Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στυλιανίδης: Πρώτο βήμα η κεφαλαιακή ενδυνάμωση

Πρωταρχικός στόχος είναι η ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας, Χρίστος Στυλιανίδης, στην ομιλ΄κια του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Στυλιανίδης: Πρώτο βήμα η κεφαλαιακή ενδυνάμωση
Πρωταρχικός στόχος είναι η ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας, Χρίστος Στυλιανίδης, στην ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Ο κ. Στυλιανίδης απολογήθηκε προς τους μετόχους για τις σημαντικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα του Ομίλου, σημειώνοντας πάντως ότι τα επίπεδα κερδοφορίας του 2011 δεν είναι ενδεικτικά των μελλοντικών δυνατοτήτων και των προοπτικών της Λαϊκής Τράπεζας.

"Ως αποτέλεσμα ωστόσο της πολιτικής απόφασης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, το τραπεζικό μας σύστημα βρέθηκε εκτεθειμένο και ιδιαίτερα ευάλωτο κατόπιν της εμπιστοσύνης που, λανθασμένα κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, έδειξε στα στοιχεία Ελληνικού ρίσκου", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το Κυπριακό Τραπεζικό σύστημα το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους και θα διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του Ευρώ.

Τόνισε δε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αθήνα, είναι θετικότερες οι ενδείξεις σε σχέση με την ανταπόκριση στην προσπάθεια του ομίλου για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Αναφορικά με τις τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, τόνισε ότι "προχωρούμε με την αναδιοργάνωση του δικτύου καταστημάτων μας. Έχουμε ήδη δώσει την απαιτούμενη βάση του νόμου προειδοποίηση για να συγχωνεύσουμε σε πρώτη φάση 23 καταστήματα (ήδη έχουν συγχωνευθεί 8 και άλλα 5 στις 22/6/2012) και 2 τραπεζικά κέντρα, τα οποία θα αποφέρουν μείωση στα κόστη ενοικίασης κατά το δεύτερο εξάμηνο 2012 περίπου €1εκ.

Επιπρόσθετα έχει αρχίσει και συνεχίζεται η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων που καταβάλλονται η οποία μέχρι σήμερα έχει αποφέρει ήδη μείωση στα κόστη του 2012 άλλο €1εκ. Εκτιμούμε ότι η συνολική μείωση για τα κόστη των ακινήτων το 2012 θα ξεπεράσει τα €3,5εκ."

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι στην Ελλάδα ο όμιλος έχει προβεί σε μείωση στα έξοδα προσωπικού για το 2012 ύψους €20εκ. συμπεριλαμβανομένων και μειώσεων στις απολαβές και ωφελήματα των στελεχών. Στην Κύπρο έχουν ήδη γίνει μειώσεις αμοιβών σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαβούλευση με την ΕΤΥΚ για περαιτέρω μειώσεις των εξόδων προσωπικού στην Κύπρο σε σχέση με απολαβές και ωφελήματα.


Σαρρής: Βελτιώνει τις προοπτικές το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών της 17 Ιουνίου διανοίγει μια προοπτική για την υλοποίηση του προγράμματος και μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή ανάκαμψη και ανάπτυξη, υποστήριξε ο πρόεδρος του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλης Σαρρής.

Μιλώντας για τις προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου ανέφερε «στις επίμονες προσπάθειες μας για προσέλκυση θεσμικών και στρατηγικών επενδυτών από την αρχή του χρόνου, διαπιστώσαμε καταρχήν ενδιαφέρον για τον Όμιλο μας λόγω και των θετικών προοπτικών για σταθερή λειτουργική κερδοφορία. Όμως, οι αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη σημαντική έκθεση του Ομίλου στην ελληνική οικονομία, δεν ήταν υποβοηθητικές στις προσπάθειες μας».

Συμπλήρωσε πως «αυτές τις μέρες, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα αυτές τις διαφαινόμενες θετικές προοπτικές, εντείνοντας τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση στρατηγικών και θεσμικών επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Κίνα και χώρες της Μέσης Ανατολής που επιθυμούν να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου.

Παρά την όποια αβεβαιότητα για την έκβαση αυτών των προσπαθειών, η πρόσφατη απόφαση για την αναδοχή της έκδοσης των δικαιωμάτων προτίμησης της Λαϊκής Τράπεζας από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ιδιαίτερα υποβοηθητική για την επιτυχία της έκδοσης και θωρακίζει το μέλλον της Τράπεζας».

Τέλος εκτίμησε πως «με την ολοκλήρωση της κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας και λειτουργώντας σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, οι προοπτικές του Ομίλου για το 2012 είναι θετικές».

Αναφορικά με την παρουσία του ομίλου στην Ελλάδα, τόνισε πως «οι δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα αναδιοργανώνονται, με κυριότερη επιδίωξη τη μεταφορά των εργασιών μας σε καθεστώς λειτουργίας θυγατρικής τράπεζας. Οι στόχοι αυτής της στρατηγικής είναι να βελτιώσει την απόδοση και να μειώσει την έκθεση του Ομίλου, ώστε να υπάρξει όφελος από μελλοντική ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ, ταυτόχρονα, περιορίζονται οι κίνδυνοι. Παράλληλα, στην Ελλάδα, εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της είσπραξης χρεών, όπως και στην ενίσχυση των εξασφαλίσεων των χορηγήσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v