EFG: Στην Raiffeisen το 70% της Polbank

«Έκλεισε» η αγορά της Polbank από την Raiffeisen Bank International, όπως γνωστοποίησε η αυστριακή τράπεζα.

EFG: Στην Raiffeisen το 70% της Polbank
Η πώληση της Polbank, θυγατρικής της Eurobank στην Πολωνία, στην αυστριακή Raiffeisen βελτιώνει τη ρευστότητα της ελληνικής τράπεζας κατά 2,8 δισ. ευρώ, αναφέρουν πηγές της τράπεζας.  

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, έκλεισε η αγορά της Polbank από την Raiffeisen Bank International.

Βάσει της συμφωνίας, η Eurobank μεταβίβασε το 70% της Polbank στην αυστριακή Raiffeisen και ταυτόχρονα άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης για την πώληση του υπολοίπου 30% της Polbank, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13% στη νέα, ενιαία τράπεζα Raiffeisen Polbank.

Ηδη σήμερα η RBI κατέβαλε 1,5 δισ. ευρώ για το πρώτο σκέλος της συναλλαγής (που περιλαμβάνει το 70% του τιμήματος καθώς και μέρος της ρευστότητας που παρέχει η τράπεζα στην Polbank) ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταβληθεί περίπου 1,3 δισ. ευρώ από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (που επίσης περιλαμβάνει το τίμημα του δικαιώματος και το υπόλοιπο της ρευστότητας που παρέχει η τράπεζα στην Polbank).

Η πώληση της Polbank βελτιώνει τον δείκτη Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1 EBA) κατά 100 μονάδες βάσης.

Σε ανακοίνωσή της, η Eurobank EFG επιβεβαιώνει ότι μεταβίβασε σήμερα το 70% της Polbank EFG (πολωνική θυγατρική της εταιρεία) στην Raiffeisen Bank International (RBI), αφού έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Πολωνική Ρυθμιστική Αρχή για τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (KNF). Από σήμερα, η Polbank EFG και η RBI Poland (Πολωνική θυγατρική τράπεζα της RBI) ενοποιούνται λειτουργικά και όταν συγχωνευτούν θα συγκροτούν μία ενιαία τράπεζα με την επωνυμία Raiffeisen Polbank.

Η πώληση του μεριδίου της Eurobank στην Polbank έχει ήδη ενισχύσει τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά της κατά ποσό που ισοδυναμεί με κεφάλαια €450 εκ. ή κατά 100 μονάδες βάσης, ενώ θα βελτιώσει αμέσως τη ρευστότητά της Eurobank κατά €1,5 δισ.

Επιπλέον η Eurobank EFG εξασκεί σήμερα το δικαίωμα πώλησης που διατηρεί στο μερίδιο 13% στη νέα, ενιαία Τράπεζα Raiffeisen Polbank. Η άσκηση του δικαιώματος συνεπάγεται την πρόσθετη καταβολή τουλάχιστον €1,3 δισ. σε μετρητά από την RBI στην Eurobank EFG μέσα στους προσεχείς μήνες για το εναπομένον μερίδιό της και για το υπόλοιπο της ρευστότητας που έχει παράσχει στην ενιαία τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v