Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Α.: Το Σεπτέμβριο η έρευνα για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να εξετάσει συντρέχει παράβαση κανονισμών από την «ΔΕΣΦΑ» και την εταιρία «ΔΕΠΑ». Την καταγγελία έκανε η Αλουμίνιον

Ε.Α.: Το Σεπτέμβριο η έρευνα για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ
Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77 (όπως ίσχυε) / του ν. 3959/2011 (όπως ισχύει) και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από την εταιρία «ΔΕΣΦΑ» στην αγορά της πρωτογενούς πρόσβασης στο δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς και από την εταιρία «ΔΕΠΑ» στις αγορές δευτερογενούς πρόσβασης στο δίκτυο και προμήθειας φυσικού αερίου.

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, η έρευνα της υπηρεσίας καταλήγει στην ύπαρξη στοιχείων που αφορούν στην παράλειψη του ΔΕΣΦΑ να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση της καταγγέλλουσας στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Επίσης, από την έρευνα της υπηρεσίας προκύπτουν στοιχεία ότι η ΔΕΠΑ σε διαφορετικά χρονικά σημεία των ετών 2008 έως 2012 α) επέβαλε στην καταγγέλλουσα de facto ρήτρα αποκλειστικής προμήθειας φυσικού αερίου, β) προέβη στη δέσμευση υπηρεσιών μεταφοράς και προμήθειας φυσικού αερίου, γ) αρνήθηκε να της εκχωρήσει πρόσβαση στη βασική διευκόλυνση πρόσβασης στο δίκτυο και δ) αρνήθηκε εν τοις πράγμασι να την προμηθεύσει φυσικό αέριο στο πλαίσιο της μεταξύ τους σύμβασης.

Από τις ανωτέρω καταγγελίες που αφορούν τις εταιρίες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ η πρώτη είχε υποβληθεί από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από την οποία και διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με την υπ’ αριθμ. 1175 Απόφασή της. Η δεύτερη υποβλήθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ κατά της εταιρίας ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v