Δωδώνη: Στην τελική ευθεία η πώληση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανότατα ακόμη και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, ο προτιμητέος υποψήφιος για τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Δωδώνη: Στην τελική ευθεία η πώληση
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η πώληση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα ακόμη και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, ο προτιμητέος υποψήφιος από τους συνολικά πέντε που έχουν υποβάλει δεσμευτική προσφορά.

Εκτός από την κοινοπραξία των μετόχων μειοψηφίας ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας - Φιλιππιάδας, που επισήμως έχει γίνει γνωστό ότι έχουν καταθέσει φάκελο δεσμευτικής προσφοράς, η πεντάδα συμπληρώνεται τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους διεκδικητές της γαλακτοβιομηχανίας περιλαμβάνεται ο ελληνικός όμιλος Τυράς των αδελφών Σαράντη, η εταιρεία Simos Foods, η οποία «κατεβαίνει» μαζί με ρωσικό fund, μέτοχος του οποίου ήταν και μέτοχος στη ρωσική γαλακτοβιομηχανία Wimm Bill Dann που έχει εξαγοραστεί από την Pepsico, η γαλλική Lactalis και η τουρκοκουρδικών συμφερόντων γαλακτοβιομηχανία Chobani, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ στην κατηγορία του Greek Style Yogurt.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα, οι πληροφορίες για το ποιος εκ των διεκδικητών έχει υποβάλει την υψηλότερη προσφορά διίστανται όπως και για το ύψος αυτών των προσφορών. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για προσφορά που ξεπερνά κατά πολύ τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ερωτήματα εκφράζονται και για τον τρόπο πληρωμής (μετρητά, με δάνεια ή σε δόσεις). Εν αναμονή πάντως της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, την ερχόμενη Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα ευρεία σύσκεψη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους θα δώσει το παρών και ο μέτοχος μειοψηφίας, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες διεκδικούν το πακέτο 67,77% των μετοχών που πωλείται.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, την περσινή χρονιά, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 14,28% στα 96,681 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 29,54% στα 9,246 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματά της ενισχύθηκαν κατά 30,86% στα 3,308 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v