ΟΤΕ: Διχάζει η μετακίνηση στην Παιανία

Σημείο τριβής μεταξύ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ και της διοίκησης του ομίλου συνεχίζει να είναι η μετακίνηση υπηρεσιών της Cosmote στο νέο κτίριο της Παιανίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Διχάζει η μετακίνηση στην Παιανία
Σημείο τριβής μεταξύ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ και της διοίκησης του ομίλου συνεχίζει να είναι η μετακίνηση υπηρεσιών της Cosmote στο νέο κτίριο της Παιανίας, θέμα για το οποίο εξαρχής υπήρχε αντίδραση από την πλευρά των εργαζομένων.

Σε χθεσινή συνέλευση της ομοσπονδίας στο κτίριο της Παιανίας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι σύλλογοι της ΟΜΕ ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας από τη διοίκηση του Οργανισμού να προχωρήσει στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην οποία θα προβλέπονται τρόποι για την εύκολη και ανέξοδη μετακίνηση των εργαζομένων της Cosmote στο νέο κτίριο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Παιανία.

Η ΟΜΕ - ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «η μετάβαση στο νέο κτίριο είναι δυσβάστακτη ταλαιπωρία και σε χρόνο αλλά και σε χρήμα και ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία προκειμένου να το αντιμετωπίσει με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα δίνει λύση στην πρόσβαση στο νέο κτίριο για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την ΟΜΕ ΟΤΕ οι ενέργειες αυτές θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν με δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα «έως ότου η διοίκηση καταλήξει ότι είναι αναγκαιότητα η ευκολία μετάβασης και χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων στην εργασία τους και ότι δεν το αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα και προχειρότητα».

Στο νέο κτίριο της Παιανίας πρόκειται να στεγαστούν περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι. Η μεταστέγασή τους είναι μια κίνηση στην οποία η ΟΜΕ - ΟΤΕ αντιδρά, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για άσκοπη μετεγκατάσταση, η οποία είχε αποφασιστεί τρία χρόνια νωρίτερα υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

Εθελουσία για 2.000 εργαζόμενους

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της διοίκησης του ΟΤΕ και της ομοσπονδίας εργαζομένων για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προκειμένου να μειωθεί το προσωπικό και συνακόλουθα και τα μισθολογικά κόστη του ομίλου, όπως επιδιώκει η διοίκηση.

Το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα στοχεύσει στην έξοδο των εργαζομένων που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το διάστημα 2013 - 2015 και υπολογίζεται ότι μπορεί να συγκεντρώσει από 1.500 έως 2.000 άτομα.

Το πιθανότερο είναι πως η πρόταση της διοίκησης θα περιλαμβάνει την παροχή ποσοστού των μηναίων αποδοχών για τα χρόνια που θα απομένουν μέχρι τη συνταξιοδότηση, ενώ από την πλευρά των εργαζομένων ζητείται να καλυφθεί και το ποσό της αυτασφάλισης.

Στην ιδανική περίπτωση όπου μέσω του προγράμματος αποχωρήσουν από τον ΟΤΕ 2.000 εργαζόμενοι τότε σε βάθος τριετίας το κόστος μισθοδοσίας για τον ΟΤΕ θα μειωθεί κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερη αξία για τον ΟΤΕ έχει και η εσωτερική αναδιάρθρωση που πρόκειται να γίνει με μετακίνηση μέρους του προσωπικού σε υπηρεσίες που δεν προσθέτουν κόστος στα προϊόντα λιανικής πώλησης.

Οι εν λόγω μετακινήσεις φαίνεται ότι έχουν τη συμφωνία των εργαζομένων καθώς δεν μεταβάλλουν το καθεστώς για εκείνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v