Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vodafone: Απάτη σε βάρος της μέσω… Κούβας

Με ποσό 690 χιλιάδων ευρώ ζημιώθηκε ηVodafone από ηλεκτρονική απάτη σε βάρος της την οποία είχαν στήσει τρία άτομα που πωλούσαν στην… Κούβα πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω κινητού, η οποία πρόσβαση όμως δεν καταγράφονταν.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Vodafone: Απάτη σε βάρος της μέσω… Κούβας
Με ποσό 690 χιλιάδων ευρώ ζημιώθηκε ηVodafone από ηλεκτρονική απάτη σε βάρος της την οποία είχαν στήσει τρία άτομα που πωλούσαν στην… Κούβα πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω κινητού, η οποία πρόσβαση όμως δεν καταγράφονταν.

Όπως ανακοίνωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χρησιμοποιώντας προηγμένη μέθοδο ηλεκτρονικής διείσδυσης, τύπου cracking, στα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας, οι εμπλεκόμενοι αποκτούσαν πρόσβαση στα δεδομένα και πωλούσαν παράνομα στην Κούβα συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα οι τρεις δράστες κατάφεραν να διεισδύσουν ηλεκτρονικά στα υπολογιστικά συστήματα της κινητής τηλεφωνίας και πωλούσαν υπηρεσίες διαδικτύου κερδίζοντας σημαντικά ποσά.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία της εταιρείας, ότι crackers , αφού διείσδυσαν στα υπολογιστικά της συστήματα, επενέβησαν στην υπηρεσία MMS ,με αποτέλεσμα να εισέρχονται στο διαδίκτυο, χωρίς να καταγράφεται η κίνηση του όγκου των δεδομένων που διακινούσαν.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής αστυνομικής έρευνας και ανάλυσης των δεδομένων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις εμπλεκόμενοι, αφού παραβίασαν τα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας για χρονικό διάστημα τεσσάρων περίπου μηνών, ενεργοποίησαν στη Κούβα, δεκάδες τηλεφωνικούς αριθμούς προπληρωμένου χρόνου ομιλίας.

Με την τεχνική αυτή πραγματοποίησαν ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση μεταφοράς δεδομένων διαδικτύου, μέσω κινητών τηλεφώνων, χωρίς οι ίδιοι να χρεώνονται, ζημιώνοντας έτσι την εταιρεία με το ποσό των 690.501,69 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δράστες εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι στην Κούβα η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους και αυστηρά ελεγχόμενη, πωλούσαν τη σύνδεσή στο διαδίκτυο, σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που ίσχυε στην εγχώρια αγορά της Κούβας, με αποτέλεσμα να αποκομίζουν σημαντικό οικονομικό όφελος.

Κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία Εισαγγελέα, πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια των εμπλεκόμενων σε Αθήνα και Μύκονο όπου και κατέσχεσαν:

1. Στην οικία του 51χρονου ημεδαπού:

Ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Εννέα (9) συσκευές USB MOBILE BROADBAND .

Τρία (3) κινητά τηλέφωνα.

Εκατόν είκοσι εννέα (129) συσκευασίες καρτών κινητής τηλεφωνίας χωρίς τις κάρτες sim εντός.

Εκατόν ογδόντα (180) συσκευασίες καρτών κινητής τηλεφωνίας με τις κάρτες sim εντός.

2. Στις οικίες των δύο αλλοδαπών:

Ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής

Τρία κινητά τηλέφωνα

Τρείς κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας

Τα προαναφερόμενα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.
Οι τρεις εμπλεκόμενοι, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κακούργημα, δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v