Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφασίζει η τρόικα για ΑΤΕ και ΤΤ

Πράσινο φως από την τρόικα αναμένουν η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος για να κινηθούν στο μέτωπο ΑΤΕbank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αποφασίζει η τρόικα για ΑΤΕ και ΤΤ
Πράσινο φως από την τρόικα αναμένουν η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος για να κινηθούν στο μέτωπο ΑΤΕbank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τα δύο αμιγώς κρατικού ενδιαφέροντος ιδρύματα κρέμονται από μία κλωστή και χρήζουν άμεσης ενίσχυσης κεφαλαίων, προκειμένου να επιβιώσουν και να μην προκαλέσουν συστημικό ατύχημα στον κλάδο.

Οι λύσεις, αμφότερες, είναι έτοιμες και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν στους εκπροσώπους της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), Ματίας Μορς (της Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), για την επίσημη έγκριση.

Στο παρασκήνιο, εδώ και μήνες, η τρόικα, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν αποφασίσει το μοντέλο λειτουργίας για την επόμενη ημέρα των δύο κρατικών τραπεζών και απλώς περίμεναν τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι, με βάση το μεσοπρόθεσμο, οι δύο αυτές τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα ανακεφαλαιοποίησης από τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απαγόρευση που καλείται να άρει η τρόικα τις επόμενες ημέρες κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αποσαφήνιση του τρόπου ανακεφαλαιοποίησης και λειτουργίας της ΑΤΕ και του Τ.Τ. θα ενεργοποιήσει και τον επόμενο γύρο των συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βάζοντας τέλος στις ατέρμονες συζητήσεις και στις άκαρπες προσπάθειες στις οποίες προέβησαν το τελευταίο έτος οι ισχυροί του ελληνικού τραπεζικού στερεώματος. Από το ψηφιδωτό των κινήσεων δεν λείπει ούτε η Emporiki Bank, με την οποία φλερτάρουν ήδη η Εθνική, η Eurobank και η Alpha Bank, αλλά οι πληροφορίες τονίζουν ότι οι Γάλλοι βρίσκονται πολύ κοντά με μία εκ των τριών...

Για την ΑΤΕbank η τρόικα ακολουθεί σκληρή γραμμή και ζητά το σπάσιμό της σε δύο κομμάτια: σε ένα «καλό» με όλα τα υγιή στοιχεία, όπως καταθέσεις και δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, και σε ένα «κακό», όπου θα παραμείνουν τα... άρρωστα στοιχεία του ενεργητικού, το οποίο εν συνεχεία θα εκκαθαριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος - κατά το πρότυπο που υιοθετήθηκε στην Proton Bank. Το υγιές κομμάτι, δηλαδή η νέα ATEbank, θα πουληθεί και ήδη στο παρασκήνιο έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις.

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε με επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον της, ενώ η Eurobank κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Πηγές που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, υποστηρίζουν ότι «δεν ξέχασε ποτέ το αρχικό του σχέδιο για συγχώνευση της Πειραιώς με την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το ενδιαφέρον παραμένει ενεργό»... Όποιος αποκτήσει το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ θα πάρει καταθέσεις 17,2 δισ. ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την περίοδο που διανύει ο κλάδος, το μεγαλύτερο κομμάτι από τα δάνεια συνολικού ύψους 20,1 δισ. ευρώ, καθώς πολλά από αυτά -κυρίως τα 3,3 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ- θα περάσουν στο «κακό» κομμάτι, αλλά και 9.307 εργαζόμενους που απασχολεί ο όμιλος.


Τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πιο εύκολα στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί το μοντέλο της ΑΤΕ, δηλαδή να σπάσει σε δύο κομμάτια, αλλά έχει επιλεγεί η λύση της πώλησης. Το πλήγμα που δέχθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων είναι το μοναδικό σημείο που περιορίζει τη δυναμική του ως προς την ελκυστικότητα της πώλησης. Εφόσον, λοιπόν, ανακεφαλαιοποιηθεί μέσα από το ΤΧΣ, με ταυτόχρονη εξυγίανση, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών.

Στελέχη της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι ενδιαφέρον θα επιδείξουν όλες οι τράπεζες, ενδεχομένως και ξένες, ωστόσο επιμένουν ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα περάσει στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας. Βέβαια, υπάρχει πάντα και το σενάριο που θέλει το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Αττικής και ίσως άλλες μικρότερες τράπεζες να συνενωθούν, δημιουργώντας έναν ισχυρό, δημόσιου ενδιαφέροντος, τραπεζικό όμιλο.

«Το σενάριο αυτό είναι δύσκολο να πάρει την έγκριση της τρόικας, τα στελέχη της οποίας έχουν κατηγορηματικά ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών», τονίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Η «προίκα» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποτυπώνεται σε καταθέσεις ύψους 10,9 δισ. ευρώ, δάνεια 8 δισ. ευρώ και μία «χρυσή σύμβαση» έως το 2021 με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που δίνει τη δυνατότητα πώλησης των προϊόντων μέσα από τα καταστήματα των ΕΛΤΑ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v