Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Μελετά μετοχική συνεργασία με EBRD

Μετοχική συνεργασία με την EBRD μελετά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο όμιλος της Alpha Bank, όσον αφορά τη διάθεση ποσοστού έως και 30% των εργασιών που διαθέτει η τράπεζα από την Ουκρανία έως τη Σερβία.

Alpha Bank: Μελετά μετοχική συνεργασία με EBRD
Μετοχική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) μελετά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο όμιλος της Alpha Bank, όσον αφορά τη διάθεση ποσοστού έως και 30% των εργασιών που διαθέτει η τράπεζα από την Ουκρανία έως τη Σερβία, με στόχους τη χρηματοδότηση του ομίλου και την απόκτηση ενός ισχυρού θεσμικά αλλά και κεφαλαιακά εταίρου.

Με τον τρόπο αυτόν, η Alpha Bank θα αποκτήσει άμεση ρευστότητα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και διατηρεί τα ισχυρά μερίδια που διαθέτει σε οικονομίες, οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά κέρδη.

Η τράπεζα, απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ήδη σχετική συμφωνία με την EBRD.

Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία, στη Σερβία και στην Αλβανία η Alpha Bank κατέχει δεσπόζουσα θέση στην τοπική τραπεζική αγορά.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις έχουν ήδη προχωρήσει και το μόνο που απομένει είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της μητρικής Alpha Bank στην Ελλάδα. Βασική στρατηγική του προέδρου και της διοίκησης της Alpha Bank είναι η τράπεζα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, να μην πουληθεί εξ ανάγκης -άρα, με χαμηλό τίμημα- και να περάσει τον κάβο της ύφεσης με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

«Η υπό εξέταση επιλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ταιριάζει με την τραπεζική κουλτούρα και τη φιλοσοφία της Alpha Bank. Είναι ο πλέον θεσμικός εταίρος που μπορεί να αποκτήσει ένας τραπεζικός όμιλος. Διαθέτει σημαντικά κεφάλαια, τεχνογνωσία και αποτελεί εν μέσω κρίσης τον πιο αξιόπιστο στρατηγικό επενδυτή», σχολιάζει παράγοντας της τραπεζικής αγοράς.

Τι συζητούν

Η επικείμενη είσοδος της EBRD στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου της Alpha Bank αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο διεθνές δίκτυο των θυγατρικών της, καθώς το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προβλέπει μετοχικές συνεργασίες αποκλειστικά και μόνο με τράπεζες (και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρίες) των αναπτυσσόμενων και όχι των ανεπτυγμένων χωρών. Εξ ου και η αδυναμία εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της μητρικής στην Ελλάδα, καθώς η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη την κατέταξε αυτόματα στις ανεπτυγμένες οικονομίες...

Με βάση τις συζητήσεις, η Alpha Bank αναμένεται να προχωρήσει στην απόσχιση των εργασιών του εξωτερικού από τη μητρική και στην ένταξή τους σε μια εταιρία τύπου holding, υπό την ομπρέλα της οποίας θα ενταχθούν οι θυγατρικές στις χώρες Ρουμανία, Ουκρανία, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία και ΠΓΔΜ. Το ποσοστό που θα περάσει, εκτός απροόπτου, στον έλεγχο της EBRD εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 30% - το υψηλότερο που προβλέπεται από το καταστατικό της EBRD.

Οι συνολικές χορηγήσεις του ομίλου στις εν λόγω αγορές ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις σε 2,8 δισ. ευρώ και το δίκτυο αριθμεί 474 καταστήματα.

Τα οφέλη

Όσον αφορά το μέλλον της Alpha Bank στην Ελλάδα, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν πως, εάν το deal με την EBRD στεφθεί με επιτυχία, τότε η τράπεζα κερδίζει χρόνο και χρήμα, καθώς θα πάρει ζεστά κεφάλαια και θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει «δυναμικά τις εργασίες της στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο όπου τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βλέπουν τις θυγατρικές τους να μαραζώνουν λόγω έλλειψης πρόσβασης σε κεφάλαια και τους ανταγωνιστές Ιταλούς και Αυστριακούς να σαρώνουν τα τοπικά μερίδια αγοράς».

Ωφέλειες, όμως, εκτιμάται ότι θα προκύψουν και για τη μητρική στην Ελλάδα, καθώς έτσι «θα μπορέσει να πείσει τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να μπουν έστω και δειλά στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αφού θα πουλήσει το story της εκτός των συνόρων ανάπτυξης του ομίλου».

Τι απαντά η τράπεζα

Δεν υπάρχει συμφωνία με την EBRD, τονίζει η Alpha Bank απαντώντας σε ερώτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με το δημοσίευμα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τράπεζα: "Σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως προς δημοσιεύματα περί συμφωνίας μετοχικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) μετά της Τραπέζης αναφορικά με αλλοδαπές θυγατρικές της τελευταίας, η Alpha Bank δηλώνει ότι, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ανακεφαλαιοποιήσεως των ελληνικών τραπεζών, μελετά διάφορα σχέδια προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενδυναμώσεως των εποπτικών της κεφαλαίων, όμως ουδεμία συμφωνία υφίσταται περί του υπόψη αντικειμένου μετά της ΕΒRD".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v