Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις θυγατρικές στο εξωτερικό ετοιμάζει η ΔΕΗ

Σε Βουλγαρία, Τουρκία και Γεωργία θα επεκτείνει τις εμπορικές της δραστηριότητες η ΔΕΗ, ιδρύοντας θυγατρικές εταιρείες σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες. Το σχέδιο και οι συνέταιροι.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Τρεις θυγατρικές στο εξωτερικό ετοιμάζει η ΔΕΗ
Σε Βουλγαρία, Τουρκία και Γεωργία θα επεκτείνει τις εμπορικές της δραστηριότητες η ΔΕΗ, ιδρύοντας θυγατρικές εταιρείες σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες.

Το δ.σ. της εταιρείας στις 30 Μαρτίου, ενέκρινε την εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ, για την ίδρυση 3 εμπορικών θυγατρικών σε χώρες του εξωτερικού. Στην Τουρκία μέτοχος μειοψηφίας θα είναι η TRAKI Ltd και στη Γεωργία η STG Energy Ltd.

Στη Βουλγαρία συνεταίρος της ΔΕΗ θα είναι η ελβετικών συμφερόντων Alpiq (πρώην ΑΤΕL), με την οποία η ΔΕΗ είχε μακροχρόνια συνεργασία ως αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας. Και στις τρεις περιπτώσεις, τους όρους για τη σύσταση των κοινοπρακτικών εταιρειών, θα διαπραγματευθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος έλαβε σχετική εξουσιοδότηση από το δ.σ..

Η ίδρυση θυγατρικών εμπορικών εταιρειών σε χώρες που έχουν άμεσα ή έμμεσα διασυνδέσεις με το ελληνικό δίκτυο, αποτελεί το νεώτερο, λιγότερο φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ για επέκταση στο εξωτερικό.

Είχαν προηγηθεί 3 αποτυχημένες προσπάθειες απόκτησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε Βουλγαρία (Bobov Dol - λιγνίτης), ΠΓΔΜ (Negotino- λιθάνθρακας) Μαυροβούνιο (EPCG - λιγνίτης). Και στις 3 προσπάθειες η ΔΕΗ δεν κατάφερε να αποκτήσει τις μονάδες παρ΄ότι έκανε τις καλύτερες προσφορές, καθώς η προοπτική εισόδου ελληνικής εταιρείας στην ενέργεια αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τις κυβερνήσεις των 3 χωρών.

Αντίστοιχες προσπάθειες για συμμετοχή σε διαγωνισμούς παραχώρησης λιγνιτικών αποθεμάτων και μονάδων στο Κόσσοβο επίσης δεν είχε κατάληξη, ενώ αρχικές βολιδοσκοπήσεις στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν είχαν συνέχεια.

Με τη νέα προσπάθεια η ΔΕΗ επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της αγοράς και τις διαφορές τιμών που διαμορφώνονται στις 3 αυτές χώρες, ιδίως μετά την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα δε με παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της ΔΕΗ, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία, δεν αποκλείεται να αναζητηθεί συνέταιρος για είσοδο σε παραγωγική μονάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v