Η Alpha "προτιμητέος αγοραστής" για Emporiki

Η Alpha Bank "εκλεκτή" της Credit Argicole. Οι γάλλοι ανακοινώνουν ότι ξεκινούν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον ελληνικό όμιλο για την Emporiki. Το παρασκήνιο και πως φτάσαμε στην τελική επιλογή. Η διαδικασία. (upd2)

Η Alpha προτιμητέος αγοραστής για Emporiki
Η Alpha Bank είναι η εκλεκτή της Credit Argicole. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο του γαλλικού ομίλου αποφάσισε ότι ο ελληνικός όμιλος είναι ο "προτιμητέος αγοραστής" για την Emporiki. Aναμένεται το πρωί της Δευτέρας να ανακοινωθεί ότι ξεκινούν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank.

Ως γνωστόν οι άλλες δυο υποψήφιες είναι οι Εθνική και Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Credit Agricole θα κάνει γνωστό τη Δευτέρα ότι η προσφορά της Alpha Bank για την εξαγορά της Εμπορικής αποτελεί την "πρώτη προτιμητέα" και θα ακολουθήσει η υπογραφή σύμβασης εμπιστευτικότητας. Θα διεξαχθούν αποκλειστικές συζητήσεις μεταξύ Credit Agricole και Alpha για περίοδο μιας με δύο εβδομάδων, που εφόσον ευοδωθούν θα υπογραφεί και η τελική συμφωνία.

Η αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης της Εμπορικής κορυφώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα όταν στα επιτελεία των τριών υποψηφίων επικρατούσε αναβρασμός εν αναμονή της ανακοίνωσης από το Παρίσι. Όσο περνούσε η ώρα και η Credit Agricole δεν προχωρούσε σε ανακοινώσεις τόσο, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους, κορυφώνονταν η ένταση και σε ορισμένες περιπτώσεις τα... νεύρα σε ορισμένες διοικήσεις.

Ωστόσο, στελέχη της αγοράς συνιστούσαν ψυχραιμία, τονίζοντας ότι οι Γάλλοι θα εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια. Σημειώνεται ότι η καταλυτική ημερομηνία ανακοίνωσης του υποψηφίου αγοραστή της Εμπορικής είναι σήμερα Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

Το παρασκήνιο

Η διαδρομή του deal είναι μακρά και πλούσια σε παρασκήνιο, με την Credit Agricole να είναι επιφορτισμένη τόσο με την επιλογή του υποψηφίου αγοραστή της Εμπορικής, όσο και με τις δεσμεύσεις που εκλήθη να υπογράψει από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Βέβαια, η διαπραγματευτική θέση των Γάλλων δεν ήταν η ίδια από την αρχή. Αρχικά, αποφάσισαν να... ξεφορτωθούν την "τρύπα" της Εμπορικής και έδιναν τα πάντα: Κάλυψαν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά ήταν έτοιμοι να καλύψουν και το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τα πράγματα άλλαξαν στην πορεία και όπως εξηγεί στο euro2day στέλεχος της τραπεζικής αγοράς όταν "είδαν ότι το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εμπορικής ήταν εντυπωσιακό, με τρεις από τους βασικούς παίχτες της ελληνικής τραπεζικής αγοράς να "σφάζονται" - κυριολεκτικά - στην ποδιά της Εμπορικής, τότε αναθεώρησαν και αποφάσισαν να πουλήσουν την επί επτά συναπτά έτη ζημιογόνο θυγατρική τους στην Ελλάδα, περιορίζοντας τα κεφάλαια που έπρεπε να βάλουν…"

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις στο τρίγωνο Αθήνα, Παρίσι και Βρυξέλλες ήταν συνεχείς και σκληρές, μέχρι να φθάσουμε στην απόφαση.

Πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ξεκαθαρίζουν πλέον ότι "το βασικό κριτήριο της επιλογής της διοίκησης της Credit Agricole ήταν το ύψος των κεφαλαίων που έπρεπε να βάλουν, με βάση την φύση του deal, στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του αγοραστή".

Με δεδομένο ότι οι κεφαλαιακή εξάρτηση του ομίλου της Alpha Bank με βάση την πρόβλεψη-εγγύηση που έχει κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο της αγοράς, δηλαδή στα 1,9 δισ. ευρώ, το 10% ίδια συμμετοχή που απαιτεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 190 εκατ. ευρώ, όταν στην Eurobank διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ και στην Εθνική στα 700 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου τονίζουν επίσης ότι "στη ζυγαριά της Credit Agricole σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εγγυήσεις, τις οποίες εγγράφως απέστειλαν στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου οι τρεις υποψήφιοι μνηστήρες".

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές και οι εγγυήσεις της Alpha Bank και της Eurobank ήταν "ίσα βάρκα", με "ορισμένα σημεία πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά στην προσφορά του ομίλου της Alpha Bank", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τις καλύτερες όμως εγγυήσεις προσέφερε ο όμιλος της Εθνικής, με αιχμή την πώληση ποσοστού στην ναυαρχίδα των θυγατρικών του, την Finansbank.

Τα μεγέθη

Η Εμπορική Τράπεζα διέθετε, με βάση τις διαθέσιμες λογιστικές καταστάσεις του 2011, καταθέσεις ύψους 11,2 δισ. ευρώ, κεφάλαια που αυξήθηκαν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πλησιάζουν τα 15 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις της τράπεζας διαμορφώνονται στα 19,1 δισ. ευρώ και απασχολεί 7.600 υπαλλήλους. Το μερίδιο της στα δάνεια ανέρχεται σε 8,5% και στις καταθέσεις στο 6,5%.

Ο όμιλος της Alpha Bank διαθέτει 43,7 δισ. ευρώ καθαρές χορηγήσεις και 27,9 δισ. ευρώ καταθέσεις. Το μερίδιο αγοράς που διατηρεί στα δάνεια είναι 14,6% και στις καταθέσεις 12,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v