Λαϊκή: Στα 451 εκατ. ευρώ τα έσοδα H1

Στα 451 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2012 και είναι μειωμένα κατά 22% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Σε επίπεδο ομίλου οι ζημιές είναι ύψους 729 εκατ.

Λαϊκή: Στα 451 εκατ. ευρώ τα έσοδα H1
Στα 451 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2012 και είναι μειωμένα κατά 22% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες σημείωσαν υποχώρηση 14%.

Αντίθετα, τα συνολικά έσοδα από εργασίες στην Κύπρο είναι αυξημένα κατά 14%, ενώ τα επαναλαμβανόμενα τραπεζικά έσοδα από Κύπρο βελτιωμένα κατά 4%. Τα συνολικά έσοδα επηρεάστηκαν αρνητικά από τις προσπάθειες απομόχλευσης, όπως επίσης και από το κλιμακωτά αυξανόμενο κόστος των καταθέσεων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 304 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2011. Σε αυτά περιλαμβάνονται μη επαναλαμβανόμενα έξοδα που αφορούν την αναδιάρθρωση του ομίλου αλλά και επιβαρύνσεις από τη διακοπή συμβάσεων και απεμπλοκή από διάφορες άλλες νομικές υποχρεώσεις συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ.
Εξαιρουμένων των πιο πάνω, σε επαναλαμβανόμενη βάση τα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν πτώση 7%.

Καταγράφεται αύξηση των προβλέψεων. Οι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν για την πρώτη εξαμηνία σε 885 εκατ. ευρώ έναντι 183 εκατ. ευρώ το Η1 του 2011. Οι προβλέψεις για το κυπριακό χαρτοφυλάκιο ήταν 175 εκατ. και για το ελληνικό 706 εκατ. ευρώ. Η κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στο υψηλό 48% για τον όμιλο.

Το β’ τρίμηνο του 2012, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του ομίλου ανήλθε σε 22,3% αυξημένος κατά 630 μονάδες βάσης σε σχέση με τις 31 Μαρτίου. Ειδικά για την Ελλάδα ο συγκεκριμένος δείκτης φτάνει το 32,6%.

Το συνολικό καθαρό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων είναι ύψους 23 δισ. μειωμένο κατά 10% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου του 2011.

Οι συνολικές καταθέσεις διαμορφώνονται σε 18 δισ. στις 30 Ιουνίου 2012 έναντι 23 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε επίπεδο ομίλου οι ζημιές είναι ύψους 729 εκατ. ευρώ πριν την απομείωση της υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων, έναντι ζημιάς 202 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2011. Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες λειτουργίας του ομίλου παρουσίασαν κερδοφορία, πλην της Ελλάδος.

Μέσα στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ισολογισμού, ο όμιλος προέβη σε απομείωση υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων ύψους 580 εκατ. ευρώ, κυρίως από τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα, λόγω της περαιτέρω χειροτέρευσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Η απομείωση αυτή, σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, δεν έχει καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια του Ομίλου, αλλά αυξάνει τη λογιστική ζημιά που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας σε 1.309 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση και 20% σε τριμηνιαία βάση, σε €320 εκ. το α’ εξάμηνο 2012, αντικατοπτρίζοντας την απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου και του χαρτοφυλακίου ομολόγων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αλλά και την επιδείνωση του περιθωρίου καταθέσεων κυρίως στην Ελλάδα.

Αντίθετα τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Κύπρο σημείωσαν αύξηση 6% σε ετήσια βάση. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους (ΝΙΜ) ανήλθε σε 2,14% το α’ εξάμηνο 2012, αυξημένο κατά 14 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους μειώθηκε κατά 41 μονάδες βάσης κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €80 εκ. το α’ εξάμηνο 2012, έναντι €91εκ. το α’ εξάμηνο του 2011, μειωμένα κατά 11%. Η χαμηλή δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου και στις τραπεζικές δραστηριότητες είναι οι βασικοί λόγοι για τη μείωση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες.

Κόστη και προσωπικό

Σημειώνεται ότι στις 18 Μαϊου η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την εξ ολοκλήρου αναδοχή της έκδοσης κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας ύψους 1,8 δισ. ευρώ από την οποία προέκυψε τον Ιούνιο 2012 κρατική μετοχική συμμετοχή που ανέρχεται περίπου σε 84% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Ο όμιλος υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για περικοπές των εξόδων οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν το δεύτερο εξάμηνο.

Το κόστος από τα έξοδα προσωπικού σε επίπεδο Ομίλου το α’ εξάμηνο 2012 ανήλθε σε €177 εκ., έναντι €193 εκ. το α’ εξάμηνο 2011. Η μέχρι τώρα πραγματοποιηθείσα συρρίκνωση των εξόδων προσωπικού μεταφράζεται σε 8% ετησίως και 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην Ελλάδα, υπογραμμίζει, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του προγραμματισμένου εξορθολογισμού και συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων κατά την οποία έχουν κλείσει / συγχωνευθεί 23 καταστήματα. Έχει επίσης επιτευχθεί πλήρης αναδιοργάνωση των περιφερειών ώστε να διασφαλισθεί η ορθότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του πελατολογίου. Αντίστοιχα στην Κύπρο έχουν κλείσει / συγχωνευθεί 10 καταστήματα και θυρίδες.


***Τα αναλυτικά αποτελέσματα εξαμήνου του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v