+7% στην κιλοβατώρα χωρίς συμβόλαιο με ΔΕΗ

Τιμολόγιο αυξημένο έως και 7% από αυτό που ισχύει θα πληρώνουν στη ΔΕΗ όσοι δεν έχουν υπογράψει ακόμη συμβόλαιο και η επιχείρηση τους τροφοδοτεί με την ιδιότητα του Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
+7% στην κιλοβατώρα χωρίς συμβόλαιο με ΔΕΗ
Τιμολόγιο αυξημένο έως και 7% από αυτό που ισχύει θα πληρώνουν στη ΔΕΗ όσοι δεν έχουν υπογράψει ακόμη συμβόλαιο και η επιχείρηση τους τροφοδοτεί με την ιδιότητα του Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας.

Το αυξημένο τιμολόγιο θα ισχύει για το ανταγωνιστικό σκέλος, δηλαδή για τις χρεώσεις ενέργειας και όχι για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή τέλη χρήσης δικτύων, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κ.λπ.

Η ρύθμιση στην ουσία αφορά πάνω από 30.000 πρώην πελάτες της Energa, Hellas Power, Revma1 και Εναλλακτική Ενεργειακή, από τις οποίες αφαιρέθηκε το δικαίωμα να προμηθεύουν με ηλεκτρικό πελάτες λόγω οφειλών στους διαχειριστές δικτύων.

Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές από τη στιγμή όπου έπαψαν να εκπροσωπούνται από τις εταιρείες αυτές, για ένα πεντάμηνο συνέχισαν να τροφοδοτούνται από τη ΔΕΗ, χωρίς να υπογράψουν νέο συμβόλαιο και να καταβάλουν εγγυήσεις.

Στις περιπτώσεις αυτές η ΔΕΗ λειτουργεί ως προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου και ως προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας για όσους καταναλωτές για διάφορους λόγους δεν έχουν προμηθευτή με τον οποίο να έχουν υπογράψει σύμβαση προμήθειας.

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο και τις κοινοτικές οδηγίες, η εταιρεία που θα προσφέρει σε ένα σύστημα παρόμοιες υπηρεσίες κανονικά θα πρέπει να τις αναλαμβάνει μετά από διαγωνισμό και θα αμείβεται γι' αυτές.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η σχετική διαδικασία και η ΔΕΗ τροφοδοτεί μεγάλο αριθμό καταναλωτών χωρίς να έχει προεισπράξει κάποια εγγύηση, ζήτησε από τη ΡΑΕ να εγκρίνει προσαύξηση του τιμολογίου ώστε να καλύψει το υπερβάλλον κόστος, αλλά και να πάψει να εφαρμόζεται άνιση μεταχείριση μεταξύ των καταναλωτών που τροφοδοτεί (άλλοι να έχουν καταβάλει εγγύηση και άλλοι όχι).

Η απόφαση της ΡΑΕ που εκδόθηκε για το θέμα αυτό προβλέπει ότι μέχρις ότου οι πελάτες αυτοί υπογράψουν συμβόλαιο με προμηθευτή της επιλογής τους (με τη ΔΕΗ ή με οποιονδήποτε άλλο) και τροφοδοτούνται από τη ΔΕΗ με την ιδιότητα του Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας, η τελευταία θα μπορεί να τους επιβάλει αύξηση στις ανταγωνιστικές χρεώσεις (χρεώσεις ενέργειας) έως και 7%.

Εξυπακούεται ότι από τη στιγμή όπου οι υπηρεσίες Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας θα ανατεθούν στη ΔΕΗ ή σε άλλον παραγωγό έναντι οικονομικού ανταλλάγματος θα διακοπεί και η επιβάρυνση του τιμολογίου.

Ωστόσο, τότε θα εφαρμόζεται και ο κώδικας προμήθειας που προβλέπει τους 5 μήνες ως ανώτατο όριο τροφοδοσίας καταναλωτή από προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου και καθολικής υπηρεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v