Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινούν τα αιολικά στις ΗΠΑ

Αυτή την εβδομάδα τίθεται σε λειτουργία η πρώτη ανεμογεννήτρια των αιολικών πάρκων που κατασκευάζει και θα λειτουργήσει ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα στις ΗΠΑ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινούν τα αιολικά στις ΗΠΑ
Αυτή την εβδομάδα τίθεται σε λειτουργία η πρώτη ανεμογεννήτρια των αιολικών πάρκων που κατασκευάζει και θα λειτουργήσει ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα στις ΗΠΑ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των οποίων θα φτάσει σταδιακά τα 138 MW.

Ο όμιλος διαθέτει 20ετές κλειστό συμβόλαιο για την πώληση του παραγόμενου ρεύματος από τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα. Μέσω της Τέρνα Ενεργειακή, λειτουργεί 350 MW εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Βουλγαρία, ενώ άλλα 391,5 MW, είτε κατασκευάζονται, είτε είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή τους, εκ των οποίων 235,5 MW στην Ελλάδα, 18 MW στην Πολωνία και τα 138 MW στις ΗΠΑ.

Τα έργα και τα έσοδα από ενέργεια και διεθνείς αγορές συνέβαλλαν στη συγκράτηση των απωλειών από το «πάγωμα» των οδικών αξόνων με συμβάσεις παραχώρησης και τις καθυστερήσεις στα υπόλοιπα δημόσια έργα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η διοίκηση του ομίλου περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε δύο κρίσιμα «μέτωπα»: τις αλλαγές στις συμβάσεις παραχώρησης που καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολες όσο περνούν οι μήνες και τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου της ΔΕΗ για την κατασκευή της μονάδας 5 στην Πτολεμαϊδα.

Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα συμμετέχει στους τρεις από τους πέντε οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχώρησης (Ιόνια Οδός, Αξονας Κεντρικής Ελλάδας και Ολύμπια Οδό). Οι τρεις συμβάσεις αποτελούν σημαντικό τμήμα του ανεκτέλεστου υπολοίπου των υπογεγραμμένων συμβάσεων που αγγίζει σήμερα τα 1,9 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός πως η προηγούμενη κυβέρνηση βρέθηκε κοντά σε συμφωνία για την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, με αλλαγές στις συμβάσεις ώστε να αντικατοπτρίζονται τα νέα δεδομένα στη δημοσιονομική κατάσταση του Δημοσίου και στην κυκλοφορία, οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν.

Το 34% των ανεκτέλεστου προέρχεται από το εξωτερικό, με τον όμιλο να έχει υπογράψει εντός του 2012 σημαντικές συμβάσεις στην Βαλκανική και να συνεχίζει την προσπάθεια στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Αυτή την περίοδο διερευνά την απαιτητική αγορά της Σαουδικής Αραβίας η οποία είναι η μεγαλύτερη της ευρύτερης περιοχής και προ μηνών προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας.

Ο όμιλος είναι ο ανάδοχος του έργου στην Πτολεμαϊδα, ύψους περί το 1,3 δισ. ευρώ, αλλά η ΔΕΗ αναζητεί χρηματοδότηση προκειμένου να υπογράψει τη σχετική σύμβαση, σε μια περίοδο που η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας. Οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση της νέας μονάδας είχαν προχωρήσει, αλλά σταμάτησαν εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας των τελευταίων εβδομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v