ΟΤΕ:Στην τελική ευθεία η αναχρηματοδότηση δανείων

Μέσα στο πολύ άμεσο μέλλον θα πρέπει να αναμένονται οι εξελίξεις σχετικά με την αναχρηματοδότηση των δανείων του ΟΤΕ καθώς οι συζητήσεις με τις τράπεζες βρίσκονται στην τελική ευθεία.

ΟΤΕ:Στην τελική ευθεία η αναχρηματοδότηση δανείων
Μέσα στο πολύ άμεσο μέλλον θα πρέπει να αναμένονται οι εξελίξεις σχετικά με την αναχρηματοδότηση των δανείων του ΟΤΕ καθώς οι συζητήσεις με τις τράπεζες βρίσκονται στην τελική ευθεία και η αισιοδοξία για ευνοϊκό αποτέλεσμα ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια του conference call της Διοίκησης του Ομίλου με τους επενδυτές.

Η ικανοποίηση για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν χαρακτηριστική και για πρώτη φορά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, όπως και ο ίδιος παρατήρησε, δεν είχε κανένα αρνητικό σχόλιο ούτε για το «συνήθη ύποπτο» την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σχολιάζοντας την χθεσινή έγκριση των δυο συνδυαστικών πακέτων σταθερής τηλεφωνίας και Internet, που επιτρέπει την μείωση των τιμών που προσφέρει ο ΟΤΕ έως και 25% ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι τώρα μπορεί ο ΟΤΕ να κάνει εμπορική πολιτική.

Η συγκράτηση στη μείωση των εσόδων και η μείωση του δανεισμού κατά 1 δισ. ευρώ, έφεραν τα «χαμόγελα» της διοίκησης, η οποία για άλλη μια φορά επεσήμανε ότι η αναχρηματοδότηση των δανείων παραμένει η βασική προτεραιότητα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ, «είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας, ανακοινώσεις θα γίνουν στο άμεσο μέλλον». Ο κ. Kopp εκτίμησε ότι πιθανότατα τον Ιούνιο θα υπάρχουν νεώτερα και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο Οργανισμός θα ανταποκριθεί στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού του επιτυχώς το 2013.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσαμάζ στο προσωπικό του Οργανισμού στους οποίους απέδωσε τα εύσημα για τη στάση τους και τη δουλειά τους τονίζοντας ότι αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα ο οποίος δεν αποτυπώνεται στα οικονομικά στοιχεία.

ΕΕΤΤ

Οι επιδόσεις στο α' τρίμηνο αλλά και τα «σημάδια» ότι ο ΟΤΕ θα μπορέσει να μπει δυνατά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, οδήγησαν για πρώτη φορά τον πρόεδρο του Ομίλου ΟΤΕ στην παραδοχή ότι είναι πιθανή η βελτίωση της σχέσης με την Ρυθμιστική Αρχή.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ρύθμισης της Cosmote, ο κ. Τσαμάζ απάντησε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζω να επικρατήσει η λογική. Δεν υπάρχει προηγούμενο παράδειγμα όπου μια εταιρεία πετυχαίνει να νικήσει τους αντιπάλους της και να ρυθμίζεται». Συνεχίζοντας ο ίδιος, ανέφερε ότι «δεν θέλω να σκέφτομαι ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι σαν να στέλνουμε μήνυμα «μην αποδίδετε καλά γιατί μπορεί να ρυθμιστείτε». Μάλιστα, συνέστησε στους ανταγωνιστές να αναζητήσουν στο εσωτερικό τους τρόπους βελτίωσης.

Πάντα σε ότι αφορά την ΕΕΤΤ ο κ. Τσαμάζ, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η αλλαγή του τρόπου ρύθμισης και να ισχύσει η εκ των υστέρων (ex-post) ρύθμιση για τον ΟΤΕ αντί της ex-ante που ισχύει σήμερα. Αυτό θα επέτρεπε στον Οργανισμό να λανσάρει τα πακέτα του και εφόσον δεν λάβουν έγκριση να αποσύρονται.

Στο ζήτημα της έγκρισης των χρεώσεων υπηρεσιών VDSL, η αναμονή συνεχίζεται και ο Οργανισμός ευελπιστεί να έχει την έγκριση της ΕΕΤΤ προκειμένου να διαθέσει τις υπηρεσίες στα τέλη Ιουνίου.

Πως είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα Q1 του ΟΤΕ -Υψηλότερα των εκτιμήσεων

Η UBS αναφέρει ότι ο ΟΤΕ ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα Q1 παρά το ξεκάθαρα δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον και διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή-στόχο € 4,90.

Αναλυτικά, η UBS αναφέρει ότι τα έσοδα € 1,18 δισ. ήταν υψηλότερα κατά 1% από τις προβλέψεις, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA στα € 418 εκατ. ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατά 3%.

Τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα € 307 εκατ. έναντι προβλέψεων για έσοδα € 287 εκατ., αλλά ενισχύθηκαν από την πώληση του 20% του ΟΤΕ στην Telecom Srbija.

Ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα Q1 η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι η πτώση 3,6% στα έσοδα ήταν η μικρότερη τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο διεθνής οίκος, ο οποίος διατηρεί τιμή-στόχο € 3 και σύσταση "hold", σημειώνει ακόμα ότι τα κέρδη των € 306,6 εκατ. ήταν υψηλότερα εξαιτίας του μικρότερου φόρου εισοδήματος, ενώ προσθέτει ότι περιλάμβαναν την πώληση του 20% του ΟΤΕ στην Telekom Serbia.

Η Morgan Stanley από την πλευρά της, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του ΟΤΕ ήταν ικανοποιητικά και διατηρεί τιμή-στόχο € 5 και σύσταση “overweight”.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, τα έσοδα ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις κατά 1%, ενώ τα EBITDA ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατά 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v