Τράπεζα Κύπρου: Κεφαλαιακό κενό 730 εκατ.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει υπολειπόμενο κεφαλαιακό έλλειμμα στις 30 Ιουνίου 2012, το οποίο αντιμετωπίζεται μέσω της εφαρμογής των ανάλογων δικτύων ασφαλείας με τη ρητή υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Τράπεζα Κύπρου: Κεφαλαιακό κενό 730 εκατ.
H Τράπεζα Κύπρου  σημειώνει τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών («ΕΑΤ») και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σχετικά με την τελική αξιολόγηση της κεφαλαιακής άσκησης και την εκπλήρωση της Σύστασης της ΕAT του Δεκεμβρίου με το ακόλουθο αποτέλεσμα για την Τράπεζα Κύπρου.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει υπολειπόμενο κεφαλαιακό έλλειμμα στις 30 Ιουνίου 2012, το οποίο αντιμετωπίζεται μέσω της εφαρμογής των ανάλογων δικτύων ασφαλείας με τη ρητή υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Στις 27 Ιουνίου 2012, ενόψει της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2012 που τέθηκε από την ΕΑΤ, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι παρά το γεγονός ότι προέβηκε σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος ύψους €1.560 εκατ. όπως αυτό είχε καθοριστεί από την ΕΑΤ τον Δεκέμβριο 2011, δεν ήταν σε θέση να καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό του έλλειμμα και ως αποτέλεσμα αποτάθηκε στην Κυπριακή Κυβέρνηση για κεφαλαιακή στήριξη.

Για την κάλυψη των αναγκών του κεφαλαίου της, όπως αυτές εκτιμήθηκαν από την ΕΑΤ, η Τράπεζα ανέλαβε μια σειρά από ενέργειες και κάλυψε ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαιακού ελλείμματος.

Στις 30 Ιουνίου 2012 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου ανήλθε σε 7,6% με τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέρχονται σε 5,1% και 7,3% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το Συγκρότημα έχει εκδομένα €430 εκατ. Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), που αντιπροσωπεύουν 1,8% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη ίδιων κυρίων κεφαλαίων (Tier 1 capital ratio) αλλά όχι στον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 capital ratio).

Με βάση την κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2012, το κεφαλαιακό έλλειμμα για κάλυψη των απαιτήσεων της ΕΑΤ για δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων 9%συν κεφαλαιακό απόθεμα για έκθεση σε κρατικά ομόλογα υπολογίζεται σε περίπου €730 εκατ.

Τον Ιούνιο 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία αιτήθηκε την παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας από άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και διεθνή βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στα πλαίσια προγράμματος συνολικής στήριξης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για την διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενέργειες για την στήριξη της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικές αλλαγές. Προκαταρκτικές συζητήσεις για τον καταρτισμό ενός Μνημονίου Συμφωνίας έχουν ήδη διεξαχθεί και περεταίρω συζητήσεις αναμένονται κατά την διάρκεια του Οκτώβριου για την οριστικοποίηση και υπογραφή του Μνημονίου Συμφωνίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ, θα αρχίσει σύντομα διαγνωστικός έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων των Κυπριακών Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, με σκοπό να προσδιοριστούν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

***Η τελική αξιολόγηση της κεφαλαιακής άσκησης για την Τράπεζα Κύπρου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v