Εναντίον της ΤτΕ στρέφονται μέτοχοι της Proton

Νέο φάκελο στην πολύκροτη υπόθεση της Proton Bank και των δανειοδοτήσεων ύψους 701 εκατ. ευρώ, προς εταιρίες άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενες με τον μεγαλομέτοχό της κ. Λ. Λαυρεντιάδη, ανοίγουν μέτοχοι της τράπεζας.

Εναντίον της ΤτΕ στρέφονται μέτοχοι της Proton
Νέο φάκελο στην πολύκροτη υπόθεση της Proton Bank και των δανειοδοτήσεων ύψους 701 εκατ. ευρώ, προς εταιρείες άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενες με τον μεγαλομέτοχό της κ. Λ. Λαυρεντιάδη, ανοίγουν μέτοχοι της τράπεζας, η οποία ετέθη σε εκκαθάριση.

Το τελευταίο διάστημα, δεκάδες μέτοχοι της «παλαιάς Proton Bank» έχουν κινήσει δικαστικές διαδικασίες, επιδιώκοντας την αποζημίωσή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, μια και είναι η υπεύθυνη αρχή για την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι μέτοχοι στρέφονται εναντίον της Τ.τ.Ε. υποστηρίζοντας ότι έχει την ευθύνη για την πλήρη οικονομική καταστροφή της Proton Bank και των μετόχων της, λόγω της αμέλειάς της να αντιμετωπίσει και να σταματήσει τις παράνομες πράξεις του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, κατά τη διάρκεια των δύο ετών όπου παρέμεινε βασικός μέτοχος της τράπεζας.

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, μια κρατική εποπτική αρχή ενεργεί πλημμελώς κατά την άσκηση των καθηκόντων εποπτείας που της έχουν ανατεθεί, και εκατοντάδες μέτοχοι της Proton Bank καταστράφηκαν», αναφέρει στο Euro2day o δικηγόρος Μαρκουλάκος Μιχάλης, που εκπροσωπεί το δικηγορικό γραφείο Markoulakos Law firm, σημειώνοντας ότι για τον παραπάνω λόγο το γραφείο θα καταθέσει αγωγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδος για λογαριασμό αρκετών μετόχων.

«Το οικονομικό σκάνδαλο της Proton Bank θα είχε σίγουρα αποφευχθεί αν η Τράπεζα της Ελλάδος τηρούσε τον νόμο και λάμβανε τα προβλεπόμενα μέτρα εποπτείας, τόσο προληπτικής όσο και κατασταλτικής, σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και της Διοίκησης της Proton Bank», συμπληρώνει ο ίδιος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, σε διάστημα ενός έτους (από τις 4/1/2010 ως τις 31/1/2011), η Proton Bank χορήγησε στην Alapis, στην ELFE, σε επτά θυγατρικές της Alapis που πουλήθηκαν σε τρίτους καθώς και σε εταιρίες που αγόρασαν κλάδους δραστηριότητας της Alapis συνολικά δάνεια ύψους 701 εκατ. ευρώ!

Πέραν του προφανούς κινδύνου που σήμαιναν οι ως άνω υπέρογκες πιστοδοτήσεις για την Proton Bank, η έγκρισή τους ήταν παράνομη, σύμφωνα με τον κ. Μ. Μαρκουλάκο, επειδή υπερέβαιναν τα ανώτατα όρια χρηματοδοτικών ανοιγμάτων που προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή το όριο του 25% των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο.

Η επιχειρηματολογία των μετόχων που διεκδικούν αποζημιώσεις από την εποπτική αρχή στηρίζεται στα εξής βασικά σημεία:

- Στο τέλος του 2009, όταν δηλαδή ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης αιτήθηκε την απόκτηση ειδικής συμμετοχής επί της Proton Bank, αντιμετώπιζε ήδη, ο ίδιος και οι εταιρίες του, οικονομικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, η Alapis Α.Β.Ε.Ε. επιβαρυνόταν ήδη από δανεισμό 859,5 εκατ. ευρώ και οι προσπάθειές της για χρηματοδότηση στο εξωτερικό δεν είχαν καρποφορήσει.

- Είχε ήδη ξεσπάσει η διαμάχη μεταξύ του επιχειρηματία και του Carlyle Group, το οποίο είχε αγοράσει από τον κ. Λαυρεντιάδη τη Νεοχημική και ο αμερικανικός όμιλος άφηνε αιχμές για παραποίηση οικονομικών στοιχείων.

- Ήδη από τη στιγμή όπου ο Λ. Λαυρεντιάδης κατέθεσε αίτημα ειδικής συμμετοχής στην Proton Bank τα χρηματοδοτικά ανοίγματα της τράπεζας προς τις επιχειρήσεις του ομίλου Alapis - Λαυρεντιάδης ανέρχονταν, σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Μαρκουλάκου, στο ποσό των 201.135.000 ευρώ, υπερβαίνοντας το όριο του 25% που αντιστοιχούσε σε 77.500.000 ευρώ. Υπήρχε δηλαδή υπέρβαση 123.635.000 ευρώ ως προς το νόμιμο όριο.

Το τελευταίο σημείο είναι και το πλέον κομβικό της υπόθεσης. Και αυτό γιατί η Τ.τ.Ε., τρεις μήνες μετά την κατάθεση του σχετικού αιτήματος, ενέκρινε την απόκτηση της ειδικής συμμετοχής του Λ. Λαυρεντιάδη στην τράπεζα, ζητώντας από τον τελευταίο να επαναφέρει το χρηματοδοτικό άνοιγμα στα νόμιμα όρια.

Έξι μήνες μετά την απόκτηση ποσοστού της τράπεζας από τον κ. Λαυρεντιάδη, η Proton Τράπεζα Α.Ε. ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι η υπέρβαση προς τις εταιρίες του ομίλου Alapis - Λαυρεντιάδη είχε πλέον οριστικά εξαλειφθεί.

Όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, τονίζει ο κ. Μαρκουλάκος, επρόκειτο για πλασματική μείωση του Μεγάλου Χρηματοδοτικού Ανοίγματος (ΜΧΑ). Οι επιθεωρητές της Τράπεζας της Ελλάδος Μ. Μαρτάκης και Ε. Κοσμά διενήργησαν έλεγχο επί της Proton Τράπεζας Α.Ε., από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι τα ΜΧΑ όχι μόνο δεν είχαν εξαλειφθεί, αλλά είχαν αυξηθεί ακόμα περισσότερο!

Συγκεκριμένα, προκειμένου να μειωθεί πλασματικά το ύψος των ΜΧΑ της Proton Τράπεζας Α.Ε. προς τον όμιλο Alapis, η διοίκηση της τράπεζας, ελεγχόμενη από τον Λ. Λαυρεντιάδη, χορήγησε δάνεια προς νεοσύστατες και φαινομενικά άσχετες εταιρίες, με τα οποία αποπληρώθηκαν τα δάνεια των εταιριών του ομίλου, μειώνοντας έτσι τις οφειλές του ομίλου προς την Proton Τράπεζα Α.Ε.

Όπως διαπιστώθηκε, όμως, από τον έλεγχο οι εταιρίες αυτές δεν ήταν «άσχετες», ελέγχονταν από τον όμιλο Alapis και επομένως τα χρηματοδοτικά ανοίγματα προς αυτές διόγκωναν, αντί να μειώνουν, τα ΜΧΑ προς τον όμιλο Λαυρεντιάδη!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v