Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάρης Δαυίδ (Frigoglass): Τα σχέδιά μας πάνε πίσω

"Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει επιθετικές κινήσεις. Πρέπει να είμαστε πιο μαζεμένοι για λίγο καιρό, γιατί το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο και υπάρχει αστάθεια". Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της Frigoglass Χάρης Δαυίδ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χάρης Δαυίδ (Frigoglass): Τα σχέδιά μας πάνε πίσω
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει επιθετικές κινήσεις. Πρέπει να είμαστε πιο μαζεμένοι για λίγο καιρό, γιατί το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο και υπάρχει αστάθεια. Δεν προβλέπω ότι το 2012 θα προβούμε σε κάποια κίνηση, ενώ ήταν στα πλάνα μας. Τα σχέδιά μας πάνε λίγο πίσω». Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της Frigoglass Χάρης Δαυίδ ερωτώμενος κατά τη διάρκεια της ετησίας τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας από επενδυτή, αν στα σχέδια του ομίλου για τη φετινή χρονιά είναι οι εξαγορές.

Η λογική των προσεκτικών κινήσεων που ακολουθεί ο ελληνικός όμιλος, -σημειώνεται ότι η συνεισφορά της Ελλάδας στα μεγέθη του ομίλου είναι μονοψήφια- δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι των εξαγορών.

Αντιθέτως διατρέχει όλο τον όμιλο και τη λειτουργία του. Οικονομική προτεραιότητα άλλωστε της Frigoglass για τη φετινή χρονιά είναι η μεγιστοποίηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και η συνεχής βελτίωση της κεφαλαιακής δομής.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο όμιλος έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια τη μεταφορά του δανεισμού του από τις ελληνικές σε ξένες τράπεζες με αποτέλεσμα η αναλογία πλέον να είναι 70%-30% αντίστοιχα.

Αναφορικά με την πορεία των πρώτων υλών, η διοίκηση της Frigoglass σημείωσε ότι καταγράφεται καθοδική τάση για τον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης με αποτέλεσμα το μέσο κόστος ανά ψυγείο να κυμανθεί στα επίπεδα του 2011. Αντιθέτως στον κλάδο της υαλουργίας λόγω της ενέργειας αναμένεται μεσοσταθμική αύξηση 2-3% των πρώτων υλών.

Σε ότι αφορά στις αποφάσεις της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης, το σώμα των μετόχων προέκρινε για τη χρήση του 2012 το συνολικό ποσό των 900.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο για την αποζημίωση των μελών του δ.σ. (παράστασή στις συνεδριάσεις και στις επιτροπές) καθώς και για τις αμοιβές του Εντεταλμένου Συμβούλου κ. Δώρου Κωνσταντίνου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου κ. Torsten Tuerling. Επίσης η συνέλευση εξέλεξε νέο δ.σ., λόγω λήξης της θητείας του, το οποίο απαρτίζεται από τους Χαράλαμπο Δαυίδ, Ιωάννη Ανδρουτσόπουλο, Torsten Tuerling, Δώρο Κωνσταντίου, Λουκά Κόμη, Ευάγγελο Καλούση, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, Βασίλειο Φουρλή και Χριστόδουλο Λεβέντη.

Παράλληλα η συνέλευση έδωσε το πράσινο φως για τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών σε μέλη του δ.σ. και στο προσωπικό της εταιρείας.

Ο ανώτατος αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν είναι, για τα έτη 2013-2014, είναι 600.000 μετοχές οι οποίες λαμβανομένων υπόψη και των μετοχών που έχουν ήδη διατεθεί με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης στο παρελθόν, αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
 
Τα δικαιώματα προαιρέσεως (Stock Options) θα διατεθούν από το δ.σ. οποτεδήποτε αυτό αποφασίσει εν όλω ή τμηματικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων προαίρεσης η εταιρεία είτε θα προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου είτε θα χρησιμοποιήσει ίδιες μετοχές που δικαιούται να αποκτήσει, κάτι που θα καθορίσει με απόφασή του το διοικητικό της συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η Frigoglass κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών ψυγείων (Ice Cold Merchandisers) και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γυάλινων φιαλών στη Δυτική Αφρική και Μέση Ανατολή, καλύπτοντας τις ανάγκες της παγκόσμιας βιομηχανίας ποτών και αναψυκτικών.

Στην αγορά της Επαγγελματικής Ψύξης (ICM) έχει τη μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά. Διαθέτει κεντρικές παραγωγικές μονάδες σε Ρουμανία, Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία, Ινδία, Κίνα, Ινδονησία, Νότιο Αφρική, Νιγηρία και στις ΗΠΑ. Διαθέτει αυτόνομα τμήματα πωλήσεων σε Πολωνία, Νορβηγία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Κένυα, Φιλιππίνες, Γερμανία, Γαλλία, Μαλαισία, Αυστραλία και Καζακστάν, και ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων και διανομέων.

Στην πελατειακή βάση της περιλαμβάνονται οι εμφιαλωτές της Coca-Cola Company (Coca Cola Hellenic, the Bottling Investments Group, Coca-Cola Enterprises, Coca Cola Amatil, Coca Cola Sabco και πολλοί άλλοι), μεγάλες ζυθοποιίες (AB InBev, SABMiller, Carlsberg, Heineken, Diageo, Efes, και άλλοι), οι εμφιαλωτές της Pepsi και εταιρείες γαλακτοκομικών (Nestle, Danone).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v