ΟΤΕ: Έναρξη διαπραγμάτευσης για την εθελουσία

Την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ σηματοδοτεί η κατάθεση εκ μέρους της διοίκησης του νέου σχεδίου για τη μείωση προσωπικού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Έναρξη διαπραγμάτευσης για την εθελουσία
Την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ σηματοδοτεί η κατάθεση εκ μέρους της διοίκησης του νέου σχεδίου για την μείωση προσωπικού.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης περιλαμβάνει δύο σκέλη. Από την μία αφορά πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό που συγκεντρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και από την άλλη προβλέπει την εσωτερική αναδιοργάνωση του προσωπικού ώστε να προκύψει ελάφρυνση του κόστους βάσει του οποίου διαμορφώνονται τα τιμολόγια λιανικής.

Με τον τρόπο αυτόν ένας αριθμός εργαζόμενων θα μεταφερθεί από θέσεις οι οποίες μπαίνουν στη ζυγαριά της… ΕΕΤΤ προκειμένου να υπολογιστεί η κοστοστρέφεια των τιμολογίων σε άλλες που δεν σχετίζονται με τα τιμολόγια λιανικής.

Πρόγραμμα για όσους συνταξιοδοτούνται ως το 2014

Χρήση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου θα μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα την επόμενη διετία, δηλαδή και το2014, εφόσον φυσικά το επιθυμούν. Για τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν από τον ΟΤΕ αναμένεται να καλυφθεί και το κόστος της αυτασφάλισης, που υπολογίζεται σε περίπου 500 ευρώ το μήνα, για το διάστημα που υπολείπεται προκειμένου να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια.

Η κάλυψη του κόστους αυτού είχε τεθεί ως αίτημα και από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Εφόσον το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου πετύχει το στόχο του για αποχώρηση 2.000 εργαζόμενων η μείωση στο κόστος μισθοδοσίας θα φτάσει στο 10% ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Πάντως εκτιμήσεις για τον βαθμό αποδοχής του προγράμματος από τους εργαζόμενους είναι πολύ δύσκολο να γίνουν καθώς αυτό δεν έχει σχεδόν κανένα από τα πλουσιοπάροχα χαρακτηριστικά προηγούμενων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. Επιπλέον το καθεστώς αβεβαιότητας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους συνταξιούχους, που δημιουργεί η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, με τα δεδομένα να ανατρέπονται συνεχώς δεν επιτρέπει να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Αναχρηματοδότηση δανεισμού

Να αναφέρουμε ότι σε εσωτερική ενημέρωση προς του εργαζόμενους στον ΟΤΕ αναφέρονταν χθες ότι η Συλλογική Σύμβαση πριν από ένα χρόνο συνέβαλε στην μείωση των λειτουργικών εξόδων του ΟΤΕ χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο η αρμόδια διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού τόνιζε ότι η εταιρεία άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της αλλά και την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους.

Σε ότι αφορά την αναχρηματοδότηση του δανεισμού το ενδιαφέρον της διοίκησης του ΟΤΕ φαίνεται να στρέφεται στην επόμενη χρονιά οπότε και πρέπει να εξυπηρετήσει δάνεια που λήγουν ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Τα δάνεια που λήγουν φέτος καλύπτονται από τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού.

Για το επόμενο έτος η διοίκηση στηρίζει πολλά στην πώληση των θυγατρικών Globul, στην Βουλγαρία, και Hellas Sat που υπολογίζεται ότι μπορεί να συνεισφέρουν έσοδα τα οποία να προσεγγίσουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v