SoGen: Αποκλειστικές συνομιλίες με Πειραιώς

Σε αποκλειστικές συνομιλίες με την Πειραιώς για τη Geniki βρίσκεται η Societe Generale, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός όμιλος.

SoGen: Αποκλειστικές συνομιλίες με Πειραιώς
Σε αποκλειστικές συνομιλίες με την Πειραιώς για τη Geniki βρίσκεται η Societe Generale, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός όμιλος, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του euro2day.gr.
 
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Geniki. Σε αυτή σημειώνει Γενική Τράπεζα ανακοινώνει ότι πληροφορήθηκε από την μητρική εταιρεία Societe Generale ότι η τελευταία εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς σε σχέση με την πιθανή πώληση της συμμετοχής της στην Γενική Τράπεζα".

Ανάλογη και η ανακοίνωση της Πειραιώς: "Σε απάντηση του από 03.10.2012 εγγράφου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενημερώνει ότι συνεχίζει, πλέον σε βάση αποκλειστικότητας, τις διαπραγματεύσεις με τη Societe Generale για την πιθανή απόκτηση της συμμετοχής της τελευταίας στη Γενική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε."

Ηδη από εχθες το βράδυ το euro2day μετέδωσε:

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την πώληση της Geniki Bank καθώς το deal με την Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμο και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο τραπεζών Πειραιώς και Societe Generale τελείωσαν και απομένει η ολοκλήρωση του due diligence από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να οριστικοποιηθούν με ακρίβεια οι κεφαλαιακές ανάγκες, ύψους περίπου 380 εκατ. ευρώ, της Geniki.

Ανάγκες που κατά τα πρότυπα του μοντέλου που εφαρμόστηκε στην Emporiki θα κληθούν να καλύψουν οι Γάλλοι της Societe Generale. Σύμφωνα με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, και σε αυτήν την περίπτωση η Societe Generale θα συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς καλύπτοντας μέρος της ίδιας συμμετοχής 10% που επιβάλλει το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Καραμπόλες στο παρασκήνιο

Το επικείμενο τραπεζικό deal βρίθει πλούσιου παρασκηνίου. Οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς και της διοίκησης της Geniki και κατ' επέκταση της μητρικής Societe Generale ξεκίνησαν από τον περασμένο Ιούλιο ενώ ήταν ενήμερες και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στα τέλη Αυγούστου οι δύο τράπεζες ήταν έτοιμες να ανακοινώσουν τη μεταξύ τους συμφωνία, ωστόσο τότε παρενέβη στην όλη διαδικασία η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ασφαλείς πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ζήτησε από τη διοίκηση της Societe Generale ενημέρωση για το αν τηρήθηκε ο βασικός κανόνας εποπτείας που προβλέπει ότι «μία τράπεζα, στις χώρες που έχουν ενταχθεί σε μνημόνιο, που κάνει χρήση κρατικής βοήθειας, δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή για την εξαγορά μιας άλλης τράπεζας και κατ' επέκταση πρέπει ο πωλών να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διερεύνησης και επαφών με πιστωτικά ιδρύματα ή επιχειρηματίες που τυχόν θα ενδιαφέρονταν για την εξαγορά».

Εφόσον οι εν λόγω επαφές δεν είχαν αποτέλεσμα, τότε, με βάση το θεσμικό πλαίσιο, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης σε μία τράπεζα που λαμβάνει κρατική βοήθεια.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το Παρίσι ενημέρωσε τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., οι εξηγήσεις έπεισαν και οι συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς εισήλθαν στο τελικό στάδιο κι αναμένεται η έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Reuters: Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία

Το βράδυ της Τρίτης, ρεπορτάζ του πρακτορείου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Societe Generale για τη Γενική Τράπεζα, επικαλούμενο δύο διαφορετικές πηγές.

«"Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε στο πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις. «Περιμένω ότι θα χρειαστεί μία ή δύο εβδομάδες για τις απαραίτητες εγκρίσεις», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v