBC TV και χορηγός διαδικτυακής επικοινωνίας το advertising.gr

Το βραβείο «Manager of the Year» προκηρύχθηκε για πρώτη φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΔΕ το 2002. Ο καταξιωμένος πλέον στην ελληνική αγορά θεσμός αυτός σημείωσε εξ’ αρχής μεγάλη επιτυχία και εφέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια συνεχούς ανάδειξης καταξιωμένων managers, σε μια διπλά επετειακή χρονιά, λόγω και της συμπλήρωσης 50 χρόνων λειτουργίας της ΕΕΔΕ.

Η δημιουργία αυτού του θεσμού βασίστηκε στην ανάγκη της επιπλέον αναγνώρισης των ανωτάτων διευθυντικών στελεχών που διευθύνουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις τους, στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον της κοινωνίας της γνώσης, με όραμα και προοπτική για το μέλλον. Τα ανώτατα αυτά στελέχη δεν είναι μόνον όσοι προβάλλονται από τον Τύπο και τα άλλα μέσα ενημέρωσης αλλά και εκείνα που ίσως έχουν επιλέξει να εργάζονται αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά για την επιτυχία των επιχειρήσεων που διευθύνουν.

Το Βραβείο απονέμεται σε Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο ή Γενικό Διευθυντή Εταιρείας ή Οργανισμού, που έχει την έδρα του και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Η επιτυχής και αποτελεσματική άσκηση διοίκησης από τα πρόσωπα αυτά προκύπτει από: τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης την οποία διοικούν, τον κοινωνικό απολογισμό, την εξωστρέφεια, τις καινοτομίες, τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, τη συμβολή στην ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών και άλλα επιτεύγματα που συνάδουν με την ανάδειξη ενός υποψηφίου ως ηγέτη του χώρου. Η ιδιότητα του μέλους της ΕΕΔΕ δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απονομή του Βραβείου.

Το 2002, η διάκριση αυτή απονεμήθηκε στον κ. Μηνά Τάνες, τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Το 2003, Manager of the Year ανακηρύχθηκε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita, το 2004 ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank Εργασίας, το 2005 ο κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote, το 2006 ο κ. Τάκης Αράπογλου, τότε Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, το 2007 ο κ. Σπύρος Δεσύλλας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΑΙΣ – Unilever, το 2008 ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε., το 2009 ο κ. Δημήτρης Βιδάκης, τότε Γενικός Διευθυντής της Coca Cola Τρία Έψιλον και το 2010 ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v