Έδραση: Τα φορολογικά μπλεξίματα της έλειπαν…

Βαριά καμπάνα από την εφορία έρχεται να προστεθεί στα ουκ ολίγα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον γνωστό κατασκευαστικό όμιλο. Με ποια όπλα επιχειρεί να αντεπιτεθεί η διοίκηση.

Έδραση: Τα φορολογικά μπλεξίματα της έλειπαν…
Σαν να μην έφταναν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον όμιλο (αρνητικά ίδια κεφάλαια, μεγάλος δανεισμός, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, κ.λπ.) η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και τη βαριά καμπάνα που (της) ήρθε από την Εφορία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές, η Εδραση «είτε δεν έχει υποβάλει, είτε έχει υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις απόδοσης φόρων συνολικού ποσού 4,86 εκατ. ευρώ (ΦΠΑ 2,896 εκατ. λοιποί φόροι 1,96 εκατ. ευρώ)» και στα ανωτέρω ποσά καταλογίστηκαν σχετικές προσαυξήσεις 2,85 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά έχουν εγγραφεί στο βραχυπρόθεσμο παθητικό των λογιστικών καταστάσεων του πρώτου εξαμήνου, οι οποίες δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Το γεγονός της επιβολής του προστίμου είχε ως αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων από το ελληνικό δημόσιο σε βάρος της εταιρείας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Α) Οι αρμόδιες ΔΟY απαγορεύεται να λαμβάνουν δηλώσεις, ή να χορηγούν βεβαιώσεις, ή πιστοποιητικά τα οποία ζητούνται από την εταιρεία για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων με σκοπό τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

Β) Αναστέλλεται το απόρρητο των καταθέσεων και των λοιπών λογαριασμών της εταιρείας σε πιστωτικά ιδρύματα.

Γ) Δεσμεύεται το 50% των ανωτέρω ποσών, με εξαίρεση τα ποσά μισθών και συντάξεων που κατατίθενται στους οικείους λογαριασμούς φυσικών προσώπων.

Έντονο επίσης προβληματισμό προκαλούν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2012, που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Έσοδα 4,09 εκατ. ευρώ (από 6,15 εκατ.) λόγω της γενικότερης απραξίας στην αγορά.

Αρνητικό, μεγάλο και αυξανόμενο EBITDA (-6,36 εκατ. ευρώ).

Μεγάλα χρηματοοικονομικά έξοδα (3,972 εκατ.) που περίπου έπιασαν το ύψος των πωλήσεων.

Ζημίες 11,5 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 56,3 εκατ. ευρώ και καθαρός τραπεζικός δανεισμός λίγο πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ…

Από την πλευρά της η διοίκηση της εισηγμένης περιμένει την δικαστική απόφαση για την ένταξή της στο άρθρο 99 και ευελπιστεί στη συνέχεια πως θα πετύχει να αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό της δανεισμό. Άλλωστε, η γενική συνέλευση που έγινε το καλοκαίρι ψήφισε τη δυνατότητα έκδοσης ενός απλού και ενός μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου.

Πέραν αυτών, ο όμιλος που διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων γύρω στα 75 εκατ. ευρώ, αγωνίζεται να αναλάβει νέα έργα (Ελλάδα, Ρουμανία, Κουβέιτ). Προσπαθεί να πουλήσει 31 αδιάθετα διαμερίσματα στο Νέο Φάληρο και επιδιώκει να πάρει άδεια για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v