3Ε: Δημοσίευση έκθεσης Ε.Κ.Ε.

Την ολοκλήρωση του προγράμματος διαχείρισης υδάτων σε όλες τις επιχειρήσεις της ανακοίνωσε η 3E, σημειώνοντας παράλληλα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πλήθος περιβαλλοντικών δεικτών σύμφωνα με την έκθεση ΕΚΕ της εταιρίας.

3Ε: Δημοσίευση έκθεσης Ε.Κ.Ε.
Την ολοκλήρωση του προγράμματος διαχείρισης των υδάτων σε όλες τις επιχειρήσεις της ανακοίνωσε η Coca Cola 3E, σημειώνοντας παράλληλα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πλήθος περιβαλλοντικών δεικτών σύμφωνα με την ένατη έκθεση ΕΚΕ της εταιρίας.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρία τονίζει ότι εν μέσω ενός δυσχερούς οικονομικού κλίματος, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, μία από τις κορυφαίες εταιρείες εμφιάλωσης μη αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη, επικυρώνει τη δέσμευσή της για την παραγωγή προϊόντων με γνώμονα την κοινωνική ευθύνη και στις 28 χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Κατά τη σύνταξη της έκθεσης, η εταιρία εργάστηκε πάνω σε μια βάση πολύ αυστηρών κριτηρίων και διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων και είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που υποβάλλεται σε ανεξάρτητο έλεγχο και αξιολογείται με Α+ σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Αναφοράς (GRI).

Όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτων, η εταιρία σημειώνει ότι
έχει ζωτική σημασία για τις προοπτικές ανάπτυξής της. Στο πλαίσιο αυτό η πρόκληση που έθεσε το 2008 ήταν το "No Water, No Business" (Χωρίς νερό, δεν υπάρχει αντικείμενο δραστηριότητας).

Σύμφωνα με την έκθεση ΕΚΕ, τρία χρόνια αργότερα, η Coca Cola Τρία Έψιλον φτάνει σε ένα σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμά της για τη διαχείριση των υδάτων. Το 2011, εκπλήρωσε το μακροπρόθεσμο στόχο της ο οποίος συνίσταται στο να διασφαλίσει ότι το 100% των λυμάτων της και στις 28 χώρες δραστηριοποίησής της θα υπόκεινται σε τέτοια επεξεργασία, ώστε να μην επηρεάζουν την υδρόβια ζωή.

Για να επιτύχει αυτό το στόχο, έθεσε σε λειτουργία 44 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων εντός των εργοστασίων της, οι οποίες εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Επίσης, το 2011 η εταιρία μείωσε την απόλυτη χρήση νερού για τρίτη διαδοχική χρονιά, και κατά 6% συγκριτικά με το 2004.

Συνεπώς, το λειτουργικό αποτύπωμα νερού της εταιρίας σήμερα είναι κατά 58% μικρότερο από ό,τι το 2004 - παρά την αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 55% την ίδια περίοδο. Στόχος της εταιρίας μάλιστα είναι μέχρι το 2020 να μειώσει τη σχετική κατανάλωση νερού κατά 40% και το λειτουργικό αποτύπωμα νερού κατά 75% συγκριτικά με το 2004.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν επίσης πραγματοποιηθεί αξιολογήσεις ευπάθειας των πηγών με σκοπό την ανάλυση του ρίσκου τροφοδοσίας και της ποιότητας του νερού (για τα εργοστάσια εμφιάλωσης και τις τοπικές κοινότητες) σε όλα τα εργοστάσια της εταιρίας.

Σημαντική μέριμνα της Coca Cola Τρία Έψιλον αποτελεί η ενημέρωση σχετικά με τη βιωσιμότητα των υδάτων, τη μείωση της κατανάλωσης νερού στην εφοδιαστική της αλυσίδα και την προστασία των λεκανών απορροής.

Εφαρμόζονται διάφορα προγράμματα για τη διαχείριση των υδάτων στις κοινότητες όπου η εταιρία δραστηριοποιείται, με τη συνεργασία των τοπικών αυτοδιοικήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ομάδων διαφύλαξης του περιβάλλοντος.

Το 2011, 5.000 εργαζόμενοι της Coca Cola Τρία Έψιλον και μέλη της εκάστοτε τοπικής κοινότητας εργάστηκαν εθελοντικά και καθάρισαν περισσότερα από 750 χιλιόμετρα παραποτάμιων ακτών, παραλιών και πλωτών οδών, αναδάσωσαν εκτάσεις γης μεγαλύτερες από 200.000 μ2 και συμμετείχαν και σε άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας, αυτές οι επιτυχείς δράσεις ενισχύονται από προγράμματα εναλλακτικής ενέργειας, όπως την κατασκευή εννέα μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ), την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής απόδοσης 5,2 MW στις οροφές των εργοστασίων εμφιάλωσης στην Ιταλία, και την εφαρμογή ενός προγράμματος ανάκτησης γεωθερμικής ενέργειας.

Πλέον, το 87% των λυμάτων παραγωγής ανακυκλώνεται ή ανακτάται, ενώ το ποσοστό των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής μειώθηκε κατά 65% παρά την αύξηση του όγκου παραγωγής κατά 55%.

Η Coca Cola Τρία Έψιλον συνεργάζεται επίσης με προμηθευτές και άλλους επιχειρηματικούς εταίρους για την αντιμετώπιση μεγαλύτερων προβλημάτων βιωσιμότητας. Σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής της αλυσίδας, το βάρος των συσκευασιών έχει μειωθεί, χρησιμοποιούνται περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά, και έχει αυξηθεί το ποσοστό ανάκτησης των υλικών συσκευασίας.

Τα ψυγεία κατασκευάζονται με υψηλότερα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και αυξάνεται η χρήση ψυκτικών χωρίς HFC, τα οποία δεν εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στην πρωτοβουλία αυτή για τη μείωση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και οι τομείς της γεωργικής παραγωγής.

Στις κοινότητες δραστηριοποίησής της, η εταιρία επένδυσε €8 εκατ. σε διάφορα έργα και ώθησε περισσότερα από 3 εκατ. ανθρώπους σε προγράμματα αθλητισμού και σωματικής ευεξίας. Διατήρησε την ενεργό συμμετοχή της σε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, παραμένοντας παράλληλα Αξιοσημείωτος εισηγητής κατά το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ (UNGC), και διατήρησε τις συνεργασίες της με φορείς και προγράμματα όπως το UNDP, το UNEP και την UNESCO.

Η εταιρία παραμένει στο δείκτη FTSE4Good για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, καθώς και στους δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones Sustainability World και European STOXX για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Η πλήρης έκθεση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το 2011 έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση http://csrreport.2011.coca-colahellenic.com/

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v