Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cyprus Popular: Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης

Μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας θα ενισχύσει κεφαλαιακά η Κυπριακή Δημοκρατία τη Cyprus Popular, παρέχοντας κίνητρα στους ιδιώτες  να επαναγοράσουν εντός 5ετίας τις μετοχές της τράπεζας που θα αποκτήσει.

Cyprus Popular: Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης
Μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας θα ενισχύσει κεφαλαιακά η Κυπριακή Δημοκρατία τη Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank), παρέχοντας την ίδια στιγμή κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους -παλαιούς και νέους- να επαναγοράσουν εντός 5ετίας τις μετοχές της τράπεζας που θα αποκτήσει.

Όπως προβλέπει η απόφαση (διάταγμα) του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Β. Σιαρλή, το Δημόσιο αναλαμβάνει τη σκληρή αναδοχή της αύξησης κεφαλαίου της Κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας, εισπράττοντας μάλιστα και τέλος αναδοχής ύψους 2% επί του συνολικού ποσού έκδοσης μετοχικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην οποία θα προχωρήσει η Κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα (πρώην Marfin Popular Bank), θα έχουν κατά προτεραιότητα οι υφιστάμενοι μέτοχοι, το ευρύ κοινό με δημόσια προσφορά και περιορισμένος κύκλος προσώπων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Δηλαδή, αρχικά, θα υπάρξει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων, εν συνεχεία book building και private placement, εφόσον βέβαια κριθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον.

Εάν μετά από όλα αυτά παραμείνουν δικαιώματα που δεν έχουν ασκηθεί, καλύπτονται από την Κυπριακή Δημοκρατία με εισφορά εις είδος. Το Δημόσιο, δηλαδή, θα εισφέρει έντοκο γραμμάτιο 12μηνης διάρκειας ύψους αντίστοιχου του ποσού που υπολείπεται για την πλήρη κάλυψη του κεφαλαίου.

Τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας θα ανανεώνονται αυτόματα στη λήξη τους και θα είναι μηδενικού επιτοκίου. Η τιμή έκδοσης, όμως, του εντόκου θα είναι ίση με την καθαρή παρούσα αξία, υπολογιζόμενη με συντελεστή προεξόφλησης ίσο με το ισχύον επιτόκιο της απόδοσης των κυβερνητικών χρεογράφων διάρκειας ενός έτους (περίπου 4,1%).

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου έχει τη δυνατότητα να ανταλλάξει οποιαδήποτε στιγμή το σύνολο ή μέρος των κυβερνητικών χρεογράφων με μετρητά, ενώ τα κυβερνητικά χρεόγραφα εισάγονται στο ΧΑΚ και τελούν υπό διαπραγμάτευση χωρίς περιορισμούς.

Η τιμή απόκτησης των αδιάθετων νέων μετοχών από την Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχεται σε 0,10 ευρώ. Οι μετοχές της Κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας που θα αποκτήσει το Δημόσιο μπορούν να εξαγοραστούν εντός 5ετίας από όσους ασκήσουν δικαιώματα αγοράς

Πέντε warrants σε ιδιώτες με εξάσκηση ένα ανά έτος

Οι ιδιώτες που συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου αποκτούν πέντε δικαιώματα επαναγοράς μετοχών (warrants) Κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας κατ' αναλογίαν εξάσκησης (pro rata) και μπορούν να ασκούν ένα warrant ανά έτος στην πενταετία. Κάθε warrant θα είναι διάρκειας 1 έτους και στην περίπτωση μη εξάσκησής του παύει να ισχύει.

Η τιμή στην οποία οι κάτοχοι των warrants τα εξασκούν είναι η τιμή έκδοσής τους αυξημένη κατά 9% ετησίως. Τα warrants είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμα, αλλά δεν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ.

Ταυτόχρονα, παρέχεται και δυνατότητα στη Cyprus Popular Bank να επαναγοράζει μέρος ή το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου σε τιμή που θα προκύπτει από την τιμή έκδοσης προσαυξανόμενη κατά 5% ετησίως για κάθε χρόνο.

Το κυπριακό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να πουλήσει ανά πάσα στιγμή τις μετοχές της τράπεζας που απέκτησε. Εφόσον βρεθεί στρατηγικός επενδυτής διατεθειμένος να αποκτήσει το σύνολο ή μέρος του ποσοστού που κατέχει η κυπριακή δημοκρατία, δίνεται δικαίωμα πρώτης προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους.

Αν αυτοί δεν αποδεχθούν, θα έχουν δικαίωμα να πουλήσουν μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν συμβεί αυτό, τότε όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τα δικαιώματα αγοράς παύουν να υφίστανται.

Η Cyprus Popular Bank υποχρεούται εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης να διορίσει ανεξάρτητο σύμβουλο, ο οποίος εντός 2 μηνών θα υποβάλει στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Σχέδιο αναδιάρθρωσης με περικοπές αμοιβών κατά 10% φέτος και 8% το 2013

Το σχέδιο θα προβλέπει την επίτευξη το συντομότερο δυνατό της διασφάλισης και της ενίσχυσης της φερεγγυότητάς της μέσω περαιτέρω αύξησης κεφαλαίου ή και αποκατάστασης ή ενίσχυσης της κερδοφορίας της, με τη μείωση εξόδων ή και κινδύνων, και τέλος με τη στήριξη από άλλες εταιρίες του ομίλου ή με άλλον τρόπο.

Ειδικότερα, η μείωση των εξόδων του προσωπικού θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 10% φέτος και τουλάχιστον 8% το 2013. Η μείωση των αποδοχών και ωφελημάτων του προσωπικού στην Κύπρο θα ανέρχεται κατά μέσο όρο τουλάχιστον στο 12,5% σε ετήσια βάση και θα εφαρμοστεί κλιμακωτά κατόπιν διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι λειτουργικές δαπάνες θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 7% φέτος.

Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνονται και προοπτικές συγχώνευσης ή απορρόφησης ή μεταβίβασης δραστηριοτήτων ή μονάδων σε άλλον χρηματοοικονομικό οργανισμό. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα αξιολογηθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ώστε να κριθεί ενδεδειγμένο και υλοποιήσιμο, ενώ εντός των επόμενων 6 μηνών θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου μετά τη δημοσίευση του παραπάνω διατάγματος διορίζει μέχρι πέντε μέλη στο Δ.Σ. της Cyprus Popular Bank. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου θα έχουν δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ.

Μπλόκο στη διανομή μερίσματος

Μετά την απόκτηση των μετοχών, ο υπουργός με τη σύμφωνη γνώμη της κεντρικής τράπεζας και της επιτροπής οικονομικών του κοινοβουλίου μπορεί να διορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της τράπεζας, οι αμοιβές των οποίων δεν θα υπερβαίνουν τις ετήσιες αποδοχές γενικού διευθυντή όπως καθορίζονται στον εκάστοτε προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταργούνται τα μπόνους και η δυνατότητα μερίσματος στους μετόχους της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v