Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ξεκινά η διαπραγμάτευση για την εθελουσία

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΤΕ και το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που επιθυμεί να εφαρμόσει ο Οργανισμός.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Ξεκινά η διαπραγμάτευση για την εθελουσία
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΤΕ και το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που επιθυμεί να εφαρμόσει ο Οργανισμός, προκειμένου να μειώσει τα μισθολογικά του κόστη.
 
Επιθυμία και των δύο πλευρών ήταν η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει νωρίτερα, ωστόσο η καθυστέρηση στο κλείσιμο του πακέτου μέτρων που ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση φρέναρε τις συζητήσεις. Άλλωστε, στην περίπτωση όπου το εν λόγω πακέτο περιελάμβανε και ρυθμίσεις για ασφαλιστικά ζητήματα, τότε θα έπρεπε η όποια συζήτηση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου είναι πλέον εφικτή μετά τις ρυθμίσεις για την αυτασφάλιση καθώς και τη φορολόγηση των ποσών που προέρχονται από εθελουσία έξοδο. Αμφότερα, ψηφίστηκαν από τη Βουλή πριν από τέσσερις περίπου μήνες και έχουν άρει σημαντικά εμπόδια που υπήρχαν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ειδικότερα, με τις νέες ρυθμίσεις παρέχεται το δικαίωμα της αυτασφάλισης στο προσωπικό του ΟΤΕ καθώς και άλλων ΔΕΚΟ, ενώ σταμάτησε να ισχύει και η επιβολή φόρου που έφτανε έως και το 90% στις αποζημιώσεις όσων αποχωρούσαν με εθελουσία έξοδο από τις ΔΕΚΟ, μέτρο που είχε ψηφιστεί πριν από δύο χρόνια προκειμένου να μπει τέλος σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου σαν αυτό που είχε εφαρμόσει πριν από επτά χρόνια η διοίκηση του ΟΤΕ και είχε κριθεί εξαιρετικά γενναιόδωρο.

Πρόγραμμα για όσους παίρνουν σύνταξη την τριετία 2013 - 2015

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, για το οποίο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ εργαζόμενων και διοίκησης του ΟΤΕ, θα αφορά κατά κύριο λόγο όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα την τριετία 2013 - 2015 και εκτιμάται ότι, ανάλογα με τα κίνητρα που θα δοθούν, θα μπορούσε να προσελκύσει 1.500 - 2.000 άτομα.

Πάντως, όπως επισημαίνεται από εκπροσώπους των εργαζόμενων, με δεδομένη την ανασφάλεια που έχει κορυφωθεί τόσο για όσους εργάζονται, όσο και για όσους βγαίνουν στη σύνταξη, δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζόμενων που θα μπορούσε να προσελκύσει το πρόγραμμα, καθώς το περιβάλλον είναι πολύ ασταθές.

Το πλέον πιθανό είναι πως η πρόταση της διοίκησης θα περιλαμβάνει την παροχή ποσοστού των μηναίων αποδοχών για τα χρόνια που θα απομένουν μέχρι τη συνταξιοδότηση, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με το κόστος της αυτασφάλισης, το οποίο υπολογίζεται σε 500 ευρώ περίπου τον μήνα.

Από την πλευρά των εργαζομένων, φαίνεται ότι υπάρχει επιθυμία το ποσό αυτό να καταβάλλεται από τον ΟΤΕ, με μείωση του ποσού που θα λάβουν εφάπαξ, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην καταβολή των εισφορών.

Εφόσον το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου πετύχει τον στόχο του για αποχώρηση 2.000 εργαζομένων, η μείωση στο κόστος μισθοδοσίας θα φτάσει στο 10%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 150 εκατ. ευρώ περίπου σε ορίζοντα τριετίας.

Αναδιάρθρωση του προσωπικού

Παράλληλα, όμως, η διοίκηση του ΟΤΕ σχεδιάζει και εσωτερική αναδιάρθρωση του προσωπικού με μεταφορά του σε υπηρεσίες που δεν προσθέτουν κόστος στα προϊόντα λιανικής πώλησης.

Με τον τρόπο αυτόν προσωπικό από τον τομέα της τηλεφωνίας θα μετακινηθεί σε άλλους τομείς π.χ. δομημένης καλωδίωσης, τηλεόρασης, κοινόχρηστα τηλέφωνα κ.λπ. Έτσι, αφενός θα γίνει καλύτερη αξιοποίησή του, αφετέρου θα υπάρξουν βελτιώσεις για τον ΟΤΕ στον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζει ο ρυθμιστής σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμολογίων του.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΤΕ και οι εναλλακτικοί πάροχοι αναζητούν ένα modus vivendi για να υπάρξει συνεργασία στις περιπτώσεις βλαβών των νοικιασμένων από τον ΟΤΕ γραμμών.

Έως σήμερα όταν μια τέτοια βλάβη αναγγέλλεται από κάποιον συνδρομητή εναλλακτικού παρόχου χρειάζεται να απασχοληθούν τεχνικοί τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από τον εναλλακτικό πάροχο. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι εφόσον υπάρξει τελικώς κοινός τόπος την επισκευή θα την αναλαμβάνουν τεχνικοί του ΟΤΕ και στη συνέχεια οι εναλλακτικοί πάροχοι θα καταβάλλουν το σχετικό κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v