Τηλεπικοινωνίες: Το come back του Πάνου Γερμανού

Έρχεται να ταράξει στα νερά στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ο λόγος για τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που θα ανακοινώσουν επισήμως την Τετάρτη η Wind και ο όμιλος εταιρειών του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Τηλεπικοινωνίες: Το come back του Πάνου Γερμανού
Έρχεται να ταράξει στα νερά στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ο λόγος για τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που θα ανακοινώσουν επισήμως την Τετάρτη η Wind Ελλάς και ο όμιλος εταιρειών του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.

Έξι χρόνια μετά την αποχώρηση του Π. Γερμανού από την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής, την οποία εξαγόρασε η Cosmote με μια συμφωνία που συζητήθηκε πολύ, ο γνωστός επιχειρηματίας επιστρέφει στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, στον οποίο πάντα διατηρούσε παρουσία μέσω των καταστημάτων Public και Multirama αλλά και του ηλεκτρονικού καταστήματος getitnow.gr.
  
Η «απουσία» του, τα χρόνια αυτά, ήταν επιβεβλημένη καθώς προβλεπόταν από τη συμφωνία πώλησης των καταστημάτων Γερμανός που του επέβαλε 5ετές «εμπάργκο».

Πιθανή η μετοχική συνεργασία

Ακόμη δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς μορφή θα έχει η συνεργασία της Wind και του oμίλου εταιρειών Γερμανός καθώς, πέρα από την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών της Wind μέσω των καταστημάτων του oμίλου Γερμανού, δεν αποκλείεται και η πιθανότητα εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, η επαναδραστηριοποίηση του Π. Γερμανού στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό χώρο θεωρείται κίνηση που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς έρχεται σε μία στιγμή όπου συνολικά ο κλάδος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ενώ ο ίδιος διαθέτει σημαντική ρευστότητα, κάτι που αποτελεί ζητούμενο για τις περισσότερες εταιρείες.

Από τη μία η μείωση των εσόδων με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ολόκληρος ο κλάδος, εδώ και μία και πλέον τριετία, και από την άλλη ο υψηλός δανεισμός, που έχουν αρκετές εταιρείες, θεωρείται βέβαιο ότι οδηγούν σε έναν νέο κύκλο συγκέντρωσης της αγοράς. Σχετικές συζητήσεις άλλωστε διεξάγονται εδώ και πολύ καιρό.

Ο Π. Γερμανός είναι σίγουρο ότι ξέρει την αγορά. Η πώληση της αλυσίδας Γερμανός στην Cosmote, που του απέφερε περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και η επιτυχία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play στην Πολωνία, η οποία εισήλθε στην αγορά ως τέταρτος παίκτης και καταγράφει συνεχώς νέα ρεκόρ ανάπτυξης, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες.

Περισσότερα από 90 καταστήματα

Σήμερα ο όμιλος εταιρειών Γερμανού διαθέτει στην ελληνική αγορά περισσότερα από 90 καταστήματα, ενώ έχει παρουσία και στην αγορά της Βουλγαρίας. Η αλυσίδα Multirama έχει 75 σημεία παρουσίας στην Ελλάδα και 11 στη Βουλγαρία. Η εταιρεία πάντως στα 16 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς παραμένει ζημιογόνος.

Την ίδια ώρα, τα Public μετρούν 17 φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και 1 ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ το εγχείρημα εισόδου στην αγορά της Βουλγαρίας δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία και τα σχέδια για την ανάπτυξη σειράς καταστημάτων ματαιώθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v