Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ενεση ρευστότητας από την πώληση θυγατρικών

Έσοδα που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ αναμένει ο ΟΤΕ ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του τους επόμενους μήνες, από την πώληση της Globul στη Βουλγαρία αλλά και του δορυφόρου Hellas Sat.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Ενεση ρευστότητας από την πώληση θυγατρικών
Έσοδα που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ αναμένει ο ΟΤΕ ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του τους επόμενους μήνες από την πώληση της Globul στη Βουλγαρία αλλά και του δορυφόρου Hellas Sat.

Εφόσον όλα εξελιχθούν όπως επιθυμεί η διοίκηση του ΟΤΕ, τότε ο Οργανισμός θα εξασφαλίσει μεγάλο κομμάτι της ρευστότητας που χρειάζεται για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού τα επόμενα χρόνια.

Η πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία, για την οποία μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών προβάλλει και η Deutsche Telekom, εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει περί τα 800 εκατ. ευρώ, παρότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Από την πώληση του δορυφόρου υπολογίζεται ότι μπορεί να υπάρξουν έσοδα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Την αποτίμηση του δορυφόρου την έχει αναλάβει σύμβουλος και η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί την άμεση απεμπλοκή του από τη συγκεκριμένη εταιρεία καθώς η διάρκεια ζωής του δορυφόρου είναι έως το 2018. Στην περίπτωση όπου η πώληση δεν προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες, τότε θα υπάρξει πολύ γρήγορη απομείωση της αξίας του.

Προκειμένου να προχωρήσει η πώληση του δορυφόρου θα πρέπει να δοθεί έγκριση από την κυβέρνηση, η οποία όσο καθυστερεί τόσο δημιουργεί φόβους ότι δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό τίμημα. Πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ επανειλημμένως έχει τονίσει ότι σε κάθε περίπτωση ο ΟΤΕ θέλει να απεμπλακεί από τον δορυφόρο γιατί αυτός δεν εντάσσεται στη βασική του δραστηριότητα.

Το παζάρι με τις τράπεζες

Η αναμονή των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις των θυγατρικών έχουν οδηγήσει τη διοίκηση του ΟΤΕ να σταματήσει τις συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων του, καθώς εκτιμά ότι στις αρχές του 2013 θα εξασφαλίσει σημαντική ρευστότητα από την ολοκλήρωση αυτών των κινήσεων. Μέσα στην επόμενη χρονιά ο ΟΤΕ πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν, έχει εξασφαλίσει ποσό της τάξης των 750 εκατ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις του για το τρέχον έτος κατά κύριο λόγο από την πώληση της Τelekom Srbija στις αρχές του χρόνου. Εξάλλου, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και οι τράπεζες στη φάση αυτή είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά καθώς βρίσκονται σε αναμονή τόσο για τις γενικότερες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία όσο και για όσες σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Συνεχίζονται οι κινήσεις για μείωση του κόστους

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι πέραν των κινήσεων που κάνει για την εξασφάλιση ρευστότητας, η διοίκηση του ΟΤΕ συνεχίζει την προσπάθεια για την περικοπή του κόστους λειτουργίας, που έχει ήδη μειωθεί σημαντικά με τις παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται η εθελουσία έξοδος για το προσωπικό, που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Όπως αναφέρουν οι υπολογισμοί, αν στο πρόγραμμα συμμετάσχουν περίπου 2.000 εργαζόμενοι, αριθμός εφικτός, τότε σε βάθος τριετίας το κόστος μισθοδοσίας για τον ΟΤΕ θα μειωθεί κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v