Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: «Τζακ ποτ» 3 δισ. στην Εμπορική!

Πώς η απόκτηση της Εμπορικής διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Alpha. Η «προίκα» 3 δισ. και η ΑΜΚ ύψους 600 εκατ. Με ΜΟΔ 150 εκατ. θα μπει στην Alpha η CA. Ρήτρα παραμονής ως 2014. Στα 150 εκατ. ετησίως οι συνέργειες.

Alpha: «Τζακ ποτ» 3 δισ. στην Εμπορική!
Σε πρώτο λαχνό, μετά μάλιστα από τζακ ποτ, ενδέχεται να εξελιχθεί η εξαγορά της Εμπορικής για την Alpha, καθώς πέρα από την αύξηση των στοιχείων ενεργητικού, τις συνέργειες και την απόκτηση ενός ισχυρού μετόχου, όπως η Credit Agricole, η Alpha αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να παραμείνει ιδιωτική, λαμβάνοντας από το Τ.Χ.Σ. ενίσχυση μόνο με τη μορφή CoCos.

Σήμερα το πρωί με επίσημη ανακοίνωσή της η Credit Agricole επιβεβαίωσε ότι η προσφορά της Alpha για την εξαγορά της Εμπορικής κρίθηκε προτιμητέα και ξεκινά περίοδος αποκλειστικών συζητήσεων μεταξύ των δύο τραπεζικών ομίλων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.

Η Credit Agricole (C.A.) ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί σύμβαση εμπιστευτικότητας με την Alpha Bank και θα ξεκινήσουν αποκλειστικές συζητήσεις, με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Βαρόμετρο στην επιλογή των Γάλλων αποτέλεσαν, με βάση ασφαλείς πληροφορίες, οι χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εγγυήσεις που προσέφερε για τη διατήρηση ανοιχτής γραμμής πίστωσης κρίθηκαν ικανοποιητικές.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι υποστηρικτικά, χωρίς όμως άμεση εμπλοκή στην όλη διαδικασία, λειτούργησε και η μετοχική σχέση της Alpha Bank με το κράτος του Κατάρ. "Οι εκπρόσωποι του Κατάρ έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στην Alpha Bank όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που επηρέασε -όχι εξολοκλήρου- την απόφαση της Credit Agricole", αναφέρει χαρακτηριστικά στο euro2day στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που παρακολουθούσε στενά την εξέλιξη της διαδικασίας.

Η νέα τράπεζα θα έχει καταθέσεις άνω των 40 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 62,8 δισ. ευρώ και ενεργητικό 79,6 δισ. ευρώ, ενώ θα αριθμεί 708 καταστήματα στην Ελλάδα και 12.121 εργαζόμενους. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2012, τα μερίδια αγοράς ήταν για την Alpha Bank 14,6% στις χορηγήσεις, 12,5% στις καταθέσεις και για την Εμπορική 8,5% στις χορηγήσεις και 6,5% στις καταθέσεις.

Το μεγαλύτερο, όμως, όφελος για την Alpha είναι ότι ενισχύει τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια με 3 δισ. ευρώ και ισχυροποιεί σημαντικά τη μετοχική της βάση, καθώς η Credit Agricole θα αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλομετόχους της, ενώ μετοχική θέση στην τράπεζα διατηρεί και το Κατάρ.

Η C.A. έχει ήδη βάλει στην Εμπορική 2,32 δισ. ευρώ, έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, ανεβάζοντας τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια περίπου στο 12,4%. Επιπρόσθετα, δεσμεύθηκε να ενισχύσει την Εμπορική με άλλα 700 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν πρόσθετες προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες, κίνηση που θα ανεβάσει το Core Tier I της Εμπορικής περίπου στο 16%.

Εξ αυτών τα 550 εκατ. ευρώ θα μπουν στην Εμπορική μέχρι το τέλος του έτους και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου στην Alpha έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ.

Με το υπόλοιπο ποσό (150 εκατ. ευρώ) η Credit Agricole θα αγοράσει μετατρέψιμες ομολογίες που θα εκδώσει η Alpha Bank, αφού όμως ολοκληρωθεί η απορρόφηση της Εμπορικής από την Alpha. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η έκδοση ΜΟΔ και η κάλυψή του από την C.A. θα διενεργηθούν ταυτόχρονα με την ανακεφαλαιοποίηση ή μετά την ολοκλήρωσή της προκειμένου να είναι γνωστό το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.

Με την ολοκλήρωση της καταβολής των 700 εκατ. ευρώ από την Credit Agricole θα μειωθεί ισόποσα η γραμμή ανοιχτής πίστωσης που θα διατηρήσει ο γαλλικός όμιλος

Με τις παραπάνω κινήσεις η Alpha Bank θα ενισχύσει τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια κατά 3 δισ. ευρώ και αυτή η ενίσχυση θα συνυπολογιστεί στην ανακεφαλαιοποίηση.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια, που ενισχύει τις πιθανότητες η Alpha να μην προσφύγει στο Τ.Χ.Σ. εκδίδοντας κοινές μετοχές.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες του σχήματος Alpha - Εμπορικής εκτιμάται από αναλυτές ότι ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ περίπου. Αν υιοθετηθεί η πρόταση, που αποκάλυψε το Euro2day, για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών κατά 60% με έκδοση κοινών μετοχών και κατά 40% με CoCos, η Alpha θα χρειάζεται 3,6 δισ. ευρώ μέσω ΑΜΚ, ενώ θα λάβει από το Τ.Χ.Σ. και κεφάλαια 2,4 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης CoCos.

Με δεδομένο ότι η Credit Agricole θα βάλει 3 δισ. ευρώ εισφέροντας την Εμπορική στην Alpha, το ποσό της αύξησης κεφαλαίου που θα πρέπει να υλοποιήσει η Alpha μειώνεται με βάση την άσκηση των αναλυτών στα 600 εκατ. ευρώ. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί εύκολα (ιδιαίτερα αν το Qatar συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 500 εκατ. ευρώ) ή δύσκολα να καλυφθεί.


Ρήτρα διατήρησης της γραμμής πίστωσης ως το τέλος του 2014


Η μετοχική σύμπραξη της Alpha Bank με τη γαλλική Credit Agricole θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014. Η ανακοίνωση της Credit Agricole επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του euro2day ότι στο πλαίσιο των όρων και των προϋποθέσεων που έθεσαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπάρχει και η ρήτρα βάσει της οποίας η Credit Agricole θα τοποθετήσει τα κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, που απαιτούνται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα.

Διατηρεί, δε, το δικαίωμα να τα αντλήσει σε 3 δόσεις, με τελευταία στο τέλος του 2014. Κι αυτό προκειμένου εν μέσω βαθιάς ύφεσης και σημαντικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας να μη βρεθεί ο αγοραστής της Εμπορικής με χρηματοδοτικό άνοιγμα.

Οι καραμπόλες

Την ίδια στιγμή, το deal προκαλεί αναδιάταξη των δυνάμεων στην τραπεζική αγορά καθώς λειτουργεί ως θρυαλλίδα άμεσων εξελίξεων στους υπόλοιπους παίκτες με στόχο, πριν ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση, να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος και σημαντικός γύρος συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Άμεσες εκτιμάται ότι θα είναι οι εξελίξεις, πλέον, στις συμπράξεις που εξετάζονται από τους υπόλοιπους παίκτες του κλάδου, καθώς όλοι ανέμεναν την υπόθεση της Εμπορικής για να ενεργοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Η μάχη τώρα αναμένεται να μεταφερθεί στη διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τους νυν μετόχους του -διαθέτουν έκαστος ποσοστό στην περιοχή του 6%-, την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, υπό την πίεση της οικονομικής του κατάστασης, εξετάζει την άμεση διευθέτηση του προβλήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με το σπάσιμό του σε δύο μέρη και με ταυτόχρονη πώληση του υγιούς τμήματος σε άλλη τράπεζα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι "η απόφαση για διαχωρισμό του Τ.Τ. έχει ληφθεί, η τρόικα είναι σύμφωνη και η διαδικασία θα τρέξει σύντομα αφού προηγηθεί η συμφωνία του πακέτου των 31,5 δισ. ευρώ με την τρόικα".

Σε ό,τι αφορά τον έτερο παίκτη, την Τράπεζα Πειραιώς, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τη γαλλική Societe Generale για την απόκτηση της Geniki Bank.


Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Η Alpha Bank ανακοινώνει πως έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Credit Agricole S.A. για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε.

Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων εποπτικών αρχών και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβουλεύσεως με εκπροσώπους των εργαζομένων της Credit Agricole S.A.

Η Alpha Bank, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εξαγοράζει την Εμπορική Τράπεζα A.E. ενισχυμένη κεφαλαιακά κατά Ευρώ 2,85 δισ. Η Credit Agricole S.A., πέραν της κεφαλαιακής ενισχύσεως ύψους Ευρώ 2,3 δισ. τον Ιούλιο του 2012, θα καταβάλει, πριν από την εξαγορά, επιπλέον κεφάλαια ύψους Ευρώ 0,5 δισ.

Επιπροσθέτως, η Credit Agricole S.A. θα αγοράσει ομόλογο εκδόσεως της Alpha Bank ύψους Ευρώ 150 εκατ. μετατρέψιμο σε μετοχές. Η Credit Agricole S.A. θα έχει την ευχέρεια μετατροπής του ομολόγου σε κοινές μετοχές Alpha Bank, τηρουμένων των προϋποθέσεων και των όρων της ομολογιακής συμβάσεως.

Η Alpha Bank θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. έναντι συμβολικού ανταλλάγματος σύμφωνου με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με τη συμφωνία αυτή το ενοποιημένο σχήμα ενισχύεται κεφαλαιακά κατά Ευρώ 3 δισ. και συμβάλλει στο υπάρχον σχέδιο ανακεφαλοποιήσεως της Τραπέζης.

Η Alpha Bank, θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. και θα oλοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργανώσεως που είχε ξεκινήσει η Credit Agricole S.A. μετά την εξαγορά της το 2006. Η ενοποίηση των εργασιών αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργειών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε Ευρώ 150 εκατ. ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας.

Η εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε Ευρώ 78 δισ., με βάση την 31η Μαρτίου 2012.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v