Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεμπλοκάρει η διπλή ανάπλαση

Σημαντική, θεωρητική προς το παρόν, ανάσα στην Μπ. Βωβός προσφέρει η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για τη διπλή ανάπλαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος, καθώς η εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης.

Ξεμπλοκάρει η διπλή ανάπλαση
Η μείωση της συνολικής δόμησης (κατά περίπου 66.000 τετραγωνικά μέτρα) σε σχέση με τις αρχικές ρυθμίσεις του νόμου 3481/2006 και η αύξηση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου κατά περίπου 30.000 τ.μ. -όπως αναφερόταν και στο στρατηγικό σχέδιο (Master Plan)- προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Το προεδρικό διάταγμα για την «Έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, του Δήμου Αθηναίων» ενσωματώνει και τις απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Προβλέπει την ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού και του Δήμου Αθηναίων, καθώς και την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων μέγιστης χωρητικότητας 450 θέσεων.

Προβλέπεται επίσης η ανέγερση του εμπορικού κέντρου που είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει η Μπ. Βωβός Διεθνής Τεχνική, με τη συνολική του επιφάνεια να ανέρχεται σε 43.000 τετραγωνικά μέτρα. Στο τμήμα της ανάπλασης όπου θα κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο, ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης ανέρχεται στο 1,2, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο 40% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων στα 18 μέτρα.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, στο τμήμα όπου θα κατασκευαστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 47.000 τ.μ., εκ των οποίων 34.700 τ.μ. αντιστοιχούν στο γήπεδο ποδοσφαίρου, 7.500 τ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού και 4.800 τ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη φτάνει το 30% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος γηπέδου ποδοσφαίρου τα 35 μέτρα, προσαυξανόμενο κατά οκτώ μέτρα, για στέγαστρα, ικριώματα φωτισμού και εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Οι ελπίδες της Βωβός

Οι θεσμικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την έναρξη εργασιών για τη διπλή ανάπλαση αποτέλεσαν εδώ και πέντε χρόνια άμεση προτεραιότητα για τη διοίκηση της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αρ. Βωβός υποστήριξε πως μέσω της διπλής ανάπλασης υπάρχει ελπίδα ανάστασης.

Η εταιρεία ακινήτων που ίδρυσε το 1974 ο Μπάμπης Βωβός βρίσκεται προ της πλήρους κατάρρευσης, ενώ δεν έχει εκδώσει λογιστικές καταστάσεις για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Ο Αρ. Βωβός δήλωνε προ ημερών πως η ΜΒ - ΔΤ ΑΕ (διοίκηση και εργαζόμενοι), σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη και βιωσιμότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και για τη γρηγορότερη επανέναρξη των εργασιών του εμπορικού κέντρου συμφερόντων της στην περιοχή του Βοτανικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v