Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola HBC: Οι μέτοχοι θα ευνοηθούν

Την πεποίθηση ότι οι μέτοχοι θα ευνοηθούν από την εισαγωγή της μετοχής στο London Stock Exchange εξέφρασε η διοικητική ομάδα της Coca Cola 3E στην τηλεδιάσκεψη. Γιατί επέλεξε την Ελβετία ως νέα έδρα.

Coca Cola HBC: Οι μέτοχοι θα ευνοηθούν
Την πεποίθηση ότι οι μέτοχοι θα ευνοηθούν από την εισαγωγή της μετοχής στο London Stock Exchange εξέφρασε η διοικητική ομάδα της Coca Cola 3E. Η εταιρεία θα παραμείνει ως μια ελληνική πολυεθνική με νέα έδρα όμως στην Ελβετία, εκεί που θα βρίσκεται άλλωστε και η διοικητική της ομάδα.

Η επιλογή της Ελβετίας ως έδρα της εταιρείας έγινε με βάση την οικονομική και φορολογική σταθερότητα της χώρας αφού το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι καλύτερα οργανωμένο. Ωστόσο δεν θα υπάρξουν σημαντικές φορολογικές θετικές συνέπειες για τον όμιλο από τη μεταφορά του στο εξωτερικό, υπογράμμισε η διοίκηση της εταιρίας.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό, στις αρχές του 2013 η εταιρεία θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, με εισαγωγή στην κύρια αγορά και στην αναθεώρηση που θα γίνει το Μάρτιο στο δείκτη FTSE 100, στόχος είναι η μετοχή να συμπεριληφθεί στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες της βρετανικής αγοράς.

Σε όρους κεφαλαιοποίησης, η εταιρεία σήμερα είναι 69η. Προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στο δείκτη FTSE 100, είναι προαπαιτούμενη η επιτυχής δημόσια πρόταση για να επιτευχθεί απαιτούμενη διασπορά των μετοχών στο 50%. Η εταιρεία, αν δεν πετύχει το squeeze out, δεν θα μπορεί να μπει στο FTSE 100.

Η 3E θεωρεί απίθανη τη μη επίτευξη του 90%, άλλα αν για κάποιο λόγω αυτό συμβεί, θα εξετάσει τότε τις επιλογές της. Η εισαγωγή στο Λονδίνο ευνοεί πολλές από τις στρατηγικές επιλογές της εταιρείας, όπως τη μείωση του μακροπρόθεσμου κόστους χρηματοδότησης, αυξάνει τις πηγές πιθανής ρευστότητας για την εταιρεία ενώ επιβεβαιώνει την Coca Cola 3E σαν ένα «διεθνές blue chip».

Το LSE είναι καλύτερη αγορά για την εταιρεία αφού τόσο οι εταιρίες όσο και οι όγκοι συναλλαγών στο LSE ευνοούν την πρόοδο της εταιρείας, τόνισε το management της 3E. Παράλληλα, σημείωσαν ότι το LSE αποτελεί δημοφιλή επιλογή για εταιρείες με τα χαρακτηριστικά της Coca Cola 3E.

Η εταιρεία θα ανακοινώνει τα αποτελέσματα της σε ευρώ, ενώ η μετοχή θα διαπραγματεύεται σε στερλίνες. Η διοικητική ομάδα αναμένει και ελπίζει ότι μεσοπρόθεσμα η αξιολόγησή της από τους οίκους αξιολόγησης θα επηρεαστεί θετικά ενώ η μερισματική της πολιτική δεν θα μεταβληθεί.

Αναφορικά με τη φορολογία, η διοίκηση επέμεινε ότι δεν υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις λόγω της μεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό και δεν θα υπάρχουν κεφαλαιακά κέρδη από τη συναλλαγή.

Βασικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία θέλει να αυξήσει τις πηγές χρηματοδότησης της και να αυξήσει τη ρευστότητα αλλά δεν επηρεάζει τη στρατηγική της σε θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ οι λήξεις του 1 δισ. ευρώ θα “βρουν” πιο ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης.


Χρηματιστηριακές πηγές πάντως έδιναν μια ακόμα διάσταση στην απόφαση. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του London Stock Exchange διαμήνυσαν ότι πολύ δύσκολα θα αποδέχονταν την εταιρεία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο η έδρα του ομίλου βρίσκεται στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v