Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Χτυπήσαμε πάτο, πάμε για πάνω

Η ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και την αποφυγή κινδύνων αλλά και η συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του ομίλου ήταν τα δύο βασικά μηνύματα που προέκυψαν από την παρουσίαση της Τιτάν στην ΕΘΕ.

Τιτάν: Χτυπήσαμε πάτο, πάμε για πάνω
Η ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και την αποφυγή κινδύνων αλλά και η συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του ομίλου, που φαίνεται να πλησιάζουν τον πάτο του βαρελιού, ήταν τα δύο βασικά μηνύματα που προέκυψαν από τη χθεσινή παρουσίαση της Τιτάν στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης, ο διευθυντής οικονομικών σχέσεων του ομίλου Τάκης Κανελλόπουλος ανέφερε:

• Ο όμιλος τα τελευταία χρόνια μειώνει συστηματικά τις καθαρές τραπεζικές του υποχρεώσεις και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2012, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί και κάποια μικρή επιθετική κίνηση.

• Με βάση τον δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA, η εισηγμένη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με τον μέσο όρο των μεγάλων διεθνών ομίλων του κλάδου.

• Υπάρχουν, πέρα από το ισχυρό ταμείο, και γραμμές πιστωτικών ορίων πολύ υψηλότερες από το επίπεδο του καθαρού δανεισμού.

• Το μεγαλύτερο κομμάτι του δανεισμού θα κληθεί να αναχρηματοδοτηθεί όχι αμέσως, αλλά στις αρχές του 2015.

• Μόνο το 1/3 των πιστωτικών γραμμών είναι από ελληνικές τράπεζες.

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε επίσης η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας για την πορεία των οικονομικών της αποτελεσμάτων, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση στην ελληνική αγορά αναμένεται να μειωθεί περισσότερο (γύρω στα 3 εκατ. μετρικοί τόνοι φέτος έναντι 4,1 εκατ. πέρυσι και 11,6 εκατ. το 2006!).

Η συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο όμιλος βρίσκεται κοντά στον πάτο του βαρελιού («η κατάσταση μοιάζει να έχει φτάσει σε κατώτερα επίπεδα και πιθανόν να δούμε κάποια βελτίωση στα μεγέθη μας, ακόμη και αν τα πράγματα στην Ελλάδα εξακολουθήσουν να χειροτερεύουν», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά) οφείλεται κυρίως στους εξής παράγοντες:

• Η πτωτική ελληνική αγορά αποτελεί πλέον μόνο το 10% των πωλήσεων του ομίλου.

• Οι εξαγωγές αναμένεται να κυμανθούν φέτος γύρω στους 2 εκατ. μετρικούς τόνους, θα είναι δηλαδή περίπου διπλάσιες έναντι των αντίστοιχων περυσινών.

Συνεχίζεται η ανοδική ζήτηση στην Τουρκία, αγορά που επί του παρόντος κινείται καλύτερα από όλες.

• Παρά την πολιτική αβεβαιότητα στην Αίγυπτο, η ζήτηση για τσιμέντο παραμένει σταθερή και το καλό είναι πως έχουν σταματήσει να χτίζονται νέα εργοστάσια.

• Στα Βαλκάνια, οι φετινές προοπτικές φαίνεται να είναι μάλλον καλύτερες από πέρυσι.

• Στην αγορά των ΗΠΑ αναμένεται σταθεροποίηση της ζήτησης φέτος και αξιοσημείωτη άνοδος από το 2013 και μετά.

Συνολικά, η διοίκηση του ομίλου Τιτάν δείχνει συγκρατημένα αισιόδοξη για τη φετινή χρονιά (τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν είναι αντιπροσωπευτικά του έτους) και περισσότερο αισιόδοξη σε βάθος τριετίας καθώς περιμένει αύξηση της ζήτησης στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιείται.

«Φουλ» για εναλλακτικά καύσιμα

Ο όμιλος Τιτάν εντείνει τις προσπάθειές του ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξήσει σημαντικά τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στις μονάδες παραγωγής του. Με το κόστος των καυσίμων να αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνολικού κόστους, είναι μεγάλη υπόθεση στην περιστολή του κόστους να χρησιμοποιείται καύσιμο με κόστος είτε μηδενικό, είτε ακόμη και αρνητικό.

Στη Δυτική Ευρώπη, τσιμεντοβιομηχανίες καλύπτουν το 100% των αναγκών τους από εναλλακτικά καύσιμα, ενώ το εργοστάσιο της Τιτάν στη Βουλγαρία έχει ξεπεράσει το 20%.

Στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν μείνει πιο πίσω και στόχος του ομίλου είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 10% το 2015 έναντι 1,5% περίπου που είναι σήμερα. Μια τέτοια κίνηση όχι μόνο θα μειώσει το κόστος παραγωγής, αλλά επιπλέον θα βοηθήσει και τα αποτελέσματα του ομίλου στο ζήτημα των δικαιωμάτων ρύπων. Παράλληλα, τέτοιες κινήσεις επηρεάζουν θετικά το περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v