Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αναμένοντας το "πράσινο φως" για το VDSL

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της ΕΕΤΤ είναι στραμμένα τα φώτα καθώς σήμερα αναμένεται -εκτός απροόπτου- να τεθούν προς έγκριση τα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ για τη διάθεση υπηρεσιών VDSL.

ΟΤΕ: Αναμένοντας το πράσινο φως για το VDSL
Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι στραμμένα τα φώτα καθώς σήμερα αναμένεται -εκτός απροόπτου- να τεθούν προς έγκριση τα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ για τη διάθεση υπηρεσιών VDSL, μέσω των οποίων οι ταχύτητες internet φτάνουν έως και τα 50 Mbps.

Τα περιθώρια στενεύουν και η Ρυθμιστική Αρχή θα πρέπει να αξιολογήσει τα τιμολόγια του ΟΤΕ καθώς τον Ιούνιο λήγει ο... περιορισμός που έχει θέσει στον οργανισμό για την παροχή στη λιανική των υπηρεσιών VDSL.

Στην ανάγκη να υπάρξει σύντομα μια τοποθέτηση της ΕΕΤΤ σχετικά με τα τιμολόγια λιανικής είχε αναφερθεί προ ημερών και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ, δηλώνοντας ότι «ελπίζουμε μέχρι τα μέσα Μαΐου να έχει δοθεί η έγκριση για να ετοιμάσουμε την επικοινωνιακή και εμπορική πολιτική μας, ώστε τον Ιούνιο να προσφέρουμε υπηρεσίες VDSL».

Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη του VDSL ήδη από τον Οκτώβριο του 2010, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να μπορεί να παρέχει σχετικές υπηρεσίες. Ο λόγος είναι ότι ο ρυθμιστής αποφάσισε ότι πρόκειται για ρυθμιζόμενη αγορά, θέτοντας έτσι χρονικούς περιορισμούς στον ΟΤΕ. Μάλιστα τον Μάιο του 2011 πήρε προσωρινά μέτρα κατά του οργανισμού.

Από την άλλη πλευρά, ο οργανισμός έχει ανακοινώσει ανταγωνιστικότατες τιμές λιανικής που ξεκινούν από 19,90 ευρώ για την παροχή στους καταναλωτές ταχύτατου internet μέχρι και 50 Mbps μέσω VDSL από τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΤΕ προς την ΕΕΤΤ, οι τιμές λιανικής, που αφορούν VDSL τόσο από αστικά κέντρα όσο και από υπαίθριους κατανεμητές, διαμορφώνονται ως εξής:

- Για ταχύτητα πρόσβασης έως 30 Mbps  19,90 ευρώ τον μήνα.
- Για ταχύτητα πρόσβασης έως 50 Mbps 29,90 ευρώ τον μήνα.

Οι περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας και θα είναι διαθέσιμες οι νέες ταχύτητες έως 50 Mbps, τόσο από το αστικό κέντρο του ΟΤΕ στην περιοχή όσο και από τους υπαίθριους κατανεμητές είναι συνολικά 165 σε όλη την Ελλάδα.
Περιοχές που έχουν ήδη εγκατεστημένη τεχνολογία VDSL σε υπαίθριους κατανεμητές (KV): Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καλκάνη Σερρών, Ξάνθη, Αμπελόκηποι (Ζωγράφου), Βούλα, Καλαμάκι.

Παράλληλα, μέσα στο α΄ 6μηνο του 2012 προβλέπεται η εγκατάσταση τεχνολογίας VDSL σε υπαίθριους κατανεμητές (KV) σε: Βουλιαγμένη, Τερψιθέα, Γλυφάδα, ΒΙ.ΠΕ. Ασπροπύργου, Σέρρες (Νέο Σούλι).

Καθυστερήσεις

Πάντως, οι αργοί ρυθμοί που καταγράφει η χώρα μας στην ανάπτυξη του γρήγορου internet μέσω των υπηρεσιών VDSL απομακρύνει τον στόχο της Ψηφιακής Ατζέντας για υπερδιπλασιασμό της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο έως το 2020.

Η μόνη εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες VDSL είναι η κυπριακή Cyta, η οποία έχει αναπτύξει δικό της δίκτυο. Στα τέλη του περασμένου χρόνου, η Cyta Ελλάδος πυροδότησε τον ανταγωνισμό, προσφέροντας, πρώτη στην ελληνική αγορά, ταχύτητες internet 50 Mbps, και μάλιστα πολύ πριν από την αναμενόμενη μαζική διάθεση στην αγορά της τεχνολογίας νέας γενιάς VDSL (οπτική ίνα μέχρι το καφάο).

Αποτέλεσμα της περιορισμένης προσφοράς η σχεδόν μηδενική πρόσβαση της χώρας μας σε ταχύτητες μέχρι 50 Mbps, ενώ απομακρύνεται επικίνδυνα από τον στόχο της Ε.Ε., σύμφωνα με τον οποίο μέχρι το 2020 όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο, άνω των 30 Mbps και το 50% και άνω των ευρωπαϊκών νοικοκυριών να έχει συνδέσεις στο διαδίκτυο με ταχύτητα άνω των 100 Mbps.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση σε ό,τι αφορά την ταχύτητα του internet στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, σύμφωνα με τα στοιχεία (που αφορούν τον Ιούνιο του 2011) της εταιρίας Ookla, που ασχολείται μέσω του προγράμματος Speedtest.net, με τις ταχύτητες των δικτύων σε όλο τον κόσμο.

To 47% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο με το ποσοστό διείσδυσης των γρήγορων, ευρυζωνικών συνδέσεων να είναι στο 42%. Πίσω από την Ελλάδα στη γενική κατάταξη είναι μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες βρίσκονται αρκετά μακριά από τους μέσους όρους της Ε.Ε. που είναι στο 62% και στο 55% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v