ΟΤΕ:Πιέζει ο χρόνος για μείωση προσωπικού

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ καθώς ο χρόνος για την υλοποίηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου πιέζει πλέον ασφυκτικά. Τα χρονοδιαγράμματα του σχεδίου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:Πιέζει ο χρόνος για μείωση προσωπικού
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ καθώς ο χρόνος για την υλοποίηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου πιέζει πλέον ασφυκτικά. Το γεγονός, όμως, ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα εργασιακά δεν επιτρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί ως το τέλος του μήνα να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού που θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης εως το 2015, ώστε όλες οι διεργασίες να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, προκειμένου το κόστος του προγράμματος να βαρύνει την τρέχουσα χρήση και το 2013 να ξεκινήσει με μειωμένα κόστη προσωπικού.
 
Διοίκηση και εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση για το θέμα της εθελούσιας, αναμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα ανακοινωθούν ούτε αυτή την εβδομάδα.

Πάντως αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη και η αύξηση των ετών προϋπηρεσίας, που απαιτούνται προκειμένου κάποιος να έχει το δικαίωμα να βγει σε σύνταξη, είναι πιθανόν ότι θα προκαλέσουν ανατροπές των σχεδίων για κάποιους από τους εργαζόμενους του ΟΤΕ.

Περίπου 2.000 εργαζόμενοι έχουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην εθελούσια Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από την πλευρά των εργαζομένων στο διάστημα έως το 2015 κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης περίπου 1.600 άτομα.
 
Επίσης εκτιμάται ότι υπάρχουν και περίπου 400 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις αλλά αυτό δεν είναι γνωστό στην εταιρεία καθώς πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν χρόνια ασφάλισης και σε άλλες δουλειές προ του ΟΤΕ.

Από το σύνολο των περίπου 2.000 εργαζόμενων που έχουν τις προϋποθέσεις να αποχωρήσουν, χρήση του προγράμματος αναμένεται να κάνουν περίπου οι μισοί εργαζόμενοι.

Επιδίωξη της ΟΜΕ – ΟΤΕ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται με την διοίκηση, είναι να υπάρξει συμφωνία με την οποία θα καλύπτονται οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν ακόμη και σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές σε θέματα ασφάλισης που τους επηρεάζουν επί τα χείρω.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης που να περιλαμβάνει μέριμνα για τους αποχωρούντες σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και τελικά δεν μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν έγκαιρα.

Στα 55.000 το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο

Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει ήδη εξασφαλίσει το κονδύλι για την κάλυψη του κόστους του προγράμματος και δεν είναι απορριπτική απέναντι στο αίτημα των εργαζόμενων να υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση δυσμενών αλλαγών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι κυβερνητικές αποφάσεις καθυστερήσουν πολύ δεν αποκλείεται η διοίκηση, η οποία θέλει πάση θυσία την μείωση του κόστους προσωπικού, να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ανάλογο με αυτό που εφάρμοσε η Cosmote πριν από 1,5 περίπου χρόνο.

Να δοθούν δηλαδή κάποια κίνητρα αποχώρησης για όλους τους εργαζόμενους και να επιλέξουν ποιοι θέλουν να κάνουν χρήση τους αποχωρώντας από τον ΟΤΕ. Βέβαια η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν μοιάζει πολύ πιθανή ιδίως μέσα σε αυτό το κλίμα εργασιακής ανασφάλειας και πολύ υψηλής ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του ΟΤΕ είναι αποφασισμένη να πετύχει μειώσεις στο κόστος προσωπικού το οποίο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει, συνεχίζει να είναι υψηλότερο έναντι ομοειδών εταιρειών.

Το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στον ΟΤΕ ανέρχεται σε περίπου 55.000 ευρώ το χρόνο, ενώ να σημειώσουμε ότι από το ποσό αυτό περίπου το ήμισυ αφορά το ασφαλιστικό κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v